Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, hamamın üzerini kurşunla değil de, kiremitle kaplama yönünde başlattığı restorasyon çalışması sona erdi. Yapılan bakım ve onarım çalışmaları çerçevesinde üzeri tamamen kiremitle kaplanan Gümrük Hamamı, yeni makyajı sayesinde artık hırsızların uğrak mekanı olmayacak.
KURŞUN HIRSIZLARINA DARBE
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, Gümrük Hamamı’nın üzerinin kiremitle kapatılması yönündeki çalışma, 2 hafta sürdü. Geçtiğimiz yıl programa alınan, ancak yetiştirilemeyen restorasyon işine, Mayıs ayının ortalarında başlandığını hatırlatan Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, çalışmalara son noktanın Pazartesi günü koyulduğunu dile getirdiler. Gümrük Hamamı’nın yeni görüntüsüne alışmaya çalışan mahalle sakinleri, tarihi hamamın yıllardır kurşunla kaplı olduğuna dikkati çekerek, “Yeni görüntü gözümüze ilk bakışta garip geliyor, ancak alışacağız. Çünkü hamamın kurşunlarının her seferinde hırsızlar tarafından çalınmasından bıkmıştık.” dediler.
GÜMRÜK HAMAMI VE ÖZEL MİMARİSİ
Erzurum Kongre Meydanı’nda, Mahalle Başına giden yol üzerinde bulunan Hacı Bektaş oğlu Derviş Hacı İbrahim’in l717’de yaptırdığı Gümrük Camisi’nin vakfı olan Gümrük Hamamı moloz taş ve yer de tuğladan yapılmıştır.
Klasik Osmanlı hamam planları düzeninde olup, haçvari plandadır. Erzurum hamamları arasında değişik bir plan türünü yansıtmaktadır. Moloz taş ve yer yer de tuğla hatılların kullanıldığı hamam soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve halvet bölümlerinden meydana gelmiştir.
Hamamın bugünkü girişi ana eksen yerine yandan sonradan açılmıştır. Soyunmalık trompların taşıdığı bir kubbe ile örtülmüştür. İlk yapılışında üç kubbeli olan ılıklığın kenarlarındaki kubbelerin altında kalan kısımlar sonradan birer kapı ile sıcaklığa eklenmiştir. Bu arada sağdaki kubbe de yeniden yapılmıştır. Sıcaklık Osmanlı hamamlarındaki haçvari plan düzeninin değişik bir uygulaması olarak burada karşımıza çıkmaktadır. Giriş eyvanı ile iki yanındaki kubbeli halvet hücreleri kaldırılmış ve böylece üç eyvanlı bir plan ortaya çıkarılmıştır. Köşelerdeki halvet hücreleri de en dipte olan eyvana açılmıştır. Soğukluk ve sıcaklık bölümleri yakın tarihlerde onarılmış olmasına rağmen orijinalliğini yitirmemiştir.