ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV’den bilimsel işbirliği
ATAUNİV’den bilimsel işbirliği
ETÜ’de Evren konuşuldu
ETÜ’de Evren konuşuldu
Liseliler ‘Anadolu'dan Yükselen Ezgiler’de yarıştı
Liseliler ‘Anadolu'dan Yükselen Ezgiler’de yarıştı
Büyükşehir'den izciliğe destek
Büyükşehir'den izciliğe destek
Valilikte öğrenci yurtları gündemi
Valilikte öğrenci yurtları gündemi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Nisan 2022 Salı - 16:51

Tandırlar Ramazan sofraları için yanıyor

Doğu Anadolu'da Ramazan sofralarının vazgeçilmez yöresel lezzeti tandır ekmeği yakılan tandırlarda kadın ustalar tarafından pişiriliyor.

Tandırlar Ramazan sofraları için yanıyor

Doğu Anadolu'da Ramazan sofralarının vazgeçilmez yöresel lezzeti tandır ekmeği yakılan tandırlarda kadın ustalar tarafından pişiriliyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren tandırın yakılarak hazır hale getirilmesi ve ekmeğin pişirilmesine kadar büyük bir ustalık isteyen tandır ekmeği, kadın ustaların hünerli ellerinden Ramazan sofralarına sunuluyor.

Geçmişten günümüze uzanan bir gelenek olan ve Erzincan’da dağ köylerinde halen kullanılan tandırlar birbirinden güzel lezzetlerin pişirilmesinde kullanılıyor. Anadolu’da yüzyıllardır kullanıldığı bilinen tandırlarda, kadınlar tarafından geceden mayalanıp sabahın erken saatlerinde hazırlanan hamurlarla Türk kültüründe geniş yer tutan tandır ekmeği pişiriliyor. Kadınlar tandır ekmeği üreterek hem UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine alınan lavaşı yaşatıyor hem de ekmek ihtiyacını karşılıyor.

Erzincan Merkez Ulalar Mahallesinde bulunan bir fırında kadın ustalar Ramazan ayı dolayısıyla sabahın erken saatlerinden itibaren tandırları yakarak hazırlıklara başlıyor. Yoğunluk olmasından dolayı da vardiyalı olarak çalışan kadınlar uzun yıllardır ekmek paralarını tandırdan kazanıyor.

Tandır ekmeği yaparak geçimini sağlayan Güllü Biçer, Ramazan’da işlerinin daha yoğun olduğunu belirterek, “Yıllardır tandırda çalışıyoruz. Sabah erkenden gelerek hamurumuzu hazırlıyoruz. İçine de tuz maya su koyuyoruz. Hiçbir katkı maddesi yok. Hazır hale gelene kadar bir yandan da tandırımızı yakıyoruz. Daha sonra da ekmeğimizi pişiriyoruz. Ramazan’da da işler bayağı yoğun. Erkenden gelip marketlere daha erken gönderiyoruz. Niyetli olarak çalışmak da zor oluyor ama elimizden geldiği kadar vatandaşları memnun etmeye çalışıyoruz” dedi.

İşletme sahibi Ali Demir ise “Ekmeklerimiz katkısız, doğal ve natüreldir. Ramazan ayında talep çok olduğu için vardiya uygulamasına geçtik. Gerek il içinden gerek il dışından gelen talep üzerine göndermeye çalışıyoruz. Günde 200-300 tane tandır ketesi pişiriyoruz, 4 çuval un da ekmek üretimi için kullanıyoruz” diye konuştu.

Tandır ekmeğinin tanesi 2,5 TL’den satılıyor.

 

 
Nurullah Genç’ten ‘yedi tuğla’ tavsiyesi
 
Hainlere eleman aktaran öğretmen yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nurullah Genç’ten ‘yedi tuğla’ tavsiyesi
Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği Ramazan etkinliklerine konuk olan ...
ETÜ’de Kütüphaneler Haftası etkinliği
Kütüphaneler Haftası münasebetiyle ülke genelinde başlatılan okuma etkinliklerine ...
ATAUNİ’de Güçlü Türk Kadınları konuşuldu
Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) iş birliği ile ...
 
Cağ Kebabı Ramazan Sokağında
Erzurum’un cağ kebabı Ramazan sokağında Afyonlu vatandaşların beğenisine sunuldu.
“Şiir Köylerde” programı Alvar’da
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi “Şiir Köylerde / İlimiz ...
Tarık Buğra’ya vefa
Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi çerçevesinde düzenlenen “Edebiyatımızın ...
 
Büyükşehir’de Kültür – Sanat gündemi
Büyükşehir Belediyesi kentin kültür hayatına düzenlediği önemli etkinliklerle ...
Âşık Murat Çobanoğlu’na vefa
Yıldırım Belediyesi ve Kars Ardahan Iğdır Federasyonu, Âşık Murat Çobanoğlu’nu ...
‘Şehirden Şehire Gönül Köprüsü’
'Şehirden Şehire Gönül Köprüsü' projesi ile Türkiye’nin farklı illerindeki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva