Atatürk Üniversitesi bünyesinde 1959 yılında kurulan ve 6 yıl çalıştırıldıktan sonra atıl durumda kalan Kuluçkahane Ünitesi'nde, yeniden üretime başlandı. Ziraat Fakültesi İşletme Müdürlüğü'nde bünyesinde faaliyete geçirilen ünite, bugün gazetecilere tanıtıldı. Ziraat Fakültesi İşletme Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu, 1959 yılında kurulan kuluçkahanenin 6 yıl çalıştırıldıktan sonra kapanmış olduğunu söyledi.
KULUÇKAHANE 46 YIL SONRA YENİDEN DEVREDE
Kuluçkahaneyi 46 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçirdiklerini anlatan Karaoğlu, "Öğrencilik
yıllarımızda atıl bekleyen tesisi görüyorduk ve üzülüyorduk da. Yıllar sonra bu durum bize kısmet oldu. Bunları ekonomiye kazandırmak, tekrar akademik çalışmalara zemin hazırlamak için hem mekanı dizayn ettik, hem de makineleri tekrar elden geçirerek çalışır hale getirdik. Dün itibariyle makinelerden ilk civcivlerimizi aldık. Makineleri ve mekanı test amacıyla düşük kapasiteyle şuan işe başladık. Yaz ortasında kendi materyallerimizi temin etmek adına faaliyetleri yoğunlaştıracağız. Bölgede bu amaçla hizmet veren, çalışmak isteyen ticari kuruluş ve bölgedeki yetiştiricilere materyal temin etmeyi hedefliyoruz" dedi.
KOÇAK’IN AÇIKLAMASI
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise Kuluçkahane Ünitesi'nde doğal beslenmeye yönelik organik üretimin gerçekleştirileceğini söyledi. Konuşmasında üniversitelerin sadece eğitim yapan bir kurum olmadığını da ifade eden Koçak, "Üniversiteler sadece eğitim yapan bir kurum değildir, aynı zamanda teknoloji ve bilim üreten ve ürettikleri teknolojiyi halkın hizmetine sunan, sundukları hizmetlerin karşılık görmesiyle öne çıkan kurumlardır. Bu ünitenin bölgedeki yetiştiricilere faydalı olacağı
gibi diğer bir yönüyle de gıda güvenliği açısından organik üretimle üniversitenin ayrı bir fonksiyonunu yerine getireceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kuluçkahane Ünitesi, Rektör Prof. Dr. Koçak ile diğer davetliler tarafından gezildi.
Terminal Mahallesi'nde bulunan ünitenin açılış kurdelesini Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak kesti. Kuluçka makinelerini inceleyen Rektör Koçak, yeni çıkan civcivlerden ikisini eline alarak basın mensuplarına gösterdi.
KULUÇKAHANE ÜNİTESİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşletme Müdürlüğü bünyesinde 1959 yılında kurulan kuluçkahanenin makineleri o dönem Amerika'dan getirtilmiş. Kuluçkahane 6 yıl faaliyette bulunmuş ama daha sonra kapatılmış. Şimdi mevcut cihazların onarımı ve yeni cihaz takviyesiyle birlikte yaklaşık 250 bin lira harcamayla tekrar üretime başladı. İçerisinde civciv büyütme ile piliç ve yarka biriminin bulunduğu ünitede, yumurtacı ve etçi türden civcivlerin üretimi yapılacak. Bir yıllık üretim hedefinin 150-200 bin
olarak belirlendiği Kuluçkahane Ünitesi'nde, bir yıl sonra bölgedeki ticari kuruluş ve tavuk üreticilerine sektörel bir pazarın oluşturulması planlanıyor.