ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Taş evler ilgi odağı oldu
Taş evler ilgi odağı oldu
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
HABERLER>EKONOMİ
3 Kasım 2017 Cuma - 03:34

Tarımın ‘Sultanları’ Sertifika ve sağım makinalarını aldı

NESRİN ÇETİNKAYA-Kırsalda Yaşayan ve Çiftçilikle Uğraşan Kadınlara Yönelik Tarımsal ve Sosyal Konularda düzenlenen eğitimler kapsamında Pasinler ve Horasan ilçelerinde sertifika ve süt sağım makinası dağıtım töreni düzenlendi.

Tarımın ‘Sultanları’ Sertifika ve sağım makinalarını aldı

Bakanlığın kırsal alanda yaşayan kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak götürülen hizmetleri artırmaya yönelik çalışmalar yaptığına değinen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar,  proje desteklerinin yanı sıra kadınlara götürülen hizmetlerin ana unsurunu eğitim çalışmalarının oluşturduğunu kaydetti. Bu bağlamda Horasan ve Pasinler İlçelerinde Kırsalda Yaşayan ve Çiftçilikle Uğraşan Kadınlara Yönelik Tarımsal ve Sosyal Konularda düzenlenen eğitimler kapsamında, ev ekonomisi, süt sağım teknikleri, ahır bakımı, ahır hijyeni, kişi hak ve özgürlükleri, kadının toplum içindeki yeri, toplumun şekillenmesinde kadının rolü gibi konularda da kadın çiftçilerimize yönelik eğitimler düzenlendiklerini belirten Akar, eğitim programına 116 kadın çiftçinin katıldığını söyledi. Toplamda 8 ilçede 641 üretken kadın çiftçiye yerinde eğitimler verildiğini dile getiren Akar, eğitimler sonucunda 285 adet Süt Sağım Makinesi dağıtıldığını kayda geçti.

KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARINDA KADIN VE KADIN EMEĞİNİN ÖNEMİ

Kırsal kalkınma politikalarında kadın ve kadın emeğinin önemine dikkat çeken Akar, “Kadınların tarımsal yeniliklerle buluşması ve bu yeniliklere yönelik motivasyon ve algılarının değiştirilmesinde eğitim ve geliştirme faaliyetleri önem arz etmektedir. Toplumsal değişimlere bağlı olarak kadınların kırsal alanda yaşamlarını idame ettirmeleri ve kendi emekleri ile ekonomik varlıklarını sürdürmelerinde birçok bileşenin etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda kadını geliştirme politikası olan bu bileşenler; Kırsal mahallelerdeki aile yapısı ve aile içindeki dayanışma, ailenin biyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik varlığını daha sağlıklı sürdürmesine yönelik eğitimler bilinçlendirme süreçleridir. Özellikle kırsal kalkınma politikalarında kadın ve kadın emeği en önemli stratejik yaklaşımı teşkil etmektedir. Bunun için ulusal anlamda kadının ekonomik varlığının sosyal yaşantısına yansımasının bir ürünü olarak kırsal alanda çiftçilik faaliyetleri kapsamında, çiftçilikle aktif olarak uğraşan kadınların sosyal açıdan eğitimi ve gelişimi bu sürecin en somut çıktılarını oluşturmaktadır” diye konuştu.

SERTİFİKA VE SÜT SAĞIM MAKİNASI DAĞITIMI

Eğitimler kapsamında Pasinler ve Horasan ilçelerinde sertifika ve süt sağım makinası dağıtım töreni düzenlendiğini kaydeden Akar, “Bu çerçevede, İlimiz Horasan ve Pasinler İlçelerinde “Kırsalda Yaşayan ve Çiftçilikle Uğraşan Kadınlara Yönelik Tarımsal ve Sosyal Konularda” düzenlenen eğitimler kapsamında, Ev Ekonomisi Konuları, Süt Teknoloji ve Hijyeni, Süt Sağım Teknikleri, Ahır Bakımı ve Ahır Hijyeni, Veterinerlik Sağlık Hizmetleri, Buzağı Bakımı, Kooperatifçilik ve Örgütlenme, Patates Yetiştiriciliği, Bitkisel Üretimde Hastalık ve zararlılarla Mücadele konuların yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri, çocuk psikolojisi ve sorunları, kadının toplum içindeki yeri, toplumun şekillenmesinde kadının rolü gibi konularda da  kadın çiftçilerimize yönelik eğitimler düzenlenmiştir. Eğitim programına; Horasan ilçemizden 50, Pasinler ilçemizden 66 kadın çiftçi katıldı.  Eğitimlerini tamamlayarak kırsal alanda bilinçli üretken kadın gücüne dahil olan bu çiftçilerimiz için, 30 Ekim 2017 tarihinde Horasan ilçemizde sertifika ve süt sağım makinası dağıtım töreni düzenlendi” şekilde ifadeler kullandı.

KIRSAL KESİMDE YAŞAYAN KADILARA YÖNELİK HEDEFLER

Kırsal kesimde yaşayan kadınların sosyal ve ekonomik statüsünün daha da yükseltilmesi, tarımsal kalkınma içindeki rollerinin artırılarak  sosyo-ekonomik bakımdan daha güçlü bir hale getirilmesini hedeflediklerini kaydeden Akar, “Toplumumuzun yarısını teşkil eden, ve tüm toplumu yetiştiren Kadının eğitimi aynı zamanda tüm toplumun eğitimidir, onların eğitim ve destekleme hizmetleri alması ilimizin ve ülkemizin topyekûn kalkınacağı anlamına gelmektedir. Tarım, ülkemiz hatta bütün dünya için nasıl önemli ve vazgeçilmez stratejik bir sektör ise; kadınlarımız da bu sektörü omuzlayan vazgeçilmez unsurlardır. Bu bilinçten hareket ederek Bakanlığımız ve Valiliğimizce uygulanmakta olan destekleme politikaları ve Tarımsal faaliyetlerle ilgili teknik konularda çiftçilerimizi bilgilendirmek, Tarımla ilgili son gelişmeleri çiftçilere duyurmak Kırsal kesimde yaşayan kadınlarımızın sosyal ve ekonomik statüsünün daha da yükseltilmesi, onların tarımsal kalkınma içindeki rollerinin daha da arttırılması ve buna bağlı olarak sosyo-ekonomik bakımdan daha güçlü bir hale getirilmesi hedeflerimiz arasındadır”  dedi.

KADINLARIN TARIMSAL ÜRETİMDE Kİ YERİ

Kadınların tarımsal üretimdeki yerine vurgu yaparak, verilen eğitimlerin detayına değinen Akar, “Ülkemizde, büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında erkeğin en büyük destekçisi kadınlardır. Kadınlarımız tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda her yerde çalışmaktadır. Bitkisel ve hayvansal üretimin iş gücünü sağlayan kadın bunların yanı sıra çocuğunu büyütmektedir. Ev işlerini yapmakta, ailenin beslenmesinde de en büyük görevi üstlenmektedir. Kadınlarımızın Türkiye ekonomisine katkıları çok büyük, hakları ödenmez. Kısaca kadın, tarlada üreten, evini yöneten, ailesini besleyendir. Bu bakımdan Bakanlığımız kırsal alanda yaşayan kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak götürülen hizmetleri artırmaya yönelik çalışmalar içerisinde girmiştir. Proje desteklerinin yanı sıra kadınlara götürülen hizmetlerin ana unsurunu eğitim çalışmaları oluşturmaktadır.  Tarımsal verimliliği artırmak ve kırsal kalkınmayı hızlandırmak için insan kaynaklarını geliştirmek, yani insana yatırım yapmak bizim çalışma perspektifimizi ve tarımsal yayımın ana hedefini oluşturmaktadır” diye konuştu.

“TARIMIN HER DALINA DAHA FAZLA KADIN ELİ DEĞSİN İSTİYORUZ”

Açıklamalarında son olarak kadınların tarımın her alanında daha fazla aktif olmalarını istediklerini söyleyen Akar, “İl Müdürlüğümüzce kırsalda yaşayan ve çiftçilikle uğraşan kadınlara yönelik olarak; Pasinler, Tortum, Horasan, Karayazı, Hınıs, Narman ve Oltu olmak üzere 8 ilçemizde 641 üretken kadın çiftçimize yerinde eğitimler verilmesi sağlanmıştır. Verilen eğitimlerde sadece ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlerce tarımsal konularda değil sosyolog ve psikologlar tarafından da sosyal ve beşeri konularda da kadınlarımız bilinçlendirilmiştir. Bu eğitimler sonunda kadın çiftçilerimiz üzerindeki iş yoğunluğunu hafifletmek ve daha sağlıklı şartlarda süt sağmak adına şartları uygun olan kadın çiftçilerimize toplamda 285 adet Süt Sağım Makinesi dağıtılacaktır. Dağıtılacak olan bu ekipmanları kadın çiftçilerimize ulaştırılmasında emeği geçen en üst kademeden çiftçiye ulaştırılmasına kadar geçen süreçte emeği geçenlere teşekkür ediyor, çiftçi kadınlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Artık Tarımın her dalına daha fazla kadın eli değsin istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

 
Erzurum'da 178 firmaya imalat denetimi
 
Kızılay’dan tarihe yolculuk
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'da 178 firmaya imalat denetimi
NESRİN ÇETİNKAYA-1 Temmuz 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 7033 ...
KUDAKA'dan yeni proje
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illeri için gelişme planlarının oluşturulmasını ...
Kültür Yolu Projesi’nin birinci etabı tamamlandı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri olan Kültür ...
 
Şimşek 2023 sürecini paylaştı
Yarınları Birlikte Şekillendirelim” sloganı ile yarınlara yürüyen Erzurum ...
Narman Şehitler Barajı ihale aşamasında
NESRİN ÇETİNKAYA-Narman halkının yıllardır özlemle beklediği Narman Şehitler ...
Deligöz doğalgazda indirim istedi
AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, soğuk iklimi ve gelir düzeyi ...
 
Erzurum’a 9 ayda 64 yatırım
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı eylül 2017 dönemi teşvik verilerini paylaştı.
Erzurum, FİNTÜRK-9 verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Finansal Türkiye Haritası FİN-TÜRK 2017 dokuzuncu dönem sonuçları ...
Esnaf memnuniyetle karşıladı
Karaca, Başbakan Yıldırım’ın, hazine destekli esnaf kredilerinin hatırı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva