ERZURUM(GHA) – Restorasyonuna geçtiğimiz yılın Ağustos ayında başlanan Ali Paşa Camisi’nde, çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. İç ve dış olmak üzere tamamen elden geçirilerek restore edilen Ali Paşa Camisi, Ramazan Bayramı’ndan önce yeniden ibadete açılacak.
RAMAZANDA İBADETE AÇILACAK
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Erzurum’daki vakıf eserlerinin restorasyon çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında restorasyona alınan Ali Paşa Camisi’ndeki çalışmalar, yüzde 80 oranında tamamlanırken, baştan aşağı yenilenen vakıf eseri ibadethane, Ramazan Bayramı’ndan önce ibadete açılmış olunacak.
RESTORASYON ÇALIŞMASI
Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Erzurum’da onlarca vakıf eseri cami ve ibadethane bulunduğunu belirterek, söz konusu eserlerle ilgili olarak kapsamlı restorasyon çalışmaları yürüttüklerini kaydetti. Bu çerçevede Kongre Caddesi’ndeki Ali Paşa Camisi’nde yürütülen restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini ve yapım işlerinin yüzde 80 oranında tamamlandığını anlatan ilgililer, tarihi caminin Ramazan ayı içerisinde ibadete açılacağını dile getirdiler. Caminin içinde ve dışında yüzde 100’e varan oranlarda restorasyon yapıldığını anlatan konu ile ilgililer, “Caminin içerisindeki yer döşemeleri dahil olmak üzere duvar sıvaları ve kubbe boyaları yenilendi. Caminin dışında duvarlarda derz yapıldı. Şerefe dibine kadar minare yenilendi, külahı değiştirildi. Ahşap sütunlar sökülüp, yeni sıva yapıldı. Tavanlar değişti, taban zemini sökülüp yenisi çakılacak.” diye konuştu.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Ali Paşa Camisi’nin Ramazan Bayramı’ndan önce yeniden ibadete açılmasının planlandığına vurgu yaparak, “İnşaat sezonu dışındaki süreyi de sayacak olursak, camimizin restorasyonu yaklaşık bir yılı bulmuş olacak.” dediler.
ALİPAŞA CAMİİ 1569 YILINDA YAPTIRDI…
Erzurum Ali Paşa Mahallesi’nde, Kongre Caddesi üzerinde bulunan camiyi Erzurum Valisi Ali Paşa 1569 yılında yaptırmıştır. Sonraki yıllarda harap olan camiyi Hasan Efendi isimli birisi 1694 yılında onardı.
Caminin önündeki son cemaat yeri 6 ağaç sütunun taşıdığı bir çatı ile örtülmüştür. Giriş kapısı üzerinde caminin 1694 yılında onarıldığını belirten mermerden dört satırlı kitabesi bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı caminin üzeri toprak bir damla örtülmüştür. İbadet mekanında mimari ve bezeme yönünden bir özellik bulunmamaktadır. Caminin sağ tarafında tuğladan tek şerefeli bir minaresi vardır. Bahçesinde de 1865 yılında bir çeşme yapılmıştır.