YAŞAR YILDIZ
BAYBURT (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürlüğü görevine yeni atanan Ahmet Gür, Şair Zihni Kültür Merkezi cep sinema salonunda düzenlenen Resmi istatistik Bilgilendirme toplantısında TÜİK’in yaptığı araştırmalar hakkında bilgi verdi.
TÜİK ‘in Resmi İstatistik Programı (RİP) hakkında bilgi veren TÜİK Erzurum Bölge Müdürü Ahmet Gür, istatistiğin ülkelerin birbirleriyle rekabet ederlerken ellerindeki en önemli silahlardan birinin bilgi olduğunu söyledi.
Doğru bilginin bir şekilde ülkelerin elinde olması gerektiğine değinen Gür, idari kayıtların istatistikî anlamda önemli olması ve karşılaştırılabilir olmasının TÜİK’in temel amaçlarından biri olduğunu kaydetti.
Ellerindeki doğru bilgilerin erişilebilir olmasına dikkat çeken Gür, " Erişilemeyen bilgi hiçbir anlam ifade etmez. İdari kayıtların istatistikî olarak sistematiğe edilmiş olması gerekiyor. Elimizdeki bilgiler uluslararası anlamda ilke ve standartlara uygun değilse bunlar hiçbir zaman karşılaştırılabilir de değildir. Elimizdeki bütün bilgilerin erişilebilir olması, zamanlı olması ve güncel olması gerekiyor. TÜİK’in bütün verilere ulaşması düşünülemez. Onun için siz değerli kamu kurum temsilcileri bu konuda çok önemlisiniz. Sizler elde ettiğiniz kayıtları 5429 nolu kanun kapsamında bizimle paylaşırsanız biz bunları uluslararası ilke ve standartlara göre dönüştürebiliriz. "dedi.
TÜİK’in misyonunun ‘ulusal ve uluslararası kullanıcıların ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak kaliteli, güncel, güvenilir, tutarlı, tarafsız, uluslararası standartlara uygun istatistikleri üreterek, kullanıma sunmak ve resmi istatistik üretim sürecinde yer alan kurumlar arasında eşgüdümü sağlamak’ olduğunu ifade eden Gür, kurumun vizyonunu ise ‘uluslararası standartlarda, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurmak.’ olarak açıkladı.
GÜR BİLGİ VERDİ
TÜİK’in amaçlarının Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarının tamamının amacı olması gerektiğini vurgulayan Gür, bu amaçları şöyle sıraladı: "Uluslararası standartlarda istatistiklerin üretilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve verimliliğin artırılması, Kurumun işbirliği kapasitesi ve koordinasyon rolünün güçlendirilerek kurumsal etkinliğin artırılması. Bizim etkin bir şekilde çalışmamız yaptığımız toplantılara ve yapacağımız grup çalışmalarına bağlı." diye konuştu.
TÜİK Sistemi ve Aktörleri hakkında da bilgi veren Gür, temel istatistik üreten kurumları TÜİK başta olmak üzere TCMB, Hazine, MEB, ÇSGB, Bakanlıklar ve diğer kurumlar olduğunu dile getirdi.
İstatistikî veri kaynaklarında idari kaynakların en önemli kaynak olduğunun üzerinde duran Gür, veri kaynaklarını nasıl derledikleri, kurumsal WEB sayfası, bölge müdürlükleri (26 bölge), görev tanımı, Resmi İstatistik Programı ve İdari Kayıtlar gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.
İstatistik Üretiminde İdari Kayıtların çok önemli bir rol üstlendiğine işaret eden Gür, " Kayıt Sistemleri; idari kayıtların istatistik amaçlı olarak düzenlenmiş halidir. Örneğin Maliye Bakanlığı’nın sicil kayıtları idari kayıttır. Bu kayıtlar sınıflama ve birim açısından düzenlenerek ‘iş kayıtları sistemi’ oluşturulmuştur. Güçlü ve güvenilir kayıt sistemleri, ulusal istatistik sisteminin temelidir. İdari Kayıt Sahibi Kurum Açısından yönetim kapasitesini artırır. Karşılaştırılabilir ve uluslararası veriye sahip olmasını sağlar. Oluşturacağı politikalarda yerindelik ve etkinlik sağlar. İdari kayıt verilerinin istatistik amaçlı doğrudan ve dolaylı istatistik üretmek, araştırmalarda Araştırmalarda; çerçeve, tabaka oluşturma,dışsal değişken ( regrasyon tahminleri, kalibrasyon vb.)cevapsızlık durumlarında imputasyon amaçlı kullanılmaktadır. "dedi.
Kültür sitesinde yapılan toplantıya Vali Mükerrem Ünlüer, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.