ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Kocaelispor:
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Kocaelispor:
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 3 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 3 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 3 - Yeni Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 3 - Yeni Malatyaspor: 0
Erzurum’dan ihracatta 7 sektör öncü konumda
Erzurum’dan ihracatta 7 sektör öncü konumda
Memur-Sen beklentilerini açıkladı
Memur-Sen beklentilerini açıkladı
HABERLER>EĞİTİM
21 Kasım 2010 Pazar - 14:47

Tarih yıkılıyor, Erzurum seyrediyor

Selçuklu ve Osmanlı döneminin özellikleriyle kentin kültürünü yansıtan tarihi Erzurum evleri, sahipsizlik kurbanı. 68 gün sonra ev sahipliği yapacağı 25’inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları sonrası önemli bir turizm merkezi olması beklenen kentte, tarihi evlerin bakımsızlıktan viraneye dönmesi vatandaşların tepkisini çekiyor.

Tarih yıkılıyor, Erzurum seyrediyor

Selçuklu ve Osmanlı döneminin özellikleriyle kentin kültürünü yansıtan tarihi Erzurum evleri, sahipsizlik kurbanı. 68 gün sonra ev sahipliği yapacağı 25’inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları sonrası önemli bir turizm merkezi olması beklenen kentte, tarihi evlerin bakımsızlıktan viraneye dönmesi vatandaşların tepkisini çekiyor.
//YILLARA DAYANDILAR, İHMALE DAYANAMADILAR
Kentin kuruluş süreci içerisinde yer alan Erzurum evleri, iklim şartları, savaşlar, afetler ve son yıllarda yaşanan bakımsızlıktan dolayı harabeye dönerek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. En eskilerinin tarihi 18’inci yüzyıla kadar giden, Selçuklu ve Osmanlı döneminin özellikleriyle kent kültürünü yansıtan Erzurum evleri adeta kaderlerine terk edildi. Kentin en işlek semti olan Cumhuriyet Caddesi’ndeki Erzurum Kalesi çevresinde bulunan onlarca tarihi ev, sahipsizlik ve bakımsızlık kurbanı. Birçoğu boş olan evlerin kapıları ve pencereleri kırılırken, bazılarında da yer yer yıkılmalar olmaya başladı.
2011’deki Kış Oyunları’yla birlikte önemli bir turizm merkezi olacak Erzurum’da tarihe karşı gösterilen vurdumduymaz tavrı eleştiren vatandaşlar, “Turistler buraya sadece kayak yapmak için mi gelecek. Bu kadar tarihi eseri olan bir kentte, geçmişi bu güne taşıyan mimari yapılara karşı neden kimse gereken ilgiyi göstermiyor. Bir dönem günlük yaşamın parçası olan evlerin kaderine terk edilmesini kabullenemiyoruz. Yetkililer bu konuda gereken hassasiyeti gösterirse hem bu evler kurtulmuş hem de turistler için yeni mekanlar oluşturulmuş olur” diye konuştu.
//ERZURUM EVLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Erzurum evlerindeki yapı sanatı kuşaktan kuşağa gelişerek sürdürülmüş ve evlerin iklim koşullarının olumsuzluklarına göre biçimlenişi yöre mimarlığına ayrı bir özellik kazandırıyor. Büyük boyutlu olan evler kalın kesme taş duvarlarla inşa edilirken belli aralıklarla yatay ahşap hatıllarla birbirine bağlanıyor. Bu uygulama ağır taş yapımının deprem yüklerini karşılayabilmesi için yapılıyor. Tarihi Erzurum evlerinin yapılarında çeşitli taş cinsleri uygulanmış ve bunlardan koyu renkli bazalt türü Karataş temellerde ve su basmalarında, hafif kalker cinsi olan boztaş ise binanın dış yüzeylerini oluşturan duvarlarda kullanılmıştır Kırmızı ve pembeye çalan kamber taşına bazı varlıklı ailelerin evlerinde rastlanmaktadır. Evlerin, ara duvarlarda tuğla malzemelerden yararlanılmıştır. Ancak taş ve ahşap kadar kullanım alanı yoktur. Ahşap ise taştan sonra en çok kullanılan yapı malzemesidir. Söğüt, kavak ve çam türlerinden başka ağaç cinslerine pek rastlanılmaz. Çıralı çam dayanıklı olduğundan taşıyıcı kirişlemelerde, pencere ve kapılarda, taş duvar içindeki ahşap hatıllarda kullanılmıştır.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mökkem Dadaş 22 Kasım 2010 Pazartesi 11:42

Erzurumda tarihi birçok "konak" var. Bunların bir şekilde restore edilip günyüzüne çıkarılması gerekiyor. Çünkü bu "konak" lar biz gençler için dedelerimizi, örf ve ananelerimiz tanımada en büyük yol gösterici olacaktır. O "konak" lardan içeri girdiğimizde ben şahsen bir saygı bir terbiye bir manevi hava hissediyorum. Apartman daireleri ile o "konak"lar arasındaki farkı gerçekten farkeden biri için bu haber içimizi cız ettirdi. Şahsen ben bu yapılara ev değil "konak" demek en güzeli.

Yorumu oyla      6      4  
C.Kanmaz 22 Kasım 2010 Pazartesi 10:30

Erzurum'un tarihi dokusunu kazıyan beton kitlesine dönütürüp kimliğini yok edip harabeye çevirenleri Allah'a havale ediyorum...

Yorumu oyla      6      4  
Kime sesleniyorsunuz, hangi HIZANA? 22 Kasım 2010 Pazartesi 10:15

Erzurum değimi ile hızanlardan idareci seçilirse tarih böyle yok edilir, kalenin çevresi nehalde birde olimpiyatlara gidilecek bir vatandaş olarak kahroluyoruz, bunlar yönetici olarak endam ediyorlar, utanma yokki ne olacak nisan yağmuru hikayesi. Dr. salih bey belliki halis bir Erzurumlu erz. evlerinin niteliklerini iyi biliyor, sizlere Prof. Dr. Haşim KARPUZ'un Türk İslam Eserleri Eski Erzurum Evleri isimli Kültür Bakanlığınca yayımlanan eserini öneririm, bu eserde bu gün tahrip olmuş hatta kalıntısı bile bulunmayan binaların resimleri, fotoğrafları, planları, mimari özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmış, bu eserlerin yok edilmesine dolayısıyla Erzurum un tarihi özelliklerinin yok olmasına seyirci kalanlar bu vebalın altında ezileceklerdir. Malesef Erzurum halk mimarisi yarıdan fazla yok edildi, bu sorumsuz rant düşkünleri büyük eserleri de yok edeceklerde halk tepkisinden çekiniyorlar, Allah cc. basiretli yöneticiler vererek bizi bu zalimlerden kurtarsın İnşaallah ne diyelim artık

Yorumu oyla      6      4  
Dr.Salih Kocaoğlu 21 Kasım 2010 Pazar 18:25

Sayın derlemeci,avluyu,günlük mekanın geçtiği mutfak bölümünü makadı,tandırı,büyük ve küçük ocağı,su doldurulan taş oluğu,et asılan buz dolabı görevi yapan kırlangıç yapıyı ,haremliği,selamlığı da tariflamenizi isterdim.Saygılar.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hizmet İş’ten 50 TL’lik eğitim yardımı
Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Cevdet Tamgaç, üyelerinin yüksek ...
TDP’den örnek uygulama
Erzurum Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünde görevli Polis memuru ...
Goethe Enstitüsü’nden Vatansızlar” Sergisi
II.Dünya Savaşı döneminde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dehası ...
 
TÜİK’ten düşündürücü araştırma
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı bir çalışmaya göre Erzurum’da ...
Oltu, yeni bir yurda kavuşuyor
Oltu ilçesinde, yüksek okulda okuyan öğrenciler için yaptırılan yurt inşaatında ...
“Alo Fetva Hattı”na soru yağmuru
Kurbanla ilgili yanlış bilinenler“Alo Fetva Hattı”nı arayan vatandaşların ...
 
Güneş Vakfı bir ilki başardı
Güneş Vakfı ve Manchester Dil Okulları işbirliğiyle yüksek lisans öğrencileri ...
‘Temizlik ibadetini unutmayın’
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla ...
Noterler Odası’nda görev değişimi
Erzurum Noterler Odası’nda Şinasi Zeyrek dönemi başladı. Uzun bir süredir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva