ERZURUM gazetesi
Erzurum’da kültür varlığı olarak kabul edilen tarihi Erzurum evleri, bilinç eksikliği kadar, müteahhit firmaların da kurbanı oluyor. Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, “Öyle müteahhitler var ki, tarihi evleri alabilmek için akıl almaz teklifler sunuyorlar.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Erzurum’da tarihi niteliğe sahip olan ve kültür varlığı olarak kabul edilen birçok yapının geleceğinin tehlikede olduğunu söyledi. Aynı zamanda Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Üyesi olan Gündoğdu, kültür varlığı niteliğine sahip yapıların her geçen gün biraz daha tahrip edildiğini ve zamanla ortadan kaldırıldıklarını dile getirdi. Aralarında tarihi Erzurum evlerinin de bulunduğu kültür varlıklarının, bilinç eksikliği yüzünden çürümeye terk edildiğini, bununla birlikte sürece rant elde etmek isteyen bazı müteahhit firmaların da katıldığını kaydeden Gündoğdu, “Öyle firmalar var ki, kültür varlığı niteliğine sahip yapılar için akıl almaz teklif ve vaatlerde bulunuyorlar. Mülk sahipleri de bu tekliflerin cazibesine kapılıyor, ardından elde ne tarihi yapı kalıyor, ne de kültür varlığı. İlimizde bu tür kayıpların yaşanmasında, bu tip tekliflerin de büyük rolü var.” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çok çeşitli projeler yürüttüğünü, bunlardan birisinin de, tarihi yapıların bakım ve onarımına katkıda bulunmak olduğunu anlatan Gündoğdu, “Maalesef Erzurum’daki mülk sahipleri bu uygulamaların hiçbirine gereken ilgiyi göstermiyor.” dedi.
FONUN YÜZÜNE BAKAN YOK
Vatandaşlardan kanun çerçevesinde tahsil edilen emlak vergilerinin yüzde 15’lik kısmının, tarihi ve kültür varlığı eserlerin korunması, bakım ve onarımının yapılması için oluşturulan fona aktarıldığına dikkati çeken Gündoğdu, “Bu fondan birçok şehir faydalanmasını biliyor, ama Erzurum dönüp bakmıyor bile. Kaldı ki, devlet bu iş için mülk sahiplerinden para da istemiyor. Kültür varlığı niteliğine sahip taşınmazı bulunan vatandaş, gidecek ve destek talebinde bulunacak, hepsi bu kadar.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’daki tarihi yapıların kurtarılması anlamında mülk sahiplerine büyük sorumluluklar düştüğünü, ilgili kurum ve kuruluşların da bu işi takip etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, böyle devam ettiği müddetçe Erzurum’da kültür varlığı niteliği taşıyan çok sayıda yapının kaybolup gideceğini dile getirdi. Gündoğdu, ata yadigarı olan tarihi yapıların sahiplerine de çağrıda bulunarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklerinden faydalanmalarını istedi.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Üyesi, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gündoğdu, Erzurum’daki yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının da, kültür varlıklarının koruma altına alınabilmesi yönünde teşvik edici çalışmalar yapmaları gerektiğini de, sözlerine ekledi.