ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EĞİTİM
11 Ocak 2019 Cuma - 09:55

Tarihi Okul Olgunlaştırma Ensitüsü olacak

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı faaliyet gösteren yaygın eğitim kurumlarından olan Olgunlaşma Enstitülerinin 23’üncüsü Erzurum’da açılıyor.

Tarihi Okul Olgunlaştırma Ensitüsü olacak

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı faaliyet gösteren yaygın eğitim kurumlarından olan Olgunlaşma Enstitülerinin 23’üncüsü Erzurum’da açılıyor. Açılacak Olgunlaşma Enstitüsü Şair Nefi Ortaokulu binasında hizmet verecek. Bunun için mevcut ortaokul öğrenciler Üç Kümbetler mevkiinde yapılan yeni okulda eğitim-öğretime devam edecek ve Şair Nefi Ortaokulu binası gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü olarak hizmete girecek.

Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Göreve başladığımız andan itibaren şehrimize kazandırmak için çabaladığımız Olgunlaşma Enstitüsü hayalimiz gerçek oluyor. Ülkemizde sadece belli illerde yer alan bu kurumların 23’üncüsü Erzurum’da açılıyor. Eğitim-öğretimin yanı sıra kültürel değerleri, kaybolmaya yüz tutmuş Türk el sanatlarını ve meslekleri koruyan ve gelecek kuşaklara aktaran müstesna eğitim müesseseleridir. Bakırcılık, kevelcilik, saraçlık, dokumacılık, Oltu Taşı işlemeciliği, gümüş işlemeciliği, geleneksel kuyumculuk, halıcılık gibi tarihi el sanatlarını ve meslekleri yeniden Erzurum’un tanıtımına ve ekonomik ve kültürel hayatına katkı sağlayacak şekilde canlandırmak için enstitümüz çalışmalarına kısa süre içerinde başlayacaktır. Kurumumuzun hizmet vereceği Şair Nefi Ortaokulu binası da tarihi dokusu hasebiyle bu Olgunlaşma Entitüsü için çok uygun bir binadır. Zira bu okulumuz Sultan Abdülhamit Han döneminde Mülkiye İdâdisi olarak açılmış; Erzurum Sultanisi, Erzurum Lisesi, Atatürk Üniversitesi olarak hizmet vermiş tarihi bir kurumdur ve bu özelliğiyle Olgunlaşma Enstitülerin hizmet gayesiyle birebir örtüşmektedir.

Kadim Şehir Erzurum Fazlasıyla Hak Ediyor

Kaygusuz açıklamasında: Böyle bir kurum için neden Erzurum? sorusuna cevap vermek gerekirse: “Olgunlaşma Enstitüsü gibi bir kurum ruhu itibarıyla Anadolu’nun en kadim şehirlerinden biri olan Erzurum’a fazlasıyla yakışacaktır. Zira şehrimiz Selçuklu, İlhanlı, Osmanlı Medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, Saltuklu Beyliği’nin ise başkentliğini yapmış köklü bir şehirdir. Bu yüce medeniyetlerin şehrimize kattığı maddi ve manevi kültür mirasımız asırlardan beri haklımızın kimliğine, benliğine ruhuna işlemiş ve günümüze aktarılmıştır.

Bizim görevimiz ise eğitim kurumlarımız vasıtasıyla aldığımız bu kültür mirasını en yakışır şekilde gelecek nesillerimize aktarmaktır. Bu kutsal ödevimizi ifa etme konusunda açtığımız Olgunlaşma Enstitümüz bizim geleceğe uzaman kültür elçimiz, taşıyıcımız olacaktır. ” Valimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve ilimiz siyasetçilerinin bu konuda bize olan destekleri sayesinde Erzurum’un hak ettiği güzide bir eğitim kurumunu şehrimize kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz. Eğitim camiamıza ve şehrimize hayırlı olsun” dedi.

154 Yıllık Gelenek

Erzurum Valisi Okay Memiş ise konuya ilişkin açıklamasında Olgunlaşma Enstitülerinin tarihi gelişimine vurgu yaparak: “Sultan Abdülaziz döneminde 1865 yılında açılan Kız Sanayi Mekteplerinden günümüze uzanan Olgunlaşma Enstitüleri kültürümüzü yaşatmada ve geleceğe aktarama konusunda önemli bir misyona sahip. Olgunlaşma Enstitüleri geleneksel Türk giyim ve el sanatları alanlarında; araştırma, geliştirme, değerlendirme, arşivleme ve üretim çalışmaları yapan ve el sanatlarının yaşatılmasına katkı sağlayan önemli yaygın eğitim kurumlarıdır. İlimizin sanayi şehri olma arzusundan kaynaklanan sapmalar, sanatın ticarileşme kaygısı, kültürel değerlerin modern ve ithal kültürlerle teması, yeterli eğitime sahip olmayan kişiler tarafından yürütülen kültür ve sanat değerinden yoksun üretim çalışmaları kısacası günümüz modern iktisadi hayatının etkileri, geleneksel el sanatlarımızı ve kültürümüzü öze sadık kalınarak yaşanmasını çok zorlaştırmıştır. Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü modern kültürün etkisi altında dejenere olmuş kültür ve sanat eserlerinin bozulmamış halini belgelemek, gelecek nesillere taşımak ve sürdürülebilir hale getirmek amacıyla açılmıştır.

Hem İstihdam Alanı Hem Eğitim Kurumu

Memiş açıklamasında: “Olgunlaşma Enstitülerinin işleyişi dört ana unsur üzerine oluşmuştur: Eğitim-öğretim, araştırma, tasarım, tanıtım/pazarlama. Bu dört alanda da başarılı olmak kurumumuzun en önemli misyon olmalıdır. Ayrıca enstitümüz eğitim kurumu olarak ilimiz eğitim hayatına, kültür kurumu olarak ilimiz sosyo-kültürel hayatına ve istihdam alanıyla da ilimiz ekonomik hayatına önemli katkılar sağlayacaktır.

Sonuç olarak; Erzurum kültürünün ülke ve dünya çapında yaygın olarak tanıtımı, korunması ve geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyan Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü şehrimiz açısından büyük bir kazanımdır. Fiziki ve idari eksikliklerin giderilmesinin hemen ardından Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü hizmet vermeye başlayacaktır. Tüm halkımıza ve şehrimize hayırlı olsun.” dedi.

 
Memiş’ten “Kaynakları yerinde kullanın” talimatı
 
Erzurum’un da bulunduğu 18 ilde FETÖ operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Basın, Halkımızın gören gözü, işiten kulağı, konuşan dili’
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler ...
Eksi 20 derecede okul yolunu tuttular
Çarşamba günü kar yağışı ve tipi sebebiyle eğitime 1 gün ara verilen Erzurum’da, ...
Eğitim Bir-Sen’den işbirliği değerlendirmesi
Eğitim Bir-Sen Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Karataş ve sendika ...
 
Bilimin ışığında eğitim ateşi
Eğitim alanında Erzurum’un son dönemlerine damgasını vuran ve kurulduğu ...
Hukuk mezunları sınavdan geçecek
Feyzioğlu, Adalet Bakanı ve YÖK Başkanı ile yakın çalışma içinde olduklarını ...
Erzurum’da okullar tatil
Erzurum Valiliğince yapılan açıklamada ildeki ilk, orta ve lise düzeyindeki ...
 
Şehir – Üniversite işbirliğinde Karaçoban açılımı
Karaçoban Kaymakamı Yusuf İzci ve Karaçoban Ziraat Odası Başkanı Sabrullah ...
Kireççi, Eğitim-Bir-Sen vizyonunu paylaştı
Eğitim-Bir-Sen 2 nolu Şube İl Kadın Komisyonu Merkez üç İlçe Kadın Komisyonlarıyla ...
6. YÖKDİL Sınavı için başvurular 30 Ocak'ta başlıyor
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva