Taş Mağazaları esnafı çarşının bir cazibe merkezi haline gelerek vatandaşın Cumhuriyet Caddesi’nde çıkmasını ve Taş Mağazaları Çarşısını gelmesini bekliyor. Bat Pazarında yapılan çalışmaları destekleyen esnaflar, çalışmaların öncelik olarak taş mağazalar çarşısında yapılması gerektiğini belirtiyor.
Taş Mağazalar Çarşısı esnaflarından olan Hulki Temiz, Erzurum esnafının genel olarak ekonomik anlamda sorun yaşadığını belirterek, “ Erzurum’da esnaflarımız çok zor durumda. Bunun en önemli sebebi en başta büyük markaların mağazaları ve kesinlikle AVM’lerdir. Taş Mağazalar Çarşısı ise Erzurum’un en değerli çarşısı durumunda. Çoğunluğun kuyumcular oluşturduğu çarşımızda işler çok kesat. En azından kuyumculara insanlar zorunlu, gelmek zorundalar ama bizim gibi giyecek türü satanlar için durum çok vahim. Çarşımız daha öncesinde trafiğe kapatıldı. Şahsen esnaf olarak biz memnunuz ama müşteri için bir avantaj olmadı. Çarşının bir an önce bir cazibe merkezi haline getirilmesi gerekiyor. Buraya hazırlanmış bir ‘Cazibe Merkezi Projesi’ var ama bu proje hala hayata geçirilmedi. Arka sokak olan Bat Pazarına yapılan çalışmalar çok güzel ama keşke ilk önce buradan başlansaydı. Biz şuanda burada sırf esnafız diye duruyoruz. Hiç karımızı hatta satışımız yok. İnsanlar buraya neden gelip alış veriş yapsın ki, AVM’lerde hem alış-veriş yapıyorlar hem de sıcak yerde geziyorlar. Erzurum’un merkez bölgeleri zaten rövanşta, birazda kenar bölgelerine ilgi arttırılsın.” dedi.
ÇARŞIYA ÇEKİCİLİK KATILMALI
Taş Mağazaları Çarşısına en başta banka kurulması gerektiğini söyleyen çarşı esnaflarından Kuyumcu Çelebi Şahin, “Çarşımızda insanlar istediğini bulamıyor. Cazibe Merkezi haline gelmesi için önce çarşıya gelenler her şey bulabilmeli. Mesela çarşımızın yakınlarında hiç banka yok. Kesinlikle banka getirilmesi gerekiyor. Büyük markaların mağazaları açılmalı ki insanların buraya gelmesi için ilgi olsun. Dahası araba parkı sorunu çözülmeli. Çevremizde vatandaşın arabalarını kısa süreliğine de olsa park yapacakları bir yer. Esnaf arabalarını her yere park ediyor. Müşteriye yer kalmıyor. Müşteri için ara park yerleri yapılmalı ve sadece müşteriler park etmeli. Bunun gibi çarşının bazı özellikleri çekici hale getirilmelidir.” şeklinde konuştu.
ŞEHRİN DOĞUSU SESSİZ KALDI
Erzurum’un doğu bölgesine hiç yatırım yapılmadığı için çok boş kaldığını ifade eden çarşı esnafı Serhat Kan, “ En son Erzurum’a Erzurum Teknik Üniversitesi kuruldu. Bu üniversitenin kurulması şehrimiz adına gurur verici ama neden o tarafa kuruldu ki? Şehrin Batı’sında zaten büyük bir üniversite mevcut, keşke ETÜ, şehrin Doğu simgesi haline gelseydi. Yapılan yatırımların artık şehrin Doğu’sunda da yapılacağı söyleniyor ama ya bir çalışma görmüyoruz. Burada çok boş kaldık. İnsanların bu taraflara çekilmesi gerekiyor.” diye konuştu.