ERZURUM TOPRAĞINI DOĞRU DEĞERLENDİRME
Prof. Dr. Taşkın Öztaş, toprağın mutlaka tavında işlenmesi gerektiğini kaydetti. Öztaş, “Baharla birlikte Erzurum’daki çiftçilerimiz toprağı işlerken mutlaka tavında işlesinler. Toprak çok kuru veya çok ıslak yapılmamalıdır. Islak toprak kesekleşerek ham özelliğini kaybedeceği gibi, çok kuru toprak ise, işlenme esnasında toz haline gelmektedir. Bu yüzden çimlenme sorunu yaşanmaktadır.” dedi.
ERZURUM İÇİN UYGUN TOPRAK İŞLEME USULÜ
Toprak işlemeyi mümkün olduğu kadar az ve hafif ekipmanla yapmak gerektiğini kaydeden Taşkın Öztaş, ağır ekipmanların kullanılmasının özellikle toprak nemine bağlı olarak sıkışma yaşanmasına neden olacağını vurguladı. Bu durumun hem tohumun çimlenmesi, hem de havanın toprağa girmesini zorlaştıracağına dikkati çeken Prof. Dr. Öztaş, “Özellikle yöremizde olduğu gibi erozyon yaratan yağışların düştüğü dönemler, tam da bizim bölgemizde toprak işleme dönemine denk gelmektedir. Bu nedenle toprak korumasızdır. Yağışlar dolayısıyla şiddetle kayba uğrayabilir. Oysa bitki atıklarının yüzeyde veya kısmen toprağın karıştırılmasıyla yapılacak anızlı sürüm, hem toprak yüzeyini yağışın çarpma etkisinden koruyacak, hem de organik madde katkısı nedeniyle yapısal özelliklerin gelişmesine ve besin elementin değerine katkı sağlayacaktır. Eğimli alanlarda zorunlu olmadıkça toprak işleme yapılmamalı, yapılması durumunda ise, sürüm mutlaka eğime dik doğrultuda yapılmalıdır. Toprağı alt-üst ederek işlememek gerekir. Bunun yerine toprağı yırtarak işleyen alet ve ekipmanlar kullanılması lazımdır. Ancak bu şekilde çiftçimiz çok iyi ürün elde edebilir.” diye konuştu.
VERİM KAYBI UYARISI
Çiftçilerin, eskiden kalma yöntemlerle toprak işlemeciliğinden vazgeçmeleri çağrısında bulunan Prof. Dr. Taşkın Öztaş, toprağın da bir hayat kaynağı olduğunu belirterek, bu organizmanın da bir takım beklentilerinin bulunduğunu ifade etti. Toprağa, gerektiği gibi yapılacak olan müdahalenin sonucunda, kat kat verim alınabileceğini anlatan Öztaş, “Biz toprağımıza gereken ilgiyi gösterir ve bakarsak, toprakta bize bakar ve yüzümüzü güldürür. Bu nedenle çiftçilerimizin bu uyarılarımıza kayıtsız kalmamalarını istiyoruz.” dedi.