ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Şubat 2013 Cuma - 13:25

Tarih ve huzur camilerde buluşuyor

Erzurum’un ilçelerindeki tarihi camiler birer huzur mekanı olarak, hem ilçelerin tarihi duruşunu ifade ediyor, hemde ilçe halkını huzurda buluşturuyor

Tarih ve huzur camilerde buluşuyor

ERZURUM (İHA) – Erzurum’un ilçelerindeki tarihi camiler birer huzur mekanı olarak, hem ilçelerin tarihi duruşunu ifade ediyor, hemde ilçe halkını huzurda buluşturuyor
Aşkale'de Topal Çavuş, Hınıs ve Pasinler'de Ulu camii, İspir'de Kale ve Tuğrul Şah camileri, Narman'da Narmanlı Camisi, Oltu'da Aslanpaşa, Pasinler'de Süleyman Han ve Sivaslı camileri, Şenkaya'da Bardız Camileri tarihi camilerin başında geliyor.
Topal Çavuş Camisi (Aşkale): Erzurum Aşkale ilçesinde, Topal Çavuş köyünde bulunan bu caminin kitabesinden öğrenildiğine göre Ali Ağa oğlu Hacı Halil tarafından 1589-1590 tarihinde yaptırıldı. Cami ile birlikte yapılan medrese ve hamam günümüze ulaşmadı. Yalnızca güneyinde kubbeli bir türbe bulunuyorsa da bu türbenin kime ait olduğu anlaşılamadı. Kare planlı caminin üzeri pandantifli bir kubbe ile örtülü.Yapılan onarımlar nedeniyle özgün konumundan uzaklaştı. Ayrıca 19.yüzyılın sonlarında önüne bir de son cemaat yeri eklendi. Kare kaideli tuğla minaresi olan cami içerisinde bezeme unsurlarına rastlanmıyor.
Ulu Cami ((Hınıs) : Erzurum, Hınıs ilçesi Bahçe Mahallesi'nde bulunan Ulu Cami vakıf kayıtlarına göre Muş Beylerinden Alaeddin Bey tarafından 1734'de yapıldı.Cami kare planlı. İbadet mekanının üzerini dört sütunun taşıdığı pandantifli bir kubbe örtüyor. Bu kubbe sekizgen bir kasnak üzerinde olup dıştan piramidal bir külah ile örtülü. Bunun dışında kalan bölümler ise içeriden basık kubbe, dıştan da toprak damla örtülü. Mihrap bordürlerle çevrilidir ve içerisi bitkisel motiflerle bezenmiş durumda. Taş kaideli minare silindir gövdeli olup iki renkli taşlardan yapılmış durumda. Caminin yanındaki medreseden günümüze herhangi bir kalıntı ulaşmadı.
Çarşı Camisi (Tuğrul Şah Camisi) (İspir) : Erzurum İspir ilçesinde Çarşı içerisinde olan bu camiyi Emir Atabey Erdemşah, Tuğrul şah adına l200-1225 yılında yaptırdı. Cami dikdörtgen planlı olup üzeri dört ağaç sütunun taşıdığı toprak bir damla örtülü. Mihrabı dışa taşkın olup mukarnas bezemeli. Ahşap minberi dönemini yansıtan ilginç yapısı var. Kare kaideli tuğla gövdeli minaresi tek şerefeli. Ayrıca tunç kapıları orijinal olup caminin en ilginç bölümüdür.
Narmanlı Camisi (Narman) : Erzurum Narman ilçesinde bulunan Narmanlı Camisi kitabesinden öğrenildiğine göre Sultan I.Mahmut döneminde Narmanlı Yusuf Efendi tarafından 1738 yılında yaptırıldı. Camii kare planlı olup, üzeri trompların yardımı ile merkezi bir kubbeyle örtülü. Caminin önünde altı yuvarlak taş sütunun taşıdığı beş kubbeli bir son cemaat yeri bulunuyor.
Arslan Paşa Camisi (Oltu) : Erzurum Oltu ilçesi merkezinde, Oltu çarşısının kenarında bulunan camiyi kitabesinden öğrenildiğine göre Arslan Paşa 1664-1665 yıllarında yaptırdı. Arslan Paşa Camisi kesme taştan kare planlı bir yapı. Ana mekanının üzeri içten kubbe dıştan piramidal bir çatı ile örtülü. Son cemaat yeri dört taş sütuna oturan üç küçük kubbe ile örtülü.Giriş kapısı sivri kemerli olup mukarnas dizileri ile son buluyor Ayrıca kapının .etrafı geometrik motiflerle çevrili.Kesme taş kaideli minaresi yuvarlak gövdeli.
Bardız Camisi (Şenkaya) : Erzurum, Şenkaya ilçesindeki Bardız Kalesinin yanında bulunuyor. Bardız Kalesi 12.yüzyılın ortalarında Saltuklu Meliki İzzeddin zamanında yapıldı. Bu caminin de aynı dönemde yapıldığı sanılmışsa da bazı belgelere göre Mimar Sertzade Molla Ahmet Ali'nin 1748'de yaptırdığı anlaşıldı. Cami kesme taştan kare planlı ve tek kubbeli. Ancak duvarlarındaki uzantı ve izlerden son cemaat yerinin bulunduğu anlaşıldı. Giriş kapısı sivri kemerlidir ve iki yanında da birer niş bulunuyor. İbadet mekanını üzerini örten kubbe trompludur. Dıştan sekizgen bir kasnak üzerine kubbe oturtuldu. Mihrap mukarnaslı ve geometrik süslemeli. Ayrıca ibadet mekanını aydınlatan pencereler üzerinde sülüs yazı ile halifelerin isimleri yazılı. Minaresi kesme taş kaide üzerine tuğladan tek şerefeli ve yuvarlak gövdeli.
 

 
Nüfusta 2023 senaryosu…
 
Aydın’dan ölçü aletleri hatırlatması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyet’ten 14 Şubat Jesti
Erzurum’da trafik polisleri 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla sürücülere ...
EYOWF 2013 başlıyor
European Youth Olympic Winter Festivaline (EYOWF 2013 Avrupa Gençlik ...
‘Gönüllülük Bir Yaşam Biçimi’
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gönüllü Gençlik Topluluğu ...
 
Yavilioğlu CNN Türk’e konuk olacak
Yavilioğlu ve TRT sanatçısı Nurullah Akçayır, Aynur Tartan’la ‘Burada ...
İzmir’de ‘Dadaş Ocağı’
Dadaş Ocakları İzmir şubesinin yeni ofisi İzmir Çiğli de törenle açıldı.
Cirit’te uluslararası buluşma
Erzurum ile İran’ın Tebriz kenti arasında kardeş şehir uygulaması kapsamında ...
 
EDT şubatı 2 oyunla tamamlayacak
ÖZEL-EDT Bu hafta Çıkmaz Sokak Çocukları ve Yürüyen Taşlar adlı çocuk ...
Pazaryolu’nda 1001 Hatim heyecanı
Pazaryolu İlçe Müftülüğü’nce başlatılan 1001 Hatim Programı bu yıl da sürdürülüyor.
Pazaryolu’nda Gönül Elçisi adımı
Gönül Elçileri Projesi için Pazaryolu’nda Kaymakamlık Toplantı salonunda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva