ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV SBF’den uyuşturucu ile mücadele etkinliği
ATAUNİV SBF’den uyuşturucu ile mücadele etkinliği
Kop Tünelinde bekleyiş sürüyor
Kop Tünelinde bekleyiş sürüyor
‘Yurtlig’den Merih Demiral'ın formasını kazandı
‘Yurtlig’den Merih Demiral'ın formasını kazandı
ASHM Koruyucu Aileleri buluşturdu
ASHM Koruyucu Aileleri buluşturdu
Turistik Doğu Ekspresi kış seferleri başlıyor
Turistik Doğu Ekspresi kış seferleri başlıyor
HABERLER>EKONOMİ
7 Nisan 2009 Salı - 03:05

Tarım’da değişim kaçınılmaz

A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tan, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların tek bir nedenle tarif edilemeyeceğini belirterek, sebeplerin en başında eğitimsizliğin geldiğini vurguladı.

Tarım’da değişim kaçınılmaz

 Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Tan, tarım ve hayvancılık sektörlerinde yaşanan kan kaybının nedenlerini sıraladı. Dekan Yardımcısı Tan, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların tek bir nedenle tarif edilemeyeceğini belirterek, sebeplerin en başında eğitimsizliğin geldiğini vurguladı. Tan, Erzurum çiftçisinin gelişen teknolojiye ayak uyduramadığını öne sürerek, çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun, halen daha atalarından gördükleri tekniklerle üretim yaptıklarını kaydetti.
TARIM SEKTÖRÜNDEKİ ÇÖKÜŞ SÜRECİ VE NEDENLERİ
“Tarım ve hayvancılıktaki çöküşün birçok nedeni var. Bunların en başında çiftçilerin eğitimsiz olması geliyor. Bunu takiben, sanayinin gelişmemiş olması, sermaye yetersizliği, yatırım teşvik fonlarının yetersizliği ve ilgili kurumların azlığı gibi, sayabileceğimiz diğer nedenler de ver” diyen Prof. Dr. Tan, modern tarım tekniklerinin kullanılmıyor oluşunun, bölge çiftçisinin en çok sıkıntı çekmesine neden olan unsurların başında geldiğini söyledi.
TEKNOLOJİ DIŞI KALMAK
Tan, “Çiftçimiz gelişen teknolojiye ayak uyduramayıp, atalarından kalma teknikleri kullanıyor. Sektörde eğitimsiz çobanların, otlar hakkındaki bilgisizliği verimi düşürürken, ahırlarda hava şartları nedeniyle havalandırılma yapılmaması ve pis bırakılması, ciddi sorunlara yol açıyor. Süt sağımında hala ilkel yöntemler kullanılıyor. Bunların artık değişmesi lazım” dedi
“TARIMSAL MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ”
Tarım ve hayvancılıkta istenilen gelişmenin sağlanabilmesi için modern şartlara uygun hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Tan, “Erzurum ve bölgede çiftçiler artık modern yöntemleri uygulamalı. Tabi modern yönteme geçilebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi lazım, bunun için de kolaylıklar sağlanmalı. Çiftçilerin modern tarımsal yöntemlere geçememesindeki nedenlerden birisi maliyetin yüksek olmasıdır. Bunun için gerekli teşvikler sağlanmalı. Çiftçiler, modern yöntemin maliyetinin fazla olması sebebiyle bu işten zararlı çıkacaklarını düşünmekteler.” diye konuştu
ÇİFTÇİ BİRLİĞİ
Erzurum’da çiftçilerin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmemesinin de, ciddi bir eksiklik olduğuna vurgu yapan Tan, sektörde büyük işletmelerin oluşabilmesinin, ancak birlik ve beraberlikle mümkün olabileceğini anlattı.
Tan, “AB’ye uyum sağlanabilmesi için modern yöntemler kullanılmalı. Bunun gerçekleşmesi tek bir çiftçiyle çok zor. Gücü olmayan bir çiftçi, maliyetinin altından kalkamaz. Ancak birlik ve beraberlik içerisinde 3-5 çiftçi el ele verip, arzu edilen modern sisteme geçiş yapabilir. Bunu genele yaydığımızda, istediğimiz başarıyı elde edebiliriz. Batı bu alanda kendisini çok iyi geliştirmiş ve müthiş bir birliktelik içerisinde. Biz de doğuda bu örgütlenmeyi ve birlikteliği sağlamak için gerekli bilgilendirme çalışmalarını yürütmekteyiz” şeklinde konuştu.
TAN: KÖYLERE UZMANLARDAN OLUŞAN EKİPLER GÖNDERİLİYOR
 “Çiftçiler kulaktan duyduğuna değil, gördüğüne inanıyor” diyen Tan, “Bu bağlamda çiftçilerimizi devamlı uyarıyoruz. Çiftçilerimizin bilinçsizce hareket etmemesi için Ziraat Fakültesi olarak gerekli çalışmaları başlattık. Gerek kurduğumuz ekipleri köylere göndererek, gerekse fakültemizde yaptığımız bilgilendirme konferanslarıyla çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz. Yaptığımız bilgilendirme çalışmaları faydalı oluyor, fakat Erzurum’da bin köy var. Bu köylerin her birini bilgilendirmemiz oldukça uzun zaman alacaktır. Üzerimize düşen görevi tüm zorluklara rağmen yerine getiriyoruz, getireceğiz” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Nisan 2009 Çarşamba 00:27

allah yardımcınız olsun sayın hocam kızmayın gucenmeyın köyluye köyunde kalması ıcın ıkna edın uc beş kuruş kazanmasını saglayın köyunde karnı doyarsa hıc bır yere gıtmez oglunu da göndermez kör olsun yoksulluk cahıllık köylumuzun sucu var elbette ama asıl suclu boynu altında kalası sıyasılerımız ne dedılerse ınandık guvendık hocam laf cok dert daha cok allah yar ve yardımcınız olsun hakkı hocama selam ve saygılar.u

Yorumu oyla      6      4  
8 Nisan 2009 Çarşamba 00:18

sayın hocam sıze kocaman bır gunaydın demem şart oldu ama demeyecegım erzurum zıraat fak ne ıcın kurulmuş kuruluş amaclarının bırıncı sebeblerının başında gelenın ne oldugunu sıze benım öğretmem absete ıştıgal olacagından bu terbıyesızlıgı yapmıyacam sayın hocam sut kac para ot sonbaharda kac para şımdı kac para yem cavdar tırtıkale fıg kacpara bunları eken hasat yapan köylu kaldımı traktore mazotu nasıl koyuyor bılınıyormu evet sayın hocam tesbıtlerınızın yanlış olması mumkun degıl ama köyluye yardım ışbırlıgı ıcın kurulan erzurum zıraat fakultesı 38 dbın dönum arazı dışına cıkmışmı vazgectım kasaba köylerınden merkez köylerden hangısının camısınde bır vakıt namaz kılıp köyluyle konuştunuz yanlış anlamayın sıze beynamaz demek ıstemıyorum malumunuz köylu camıde toplanır kahvesı oturma odassı yokturda onun ıcın sevgılı hocam bu köylunun cok bılmışlıgı 10 sene de benı bıtırdı ınşalla sıze bıkkınlık yılgınlık vermez bızce cahıl köyluce bılgıclıgı yener bırşeyler ögretırsınız allah yard.

Yorumu oyla      6      4  
OSMAN FENCİOĞLU 8 Nisan 2009 Çarşamba 00:02

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamu İhaleleri 2008 sonuçları
Kamu İhale Kurumu, 2008 yılı kamu alımları verilerini açıkladı. Geçen ...
Haber-İş’te sözleşme sevinci
GHA/ Türk Telekom’la Türkiye Haber-İş Sendikası arasında yürütülen 8. ...
Emeklilerin “Tedbir Paketi” beklentisi
GHA/ Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Erzurum Şube Başkanı Hikmet ...
 
Kriz Şirketleşmeyi vurdu
Ekonomik kriz doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum’da şirketleşme hızını düşürdü. ...
ABİGEM Erzurum'da toplandı
Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) koordinatörleri Erzurum'da toplandı
Ziraat’dan kredi desteği
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Ziraat Bankası Erzurum Bölge ...
 
Hükümete IMF desteği
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
Doğu Ekonomisi özel desteklere muhtaç
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın, Hükümetin ...
Durgunluk TÜFE’si
Ekonomik durgunluk, halkın alım gücünü düşürdü. Tüketici alışveriş hızını ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva