Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ataman
KADASTRO BİLİNCİ YETERLİ DEĞİL
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, kadastro ile ilgili uyuşmazlıklar konusunda açıklamalarda bulunuldu. Kadastro çalışmalarında karşılaştıkları engeller konusuna değinen Ataman, “Bölgemizde Kadastro Çalışma Alanı Sınırı, köy sınırı gibi algılanmakta ve çalışmalara büyük engel çıkarmaktadır” dedi.
KÖYLER GENİŞ YER TUTUYOR
Doğu Anadolu Bölgesi, mera ağırlıklı ve geçim kaynağı hayvancılık olan bir bölge olduğunu belirten Ataman, “Pek çok köy sınırlarını geniş tutma çabası içindedir. Bölgemizde Kadastro Çalışma Alanı Sınırı, köy sınırı gibi algılanmakta ve çalışmalara büyük engel çıkarmaktadır. Birçok köydeki çalışma, Kadastro Çalışma Alanı Sınırının köy sınırı olarak algılanması sebebiyle yapılamamaktadır. Köy sınırları bazı köyler arasında çok uzun yıllara ve davalara neden olmaktadır. Kadastro çalışması, köy sınır davasının sonuçlanmasını bekleyemeyeceğinden kendisi bir kadastro çalışma alanı sınırı geçirmekte ve kadastro çalışmasını sonuçlandırmaktadır. Ancak kadastro yapılması amacıyla geçirilen bu sınır yalnızca kadastro çalışmaları ile ilgili olup hiçbir zaman için köy sınırı sayılmamaktadır. Köylü vatandaşların bu konuda anlayışlı olması gerekmektedir” dedi.
İTİRAZLAR 30 GÜN İÇİNDE YAPILIYOR
Her köy, belediye sınırları içindeki her mahalle bir kadastro çalışma alanı olduğunu belirten Ataman, “Kadastro çalışması yapacak ekip en az iki kadastro teknisyeni, muhtar ve üç asıl bilirkişiden oluşur. Kadastro teknisyenleri hazır bulunan mal sahipleri önünde varsa harita, tapu ve vergi kayıtları ile öteki belgeleri bilirkişi ve muhtarın bilgisinden de yararlanarak, inceler ve bu taşınmaz mal için kadastro tutanağı düzenlerler. Kadastro tutanağı ile taşınmaz mallar sınırlandırılır ve hak sahipleri belirlenir. Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra yapılan tespitlere itiraz edilebilir. İtirazlar kadastro komisyonunda incelenir. Kadastro tutanaklarına dayanılarak, askı ilanları hazırlanır ve 30 gün süre ile ilan edilir. İtirazı olanlar 30 günlük süre içinde kadastro mahkemelerinde dava açabilirler. Askı ilanı sonunda dava açılmayan taşınmaz malların sınırlandırma ve tespiti kesinleşir. Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylanan kesinleşmiş kadastro tutanakları ile kesinleşmiş kadastro mahkemesi kararları en geç üç ay içinde tapu siciline kaydedilir” diye konuştu.
KADASTRO ÇALIŞMALARI NİÇİN BİTİRİLEMEDİ ?
Erzurum da bu güne kadar kadastro çalışmalarının bitirilememesinin nedenlerinde anlatan Ataman, “ Ülkemizde kadastro çalışmalarına cumhuriyetle birlikte başlanmış olmasına rağmen bugüne kadar bitirilememiştir. Kadastronun bitirilememesinin nedenleri arasında ciddi düzeylere varan personel yetersizliği, ödenek yetersizlikleri, araç-gereç yetersizliği, bazı köylerin sınır davaları başta olmak üzere orman ve mera arazileri nedeniyle kadastroya karşı isteksiz davranmalarından kaynaklanmıştır.Bölgemizde kadastro yapımında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri köy sınırlarının her köyde çok net biçimde belli olmamamsıdır. Kadastro Müdürlüklerinin köy sınırı belirleme gibi bir yetki ve sorumlulukları bulunmamaktadır. Köy sınırlarının tespiti 442 sayılı Köy Kanunu gereğince mülki idarenin yetki ve sorumluluğu altındaki bir konudur. Bir köyde kadastro çalışması yapılacağı zaman mümkün olduğunca köyün sınırları dikkate alınarak kadastro çalışma alanı sınırı belirlenir. Kadastro Çalışma Alanı Sınırı, 3402 sayılı Kadastro Kanunun 4. maddesi gereğince kadastroya tabi tutulmadık yer kalmaması ve mükerrer kadastro yapılmaması amacıyla oluşturulmaktadır” açıklamasını yaptı.