TÜKODER’den bilinçli tüketim semineri
Tüketiciyi Koruma Derneği Erzurum Şubesi, tüketici bilincinin artırılmasına yönelik çalışmaları çerçevesinde Mesleki Eğitim Vakfında “Bilinçli tüketim” semineri düzenledi. Seminere, TÜKODER Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gamze İspirli ve Başkan Yardımcısı Ayfer Kayacı konuşmacı olarak katıldı.
Tüketiciyi Koruma Derneği Erzurum Şubesi tüketici bilincinin artırılmasına yönelik çalışmaları çerçevesinde Mesleki Eğitim Vakfı (MEKSA) da bilinçli tüketim semineri düzenledi. Mesleki Eğitim Vakfında eğitim gören bayan kursiyerlerin katıldığı seminere konuşmacı olarak Tüketiciyi Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gamze İspirli ve TÜKODER Başkan Yardımcısı Ayfer Kayacı katıldı.
Erzurum’da en çok karşılaştıkları tüketici sorunları ve çözüm önerileri konusunda 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanun çerçevesinde bilgiler veren Başkan İspirli, Erzurum’da tüketici bilincinin yeterli olmadığını ifade etti.
AB’ye giriş sürecinde tüketici haklarının önemli bir yere sahip olduğunu belirten İspirli, bilinçli tüketimini kaliteli üretimi artıracağını ifade etti.
EN ÇOK KARŞILAŞILAN TÜKETİCİ SORUNLARI
Alışverişlerde mutlaka fiş ve fatura alınmasının önemine değinen İspirli, “ Alışverişlerin yoğunlaştığı bayram öncesinde, tüketicinin alacağı ürün konusunda piyasa araştırması yapması gerekiyor. Alışverişlerde mümkün olduğunca kredi karıt kullanılmamalı ve fiş alınmalıdır” dedi.
Ayıplı mal ve hizmetler konusuna da değinen İspirli, “ Ayıplı mal alımlarında bir aylık süre içerisinde malın iade edilmesi hakkı var. Yine hizmet alımlarında da bir aylık sürede hizmetin yeniden yapılması istenebilir. Bu konuda ayrıca hizmetin yapıldığının anlaşılması için sözleşme imzalanması gerekiyor” dedi.
GARANTİ BELGESİ UYGULAMASINA DİKKAT
Garanti belgesi uygulaması kapsamında da tüketicinin önemli hakları olduğunu belirten İspirli, “ Garanti belgesi asgari iki yıldır. Bu süre içersinde arızalanan mal ücretsiz olarak onarılma hakkına sahiptir. Maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi durumunda da mal yenisiyle değiştirilebilir. Garanti kapsamından yararlanmak için malın kullanım kılavuzuna uygun kullanılması gerekiyor. Tüketici her türlü uyuşmazlık konusunda derneğimize başvurabilir ” dedi.
AÇIK DETERJANLAR VE KOLONYOLAR KONUSUNDA UYARI
TÜKÜDER Başkan Yardımcısı Ayfer Kayacı da bayram öncesi satışı artan açık deterjan ve kolonya gibi ürünler konusunda uyarılarda bulundu. Açık deterjanların bandrollü ve markalı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kayacı, " Bazı deterjanlar halk sağlığını tehdit ediyor. Sağlığı tehdit eden deterjanlar, ellerde yaralar oluşturuyor ve kanserojen maddeler içeriyor. Tüketici bu konuda dikkatli olmalı. AB ye giriş sürecinde bu konuda yeni düzenlemeler getirilecek. Aynı şekilde açıkta satılan kolonyalarında TSE belgesi olmasına dikkat edilmelidir. Tüketici, haklarını arama konusunda duyarlı davranmalıdır" dedi.
Seminer sonunda Başkan İspirli bayan kursiyerlerden gelen ilginç soruları yanıtladı. MEKSA Vakfı yöneticisi Eda Karadişoğulları da Başkan İspirli’ye teşekkür ederek, tüketici bilincinin artırılmasına yönelik olarak verilen seminerlerin bayan kursiyerler açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.