ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum vergide sıra atladı
Erzurum vergide sıra atladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 35,46 arttı
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 35,46 arttı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
13 Haziran 2014 Cuma - 02:12

Tarımsal üretimde Kene krizi!

MUHAMMED COŞKUN-Veteriner Hekim Turhan Beker, “Kene Hayvanlarda ölüm dahi, yavru atma ve sütte verim kaybına sebep olur. Kene olayından dolayı et ve süt yönünden verim kayıpları ciddi bir ekonomik kriz doğurmaktadır.” dedi

Tarımsal üretimde Kene krizi!

Son zamanlarda gündemde olan kene vakaları, hayvancılık sektöründe yetiştiriciler için ekonomik zarar oluşturmakta. Kenelerle mücadelede yanlış uygulama, keneleri güçlendiriyor.

Keneye karşı hayvan yetiştiricilerin yeterince bilgili olmaması, yapılan uygulamaların yetersiz kalması hastalığın daha tehlikeli hale gelmesine sebep olabiliyor. Konuyla ilgili konuşan Veteriner Hekim Turhan Beker, virüsle mücadelede ilk aşamanın eğitim olduğunu vurguladı.

Sarılık Hastalığı dâhil birçok hastalığın sebebinin keneler olduğunu belirten Beker, “Meralarda bulunan hayvanların kanını emen ve kan emerken de hastalık bulaştıran bir böcek türüdür. Taşıdıkları ölümcül virüs Kırım-Kongo Kanamalı Hastalığı, özellikle küçük ve büyükbaş hayvanlara aktarır ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır.  Aynı zamanda meralarda gezinen köpeklere de hastalık bulaştırabilir. Köpeklerde Layn Hastalığı oluşturur. Layn Hastalığı salya yoluyla da insanlara bulaşır ve KKK Hastalığından farklı bir hastalıktır ama ölümle sonuçlanır. Sığırlardan insanlara normalde bulaşmaz. Ancak Kırım-Kongo Hastalığına yakalanmış hayvanların etleri ve sütleri tüketilmesi insanlarda sarılık hastalığına neden olabilir.” dedi.

KENEYLE MÜCADELE

Keneyle yapılan savaşın sonucu daha güçlü virüslere sebebiyet verdiğini ifade eden Beker, “Önceden de olan bu kene vakası spesifik olmayan kene mücadelesi sonucu kenelerin taşıdığı virüs güçlenerek ölümcül hale geldi. Ayrıca şimdi yapılan mücadelede, hayvanları korumaya yönelik, keneleri yok etmeye yönelik değildir. Dışarılarda kenelere karşı kullanılan ilaçlar keneleri uzaklaştırma amaçlıdır. Bu tedbir yeterli olmadığı gibi zaman içinde keneleri güçlendirici, virüsün mutasyona uğrayarak daha güçlü hale gelmesine sebep olmaktadır. Önemli olan biyolojik mücadele yapılması daha sağlıklıdır. Özellikle kuşlar üzerinde biyolojik mücadele yapılmalıdır. Bu kenelerin hızlı hareketi için kuşlar birinci rol oynamaktadır.Yetiştiriciler açısında önemli olan yılda 2 defa meraya çıkmadan önce ve meradan dönerken kenelere karşı hayvanlarını, veteriner kontrolünde ve onaylanmış özel ilaçlarla ilaçlanmalıdır. Hayvanlarda ölüm dahi, yavru atma ve sütte verim kaybı nedenlere sebep olur. Kene olayından dolayı et ve süt yönünden verim kayıpları ciddi bir ekonomik kriz doğurmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğünün yaptığı uygulamalar genelde tarımla uğraşan yetiştiricilere kene ilaçları dağıtarak olur. Ancak yetiştiricilerin Kenelere karşı ilaçlamalar hakkında yeterince bilgili olmamasından dolayı bu uygulama yetersiz kalmaktadır. Yetiştiriciler ilaçları hastalık bulaştıktan sonra kullanmaktadır. Ama ilaçlar kenelere uzak tutmak için olduğundan sonrasında hiçbir işe yaramaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü, öncelikle yetiştiricilere karşı eğitim vermelidir. Dahasın da yetiştiricilere verilen ilaçlar dışında biyolojik mera temizliği yapılmalıdır.” diye konuştu.

BUNLARA DİKKAT!

KKKA Hastalığının bulaştığı hayvanlardaki belirtileri anlatan Beker, “Hayvan hastalığının belirtileri, kan işeme, iştahsızlık, durgunluk gözlerde ve etlerde sarılıktır. Hastalık yeniyse ilaçla tedavi edilebilir. Hayvan hastalıktan ölmüşse, kireçleyip gömmek gerekir. Kene ile mücadelenin en güzel uygulaması, mera alanlarında çok sayıda kanatlı hayvan, tavuk, gaz, ördek gibi hayvanlar yetiştirmektir.” dedi.

 

 
Servisçilerde tatil endişesi
 
Erzurum kuaförlerine hijyen eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üstad Necip Fazıl’a vefa
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ...
Bakan Güllüce bir ilki uygulamaya koyuyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kıyılardaki kaçak yapılaşmaları ve şehirlerdeki ...
ATA TTO’dan Ar-Ge Proje Destekleri Semineri
Fen Fakültesi Dekanlığı, Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve ATA Teknokent Teknoloji ...
 
SGK, kamuyu bilgilendirdi
Erzurum Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce kamu kurum ve kuruluşlara yönelik ...
Türkiye’yi Oltu Taşı temsil edecek
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Litvanya Turizm Bakanlığı ...
BTC’den toplumsal kalkınmaya destek
Proje koordinatörü, Atatürk Üniversitesi Öğretim üyesiProf. Dr. Mükerrem ...
 
5 aylık ulaşım denetim sonuçları açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme ...
Metin’e, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü
TÜBA’nın 2013-2014 yılı ‘Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü (GEBİP) ...
Uzundere Tarla Okulu ilk mezunlarını verdi
Uzundere ilçesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva