ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Kasım 2012 Salı - 07:25

Tarih suya gömülecek

Deriner Barajı sularına terk edilen tarihi eserlerin sonuncusu olan Yukarı Kümbet'in (Türbe) suyun altında yıkılmaması için yapılan sıva çalışmalarının sonuna gelindi.

Tarih suya gömülecek

ZİYA AKYILDIZ
ARTVİN (İHA) - Trabzon Anıtlar Kurulu'nun verdiği karar doğrultusunda önce onarılan ardından Deriner Barajı sularına terk edilen tarihi eserlerin sonuncusu olan Yukarı Kümbet'in (Türbe) suyun altında yıkılmaması için yapılan sıva çalışmalarının sonuna gelindi.
Kurul, eserlerin özel çimentoyla yapılmış harç ile sıvanarak olduğu yerde suya bırakılmasını isteyince DSİ 26. Bölge Müdürlüğü ihale açmış ve çalışma başlatılmıştı.
Yarı beline kadar suyun içerisinde, kümbetler hakkında tarihe tanıklık edecek belge ve bilgilerden oluşan bir koliyi toprağın altına gömen Zeytinlik köyü sakinlerinden tarihi eserlerin korunması için çalışan gönüllülerden, doğa fotoğrafçısı Tekin Üstündağ, Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Çelik ve Yazar Sami Özçelik, duruma tepkilerini gösterdiler. Deriner Barajı sularının altında kalacak olan bu bölgedeki son tarihi eser Yukarı Kümbet, hızla yükselen suların altında kalmadan özel çimento denilen bir harç ile tamamen kaplandı. İç kısmına ise çökmelere karşı çelik bir iskele kalıp yapıldı. Kümbetteki çalışmalar iki gün içinde bitirilip, içerisine kum doldurulduktan sonra tarihi kümbet suların içine bırakılmış olacak.
YUKARI KÜMBET BARAJ SANASINDA KALDI
Deriner Baraj göledi içinde kalacak olan son tarihi eser Yukarı Kümbeti bu haliyle görenler ise şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Trabzon Anıtlar Kurulu'nun isteği ve 26. DSİ Bölge Müdürlüğü’nün kontrolleriyle anlaşmaya uygun bir biçimde yapılan bu onarmanın, tarihi eserleri suya batmadan öldürdüğünü, bozduğunu ifade eden köylüler, ”Bir tarihi eseri siz üç ay gibi kısa sürede restorasyon yapamazsınız. Kaldı ki kaç tarihi eser bu üç ay içinde alelacele sıva ile kapatıldı. Bunun adına da onarma, yenileme dediler. Bu bir restorasyon değildir, Bu haliyle olamaz da. Bu resmen bir tarih katliamıdır. Resmen bu eserlerin tarihi eserlikten eserliği kalmamış. Ama açıkçası şu saatten sonra da yapılabilecek bir şey yok. Maalesef işin sonuna gelindi. Sadece böylesine değerli eserleri kaybettiğimiz için çok üzüntülüyüz” dediler.
KÜMBET SELÇUKLU DÖNEMİNE AİT
Saltuklular tarafından yaptırıldığı bilinen kümbetlerin, Deriner Barajı göletine kalmadan önce yapılan çalışmayı yakından takip eden Zeytinlik köyü sakinlerinden Tekin Üstündağ, Yukarı Kümbet’in içine de bir koli koydu. Bu vadi için yazılmış şiir, kümbetler için yapılmış haber, yapılış tarihleri, neden yapıldıklarını anlatan belgeleri koli yaparak vakumlanmış naylonun içine koyan Üstündağ, son görevini de yerine getirmiş oldu. Üstündağ, Zeytinlik köyünü kişileştirilerek onunla yapılan sohbetleri mektubuna aktardığını ifade etti. Zeytinlik köyü karşısındaki iki sevgili olan kümbetleri, 50-60 yıl için yok etmenin hüznünü yaşadığını belirten Üstündağ, yazdığı mektubunda şu ifadeleri kullandı:
“Artvin’in güneyinde, Çoruh Nehri’nin kenarında, Artvin Erzurum Karayolu’nun üzerinde eski bir bucak (nahiye) merkeziyim. Çoruh’un orta vadisidir bulunduğum yer. Çoruh Vadisi’nde zeytinin, üzümün, kirazın, incirin ana vatanı Sirya’dır. O nedenle derler ki Çoruh Vadisi’nde şarabın ana vatanı Siya’dır. O nedenle derler ki bu topraklara insan eksen çıkar. Yüzünüzü Çoruh’a döndüğünüzde iki türbe görürsünüz. Biri hemen Çoruh’un karşı kenarındaki Oçibet mahallemde, diğeri ise Oçibet’in arkasındaki tepede. Acısı yüreğimden hiç eksilmeyen sevdalarda yanıp kavuşamayan iki evladımındır o türbeler. Aşağı yukarı 1100 yıldan bu yana ders verircesine haykırırlar sevgilerini bu sevgisiz dünyaya. Yalnız türbenin dış tuğla üstü taşlarını alırlar benim insanlarım 1857’de Saliha Hanım tarafından yaptırılan ve Zeytinlik Camii’nin duvarlarına koyarlar. Üzülmüşümdür bu olaya ama bir taraftan da Artvin’in en güzel ahşap ağırlıklı camisini yaptıkları için de sevinmişimdir.”
 

 
Seminerde İTÜ ile ETÜ buluşması
 
Okur, Ortadoğu’yu anlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu’da 10 Kasım töreni
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ...
THOF’ta Dadaş damgası
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu güven tazeleyerek görevine başladı. ...
Kış Gelmeden’ EDT sahnesinde
Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Kış Gelmeden” adlı oyun, bu hafta Erzurum’da sahneleniyor
 
GSF’li Yetenekler övgü aldı
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü’nün ...
Sanat adına bir ilk
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü ...
Erzurum mahrumiyet bölgesi mi?
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Kültür ve Turizm müdürlerinin kendisinin ...
 
Şenkaya’ da okuma seferberliği...
Şenkaya Şehit Abdulbaki Bingöl İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından ...
Klasik Müzik Festivali başladı
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü’nün ...
Tarih gün yüzüne çıktı
Yakutiye Belediyesi tarafından yürütülen Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva