ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kurtulmuş Filistin meselesini gündeme taşıdı
Kurtulmuş Filistin meselesini gündeme taşıdı
Işıkhan Çalışma Hayatı gündemini değerlendirdi
Işıkhan Çalışma Hayatı gündemini değerlendirdi
Tekin MEB’in önceliklerini paylaştı
Tekin MEB’in önceliklerini paylaştı
Yumaklı: Tarımsal ihracatı 31 milyar dolara çıkardık
Yumaklı: Tarımsal ihracatı 31 milyar dolara çıkardık
Erzurum'dan İnsanlık vicdanına Gazze mesajı
Erzurum'dan İnsanlık vicdanına Gazze mesajı
HABERLER>EKONOMİ
26 Aralık 2011 Pazartesi - 03:35

TÜİK Bölgesel gelir dağılımı düzeyini açıkladı

Gelir dağılımına ilişkin açıklanan son veriler, göreli iyileşmeye işaret etmekle birlikte bölgeler arasındaki gelir uçurumunun hâlâ yüksek seviyelerde seyrettiğini ortaya koyuyor. Türkiye’de yüzde 20’lik dilimler itibarıyla en yüksek gelir ile en düşük geliri arasındaki fark 8 kat düzeyinde iken, gelir uçurumu bölgeler bazında 18 kata kadar ulaşıyor.

TÜİK Bölgesel gelir dağılımı düzeyini açıkladı

Gelir dağılımına ilişkin açıklanan son veriler, göreli iyileşmeye işaret etmekle birlikte bölgeler arasındaki gelir uçurumunun hâlâ yüksek seviyelerde seyrettiğini ortaya koyuyor. Türkiye’de yüzde 20’lik dilimler itibarıyla en yüksek gelir ile en düşük geliri arasındaki fark 8 kat düzeyinde iken, gelir uçurumu bölgeler bazında 18 kata kadar ulaşıyor.
Kriz yılı olan 2009’a göre 2010’da İstanbul ile birlikte Batı Marmara ve Ortadoğu Anadolu bölgelerinde gelir dağılımında en düşük gelir grubu aleyhine bozulma gözlenirken, Ege ve Akdeniz dışındaki diğer bölgelerde iyileşme kaydedildi. En yüksek yüzde 20’lik grubun payında ise, Batı Marmara, Ege, Batı Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve Ortadoğu Anadolu bölgelerinde artış, Güneydoğu Anadolu dışındaki bölgelerde düşüş gözlendi.
TÜRKİYE ORTALAMASINA GÖRE BÖLGELER
2010 yılı için Türkiye ortalama hane halkı yıllık geliri 9.735 TL olarak belirlenirken, en zengin bölge olan İstanbul’un geliri 13.382 TL’yi buluyor. Batı Anadolu, Doğu Marmara, Ege ve Batı Marmara da Türkiye ortalamasının üzerinde gelire sahip bölgeler arasında yer alıyor. Geliri Türkiye ortalamasının altında bulunan bölgelerine başında ise 5.144 TL ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi geliyor. Bu bölgeyi düşük ortalama gelir sıralamasında Ortadoğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Orta Anadolu ve Akdeniz Bölgesi izliyor. Buna göre, Türkiye ortalama geliri 100 TL olarak alındığında, İstanbul’un geliri 180.1 TL’ye çıkarken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin geliri 69.2 TL’ye iniyor.
BÖLGELER ARASI KALKINMIŞLIK FARKI
Bölgeler arasındaki gelir dağılımı eşitsizliği bölgelerin kendi aralarındaki dağılımda ise, Türkiye ortalamasına göre çok yüksek oranlara ulaşıyor. İstanbul’un geliri 100 TL kabul edildiğinde en düşük gelire sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin geliri 38.4 TL’ye kadar iniyor. Aynı karşılaştırmada Batı Anadolu’nun 83.1 TL, Ege’nin 82.8 TL’lik gelirine karşın, Ortadoğu Anadolu’nun gelirinin 46.1 TL, Kuzeydoğu Anadolu’nun gelirinin ise 48 TL’ye kadar gerilediği görülüyor.
GELİR EŞİTSİZLİĞİ DE DOĞU DA DAHA YÜKSEK
Doğu Anadolu, göreli yoksullukla birlikte gelir dağılımındaki eşitsizlikte de öne çıkıyor. Nitekim İstanbul’da 6.4 kat, Doğu Marmara’da ise 5.5 kat düzeyinde bulunan en düşük ve en yüksek yüzde 20’lik gelir grupları arasındaki fark Ortadoğu Anadolu’da 7.7 kata, Kuzeydoğu Anadolu’da 7.6 kata ve Güneydoğu Anadolu’da da 7.3 kata yükseliyor. Bu arada Akdeniz Bölgesi’ndeki gelir farkının da 7.2 kat ile bu bölgeleri izlemesi dikkati çekiyor.
KUZEYDOĞU ANADOLU ÖNDE
Yüzde 20’lik gruplar bazında en düşük gelire sahip bölge yüzde 6.2 ile Kuzeydoğu Anadolu olurken, yüzde 49.2 ile en yüksek yüzde 20’lik gelir grubuna sahip bölgeler arasında ilk sırada Ortadoğu Anadolu Bölgesi bulunuyor. Türkiye genelinde Türkiye dağılımının en iyi olduğu bölge olarak öne çıkan Doğu Marmara Bölgesi’nde en düşük yüzde 20’nin gelirden aldığı payı yüzde 7.6, izleyen dilimlerde ise sırasıyla yüzde 12.4, yüzde 16.3, yüzde 21.5 ve yüzde 42.2 olarak belirlendi. Doğu Marmara’da 3.874 TL düzeyinde bulunan en düşük grubun geliri, en yüksek grupta 21.438 TL’ye çıkıyor.
SON BEŞ YILDA İYİLEŞME VAR
TÜİK verileri, 2010 yılı ile birlikte Türkiye genelinde gelir dağılımın son beş yılda sınırlı seviyede de olsa düzeldiğini de gösteriyor. Nitekim TÜİK verilerine göre, 2010 yılında 8 kat olarak belirlenen en düşük yüzde 20’lek gelir grubu ile en yüksek yüzde 20’lik gelir grubu arasındaki gelir farkı 2006 yılında 9.5 kat seviyesinde bulunuyordu. Bununla birlikte Türkiye genelinde gelir dağılımında gözlenen 1.5 puanlık iyileşmenin bölgelere aynı oranda yansımadığı da gözleniyor.
Buna göre, İstanbul ile birlikte Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz ve Ortadoğu Anadolu bölgelerinde iyileşme gözlenirken, Batı Marmara, Orta Anadolu ve Kuzeyoğu Anadolu bölgelerinde gelir dağılımının 5 yıl öncesine göre daha da kötüleşti. Gelir dağılımında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise beş yıl öncesine göre değişiklik kaydedilmedi. İyileşmenin en yüksek olduğu bölgeler içinde 2 puanla Akdeniz ilk sırada yer alırken, gelir dağılımında en fazla kötüleşmenin yaşandığı bölge 0.5 puanla Orta Anadolu bölgesi oldu.
EN YÜKSEK YOKSULLUK ORANI KUZEYDOĞU ANADOLU’DA
Araştırma, Türkiye’de nüfusun yüzde 16.9’unun yoksulluk sınırının altında, yüzde 18’inin ise sürekli yoksulluk riski altında bulunduğunu da ortaya koyuyor. Eşdeğer hane halkı kullanılabilir medyan gelirin yüzde 50’si esas alınarak yapılan hesaplamaya göre, 12 milyon 25 kişi yoksulluk sınırının altında gelire sahip bulunuyor.
Bu rakamlar esas alındığında yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgenin yüzde 15.3 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan’dan oluşan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi olduğu görülüyor. Yoksulluk oranında bu bölgeyi yüzde 14.6 ile Batı Marmara, yüzde 14.5’le Batı Anadolu ve yüzde 14.4’le Batı Karadeniz Bölgesi izliyor. İstanbul’da ise yoksulluk oranı yüzde 11.5 düzeyinde bulunuyor. Medyan gelirin yüzde 60’ı esas alınarak yapılan hesaplamaya göre ise Türkiye’de ortalama yoksulluk oranının yüzde 18.7’ye çıktığı, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde de bu oranın yüzde 23’ü aştığı görülüyor. Yoksulluk rakamlarının gelir dağılımı ile paralellik göstermemesi ve Batı bölgelerinde daha seviyelerde bulunması, bölgeler itibarıyla yoksulluk sınırı için belirlenen büyüklükleri de sorgulanmaya değer kılıyor. DÜNYA
 

 
Erzurum dağ keçisine ağladı
 
Kar turizmcilerin yüzünü güldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Akdağ: ‘Erzurum büyüyor’
“İlimiz İçin Öncü Sektörlerin Belirlenmesi” konulu oturumunda konuşan ...
‘Hükümet yatırımcının yanında’
Bakan Akdağ, “Kış sporları merkezli turizm için önemli bir alt yapıya ...
Oltu ormanları gençleştiriliyor
Ormanağzı Köyü Kooperatifi Başkanı Osman Kalkan, 10 kişiden oluşan bir ...
 
Tarımda girişimcilere yeni destek
Erzurum’da kültür ve kültür melezi hayvanların işlenebileceği süt fabrikaları ...
TOBB şirketleşmenin nabzını tuttu
TOBB kasım ayı kurulan ve kapanan şirket verilerini açıkladı. Erzurum’da ...
KUDAKA’dan ‘Eylem’ açılımı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı İnovasyona dayalı bölgesel turizm stratejisi ...
 
Yol-iş’ten örnek kampanya
Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanlığı, deprem bölgesi Van için ...
Balık tezgahları denetimden geçti
Oltu Halk Pazarı’nda satışa sunulan balık tezgâhları teker teker kontrolden geçirildi.
Narmanlı üreticiden ilginç yöntem
Narmanlı sebze üreticisi Metin Avcı lahanaları soğuktan korumak için poşetleyerek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva