Erzurum'un simgesi olan Anadolu'daki en önemli Selçuklu eserlerinden Çifte Minareli Medrese, restorasyon çalışmaları nedeniyle 2014 yılına kadar kapılarını kapattı. Medrese, yaklaşık 30 ay sürecek çalışmalar sonrası 'Vakıf Eserleri Müzesi' olarak açılacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında Çifte Minareli Medrese'nin kapsamlı bir şekilde restorasyonunun yapılması için açılan ihaleyi kazanan firmaya yer teslimi yapıldı. Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Üngan, Çifte Minareli Medrese'nin orijinaline uygun olarak restore edileceğini bildirdi. Medresedeki tüm çinilerin tek tek sayılarak envanterinin oluşturulduğunu kaydeden Kenan Üngan, medresenin taşıyıcı sisteminin yeraltı hareketlerine karşı duyarlılığını izlediklerini belirtti.
Yapının tarihi ve mimari özelliklerine uygun çalışmalar yapılacağını vurgulayan Kenan Üngan, Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon çalışmalarının 2014 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini ifade ederek, medresenin, onarım çalışmasının ardından 'Vakıf Eserleri Müzesi' olarak kullanılacağını söyledi. Yaklaşık 30 ay kapılarını turistlere kapatacak olan Çifte Minareli Medrese'de yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Üngan, şunları söyledi:
"Tarihi eserin öncelikle zemini ve minarelerinde güçlendirme yapılacak. Zemindeki döşemeler orjinaline uygun olarak yontma taş ile yenilecek. Çinilerde eksikler tamamlanacak. Taş yüzeyleri mikro kumlama ve kimyasal yöntemlerle temizlenecek. Medresenin bakır kaplama olan çatı örtüsü onarılacak. Elektrik tesisatı yenilenecek, bay ve bayan tuvalet yapılacak. Restorasyon tamamlandıktan sonra Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesi olarak açılacak. "
Kapılarını kapatmadan önce tarihi eseri son kez gezme fırsatı bulan turistler ise kendilerini şanslı hissettiklerini söyledi.
TARİHİ VE MİMARİ ÖZELLİĞİ
Çifte Minareli Medrese'nin kitabesi olmadığından ne zaman yapıldığı ve gerçek adı ile ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak yapılar araştırmalara göre Anadolu Selçukluları'ndan Hüdavent Hatun tarafından 13'üncü Yüzyıl son çeyreğinde yaptırıldı. Açık avlulu medreseler grubunda yaklaşık olarak 35x73 metre boyutlarında kesme taştan, iki katlı, dört eyvanlı yapıdır. Bitkisel motifli filizlerle çevrili taş kapıda görülen hayat ağacı, Kartal ve ejder motifleri Orta Asya kökenli olduğu bilinir. Minare kaidelerin alt ve ön kısmında pano içeresinde iki Selçuklu arması vardır. Batı'daki armada alta ağzını açmış iki yılan ortada dilimli bir yaprak bunun üstünde çift başlı bir Kartal vardır. Sultan 4. Murat tarafından bir süre tophane olarak daha sonra da Kışla olarak kullanılmıştır.