Ziraat Fakültelerinin yenilenme konusunda geç kaldıklarını belirten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, ülke genelinde tek tip tarım anlayışının olmayacağını, değişime ayak uydurulması gerektiğini belirtti.
//TARIM ÖĞRETİMİNİN 162’İNCİ YILI
Türkiye'de tarım öğretiminin 165'inci yılı, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle kutlandı. Törene Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Eyüp Tavlaşoğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İl Genel Sekreteri Selami Altınok, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, akademisyenler, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.
//BOLOGNA SÜRECİ VE TARIM EĞİTİMİ
Bologna süreciyle tüm yükseköğretimde değişimler yaşandığını belirten YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, Ziraat Fakültelerinin kendilerini yenilemekte geç kaldıklarını, ancak yaşanacak gelişimlerle diğer fakülteleri geçebileceğini söyledi. Tek tip tarım anlayışı öğretiminin günümüz gerçekleriyle bağdaşmadığını vurgulayan Prof. Dr. Eriş, ortak bölümlerin yanı sıra üniversitelerin stratejisine uygun bölümlerin açılması ve bu doğrultuda eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti.
//İLGİNÇ YAKLAŞIM
Türkiye’de işsiz ziraat mühendisi kavramının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Prof. Dr. Eriş, 2007 verilerine göre 160 bin ziraat mühendisinin gerekli olduğu ülkede 85 bin olduğunu ifade etti. Ziraat mühendislerinin istihdam sorunun iki nedeni olduğunu aktaran Prof. Dr. Eriş, “Asıl istihdam kapasitesi ve yanlış istihdam politikası, ziraat mühendislerinin iş bulmasını güçleştirmiştir. Dünyadaki gelişmeye pararel olarak ziraat mühendisleri kendilerini iyi yetiştirir, dil bilir, sahayı yakından tanır ise iş bulmaları daha kolay olur” dedi.
İnsanlar var olduğu sürece gıda meselesinin stratejik önemini koruyacağını dile getiren Vali Sebahattin Öztürk, bu yıl yaşanan kıtlık nedeniyle gıda bulmaya yönelik çabanın daha da arttığını söyledi. Teorik olarak çok iyi durumda olan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin pratikte de iyi olması gerektiğini anımsatan Vali Öztürk, “Ziraat mühendislerinin yetişmesine yönelik saha çalışmalarına ağırlık verilmeli, öğrencinin çiftçiyle ve toprakla olan bağı artırılmalıdır. Teknik gidişat bakımından tüm eksiklikler giderilerek, öğrenciler Türk tarımına yön verecek donanımda yetiştirilmelidir” dedi.
Törende, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Eriş’e plaket vererek kitap hediye etti.