ERZURUM gazetesi
Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2005-2010 yılları arasında ortaklaşa uygulanan ve çok sayıda paydaş kuruluşun ve çiftçinin yer aldığı “Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi” başarılı bir şekilde sona erdi.
KÜFREVİOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer İrfan Küfrevioğlu da konuşmasında, günümüzde üniversitelerin, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanında içinde bulundukları toplumun problemlerine de kayıtsız kalmayarak çözüm bulmak noktasında önemli görevler yüklendiklerini belirtti.
ÖRNEK ÇALIŞMA
Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi’nin üniversite ile yerel yönetimlerin el ele vererek gerçekleştirdikleri başarılı, örnek bir çalışma olduğuna dikkati çeken Küfrevioğlu, şunları kaydetti: “Atatürk üniversitesi olarak bu tip projeleri önemsiyoruz ve bu projede olduğu gibi benzer projelere de elimizden gelen her türlü katkıyı ve desteği üniversitemizin mevcut birikimini ve potansiyelini kullanarak vermeğe hazırız..”
Toplantıya 700’den fazla çiftçinin yanısıra çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcileri katılarak yaptıkları konuşmalarla projenin altı yılını değerlendirdiler.
Program sonunda projeye katkı sağlayan Ziraat ve Veterinerlik Fakültesi öğretim üyelerine teşekkür plaketi verildi.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantı nedeniyle ticari kuruluşlar açtıkları sergilerle hayvancılığa yönelik çeşitli materyallerin tanıtımını yaptı ve çiftçilere broşürler dağıttı.
PROJE SONUÇLARI
2005-2010 yılları arasında uygulanan proje ile il genelinde 55 bin civarında suni tohumlama uygulaması yapıldı ve yerli ırk hayvanların ıslahında başarılı bir model ortaya konuldu.
İl genelinde 175 çiftçi eğitimi programı düzenlendi ve 12 bin 500 çiftçi suni tohumlama ve hayvan ıslahı konularında eğitildi.
Proje ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sözlü bildiri ile tanıtıldı.
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri ve ilgili kuruluşlarca ortaklaşa hazırlanan Çiftçi El Kitabı’ndan 35 bin adet bastırılarak projenin ve modern hayvancılık yöntemlerinin tanıtımı sağlandı.
Bilgi ve görgülerini artırmak amacıyla 120 çiftçi ve 30 teknik eleman altı ayrı geziye götürüldü ve modern tarım işletmelerinde inceleme yapmaları sağlandı.
Proje kapsamında görev alan teknik elemanların belli periyotlarla eğitimi sağlandı.
Her yıl düzenlenen toplantılarla projenin ulaştığı sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı.
İstanbul’da, geleneksel olarak düzenlenen ‘Animalia Hayvancılık Fuarı’na dört kez katılarak projenin tanıtımı yapıldı.
Erzurum’da ilkkez 2006 yılında proje kapsamında buzağı yarışması düzenlendi.
2007 yılında ise, Erzurum’da Proje Paneli ve Hayvancılık Sergisi gerçekleştirildi.
www.ebhip.org sitesi kurularak çiftçilerin ve ilgililerin iliştişimlerinin internet üzerinde yapmaları olanağı sağlandı.