KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GERİLEME
Bu avantajlara rağmen, otlatılacak hayvan sayısının kontrolsüz olarak göçlere kiralanması veya meraların kaçak otlatılmasından dolayı koyun yetiştiriciliğinin güç kaybettiğini anlatan Akpunar, “İlimizde koyunlar 5 ay merada otlatma ve 7 ay içeride besleme suretiyle yetiştirilir. Koyun yetiştiricimizin artan giderlerinin yanında, azalan gelirlerinden kaynaklanan ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Bu yüzden yetiştirici hızla küçükbaş hayvancılığını terk etmektedir. Bunların yanında cağ kebap işletmeleri de, anaç koyun varlığının azalmasında etkili oluyor.” dedi.
ERZURUM İÇİN UYGUN KOYUN IRKI
Erzurum’da yetiştirme şartlarına en uygun ırkın ‘Morkaraman’ olduğunu vurgulayan Akpunar, “Morkaraman ırkının bilinçli yetiştirme ve ıslahla yıllara göre verimliliği artarak devam etmektedir. Birliğimiz tarafından Tarım Bakanlığı ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülen “Halk Elinde Morkaraman Islah Projesi” ise başarıyla sürdürülmektedir.” ifadesini kullandı.
HAYVAN VARLIĞINDA AZALMA
Koyun yetiştiricisinin, elindeki hayvan varlığı ile geçinmesinin mümkün olmadığını kaydeden Akpunar, “Birliğimizin 2007 yılı sonu itibariyle 9 bin 244 üyesi bulunmaktaydı, fakat şu an koyun yetiştiriciliği yapan ve koyunu olan üye sayımız 4 bin 139’dur. Bunun nedenlerinden biri de, üyelerimizin koyunlarını aile içinde farklı isimlere devretmemeleri ve bunu da bize bildirmemeleridir.” diye konuştu.
KOYUNCULUKTA PAZAR SORUNU
Bazı üyelerinin devlet tarafından sağlanan sosyal imkanlardan faydalanmak için gerçek koyun varlığını aile fertleri adına paylaştırarak, işletmesini bilinçli olarak küçük gösterdiğini belirten Akpunar, bir diğer sıkıntının da pazar olduğunu kaydetti. Akpunar, “Koyun eti batıdan çok doğu ülkelerinde sevilmekte ve tüketilmektedir. Yetiştiriciliğini yaptığımız Morkaraman kuyruklu olduğu için doğu pazarında talep gören bir üründür. Dış pazara yüksek maliyetten dolayı giremeyeceğimiz düşünülmekte, fakat işletme sayılarındaki yetiştirilen koyun sayılarının artmasıyla maliyetler düşeceği için pazar şansımızda artacaktır.” şeklinde konuştu.
SINIR TİCARETİ
Sınır ticaretinde yapılacak düzenlemelerle pazar sıkıntılarının çözüleceğini ve koyun pazarının tekrar canlanacağını iddia eden Akpunar, 2008 yılı desteklemelerinin il genelinde 2 milyon 839 bin 333 TL’yi bulduğunu belirterek, ödeme yapılmayan Çat, Horasan, Aşkale, Aziziye ve Şenkaya ilçelerinin ise, alacaklarını Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren tahsil edebileceklerini sözlerine ekledi.