ERZURUM gazetesi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bakanlıktaki bütün ampulleri tasarruflu ampullerle değiştirdiklerini ve böylece aydınlatmada yüzde 80, genel enerji giderinde ise yüzde 20 oranında tasarruf sağlandığını belirtti. Bakan Eroğlu, binalarda ısı yalıtımı yapılmasının önemine işaret ederek, Erzurum'da yapılan yalıtımın 3-3,5 yılda amorti edilebildiğini, bu sürenin İstanbul'da ise 6-7 yıl olduğunu söyledi.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİMİ
Eroğlu, herkesin küresel iklim değişikliği ile mücadele etmesi gerektiğini belirterek, bütün elektrikli cihazların ve suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini söyledi.
Eroğlu, iki yıl önce Çevre ve Orman Bakanlığındaki ve bağlı birimlerdeki bütün ampullerin, tasarruflu ampullerle değiştirilmesi talimatı verdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bakanlıktaki bütün ampulleri tasarruflu ampullerle değiştirdik. Böylece aydınlatmada yüzde 80, genel enerji giderinde ise yüzde 20 oranında tasarruf sağlandı. Ampuller, maliyetlerini yaklaşık bir senede amorti etmiş. Bu ampullerin en kötü durumda bile kendini 3 yılda amorti ettiği söylenir. Hemen ertesi gün Adalet Bakanlığına gitmiştim, salonda protokol imzalıyorduk. O zaman Mehmet Ali Şahin Adalet Bakanıydı. 'Sayın Bakan bu olmadı' dedim. 'Arada sırada kullanıyoruz' dediyse de "Arada sırada kullansanız da Kusura bakmayın, ben Çevre ve Orman Bakanı olarak bir daha burada protokol imzalamam' dedim. 'Hemen değiştireceğim' diye söz vermişti. Değiştirmiştir herhalde."
BİNALARA SES YALITIMI ZORUNLULUĞU GELİYOR
Bakan Eroğlu, binalarda ısı yalıtımı yapılmasının önemine işaret ederek, Erzurum'da yapılan yalıtımın 3-3,5 yılda amorti edilebildiğini, bu sürenin İstanbul'da ise 6-7 yıl olduğunu söyledi. Isı yalıtımı için yapılan masrafın amorti edilmesinden sonrasının kar olduğunu belirten Eroğlu, "Mesela bizim yakın bir tanıdığımız evini mantolatmadı, doğalgaz kullanıyor ısınmada. Biz gerekli tecridi yaptırmıştık, neredeyse biz onun yarısı kadar doğalgaz parası ödüyoruz. Biz kombiyi 1 veya 2. kademede çalıştırırken, o ise kombisini 5 veya 6. kademede yakıyor. Biz gece kapatıyoruz bile. Böyle tasarruflu oluyor" diye konuştu.
VATANDAŞLARA UYARI
Vatandaşların ev alırken depreme dayanıklılık ve ses izolasyonunun yanında ısı yalıtımına da dikkat etmesini isteyen Eroğlu, şunları kaydetti: "Bayındırlık ve İskan Bakanlığı da bu binalar için yalıtım karnesi de hazırlıyor. Bundan sonra canı isteyen istediği gibi bina yapamayacak. Ayrıca, bazı binalarda ses tecridine dikkat edilmiyor. Terlik sesi bile aşağıya intikal ediyor. Bir çocuğunu yürümesi, top atması dahi... Oyuncağın sesi bile geliyor. Bu doğru değil, binalarda ses tecridi, gürültüyü önleyecek tedbirlerin alınması gerekiyor. Sadece dışarıdan gelen gürültü değil, bundan sonra bina içi gürültüye de dikkat edeceğiz. Çünkü vatandaşımızın sıhhati, afiyeti, huzuru, sakin bir şekilde uyuması da bizim için önemli. Bu konuda Bayındırlık Bakanlığı ile bir çalışma yürütüyoruz. Binalardaki ısı tecridi ile bu da ele alınırsa isabetli olur. Binaları, depreme dayanıklı, huzurlu yaşanabilecek sessiz ortamlar haline getirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum."