ARDAHAN (İHA) - İstanbul Kültür Üniversitesi IV. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Kongresi (TUDOK 2012) 27-28 Ağustos’ta yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 50 üniversiteden gelen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. İki gün süren kongreye en yoğun katılım; üç doktora, bir yüksek lisans ve iki lisans öğrencisi olmak üzere toplam 6 öğrencisiyle Ardahan Üniversitesi’nden geldi.
80 sözlü sunum, 46 poster bildiri sunumu yapılan kongreye yazılı ve görsel basın da büyük ilgi gösterdi. Hürriyet gazetesi yazarlarından Doğan Hızlan “Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Kongresi Bugün İKÜ’de Başlıyor” başlıklı köşe yazısında; TUDOK’a katılan üniversitemiz araştırma görevlilerinden Arif Özgen ve Yavuz Sinan Ulu’nun sunumlarını övgüyle kaleme alarak üniversitemiz akademisyenlerine bu sunumlarını kitap haline getirmeleri önerisinde bulundu.
AKADEMİK SUNUMLAR
Kongrede Ardahan Üniversitesi araştırma görevlisi ve doktora öğrencilerinden; Samet Azap “Metin Çözümlemelerinde Yeni Bir Yöntem Arketipsel Çözümleme ve Dişi Kurdun Rüyaları Romanının Arketipsel Yöntemle Çözümlenmesi”, Arif Özgen “İletişimsizliğin Somut Görüngüsü ve Birey: Murathan Mungan’ın Kibrit Çöpleri, Yavuz Sinan Ulu: “Adalet Ağaoğlu’nun Çatıdaki Çatlak Adlı Oyununun Yapısalcılık Işığında Tahlili”, Yeliz Akar “Kassandra Damgası Romanında Bırakılmışlık Sendromu” isimli sözlü sunumlarıyla katılırken; yüksek lisans öğrencisi Sevda Geçen, “Ferit Edgü’nün Annem ve Ben Adlı Küçürek Öyküsünün Tematik Açıdan İncelenmesi” adlı bildirisi, lisans öğrencilerinden Çiğdem Çapkurt “Kars ve Civarında Alıç”, Gamze Uğur ise “Kars ve Ardahan Yöresinde Dulavrat Otu” adlı poster bildirileriyle katıldılar.
Ardahan Üniversitesi öğrencilerinin bildirileri büyük bir ilgiyle karşılandı.
Kongrede oturum başkanlıkları ise; Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Hayati Develi, Prof. Dr. İsa Kocakaplan, Prof. Dr. Mustafa Öner, Prof. Dr. Emel Kefeli, Prof. Dr. Vahit Türk, Prof. Dr. Mehmet Aça, Prof. Dr. Birol Emil, Prof. Dr. Durali Yılmaz, Prof. Dr. Şeyma Güngör ve Prof. Dr. Zehra Toska gibi çok sayıda alanında tanınmış akademisyen tarafından yapıldı.
KAPANIŞ DEĞERLENDİRMESİ
Sempozyumun kapanış oturumu değerlendirmelerinde, konuşan İKÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Koordinatörü Prof. Dr. Ömür Ceylan, dördüncüsü yapılan TUDOK 2012’nin verimli geçtiğini ve 600 başvuru arasından seçilen bildirilerin daha doyurucu nitelikte olduğunu belirterek sempozyuma katılan genç bilim insanlarına ve oturum başkanları ile sempozyumun başarılı bir şekilde gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.