Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ali Karaarslan, kurum bünyesinde yaptıkları çalışmalarla ilgili değerlendirmelerini paylaştı.
Üreticinin bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle hububatta istediği ürünü ve verimi alamamasının getirdiği olumsuzlukları değerlendiren Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ali Karaarslan, bu noktada istenilen performansın yakalanamadığını kaydetti. Önümüzde ki sezon için mazotla ilgili yeni düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Karaarslan, çiftçinin zorlu kış ısınma ihtiyacını da temin etmek üzere kaliteli ve güvenilir firmalarla yaptıkları sözleşmeler çerçevesinde de uygun fiyattan kömür dağıtımı yaptıklarını belirtti.
Yörede özellikle süt hayvancılığı yapan işletmelerde, silaj kullanma konusunda bir çekincenin olduğunu aktaran Karaarslan, çiftçinin daha çok kesif yeme yöneldiğini dile getirdi. Özellikle mısır silajının yörede yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarını belirten Karaarslan, Bu sene yaklaşık 3 bin ton civarında paketli silajlık mısır satışımız oldu” dedi.
“CİDDİ BİR YÜKSELİŞ TRENDİ YAKALADIK”
2017 yılı itibari ile özellikle gübre, karma yem, zirai alet-makine ve ihtiyaç maddelerinden olan kömür konusunda ciddi bir yükseliş trendi yakaladıklarını belirten Karaarslan, “Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği olarak Merkez Birliğimiz tarafından her yıl olduğu gibi, 2017 yılı için de bize verilmiş olan hedefleri en yüksek düzeyde karşılamak temin etmek, ortaklarımıza da bu hizmetleri ulaştırmak adına yıl içinde özellikle gübre, karma yem, zirai alet-makine ve ihtiyaç maddelerinden olan kömür konusunda ciddi bir yükseliş trendi yakaladık. Bunun yanın da tabi özellikle ilimizde yaşanan kuraklık nedeniyle hububatta istenilen beklenilen ürünü, verimi üreticimiz alamadı. Bize de bunun dönüşü çok pozitif olmadı. Biz her yıl istiyoruz ki hububat alımında, özellikle arpa, buğday, çavdar alımında çiftçimize, üreticimize ortak ürünleri değerlendirme kapsamında faydalı olalım. Çünkü değerinde alalım, kıymetinde alalım hem bunda üreticimiz alın terini hakkıyla kazanmış olun, hem de burada üreticimizin bize olan borçlarını, kredi alacağımız karşılık mahsul edelim, ya da nakit olarak ödeyelim istiyoruz. Bu yıl bu konuda istediğimiz ürünü, performansı yakalayamadık. Bunun sebebi de iklim şartları ve kuraklığın olması. Bunun bize yansıması karma yem konusunda pozitif oldu, ancak hububatında eksi bir yansıması odu. Çiftçimize bu konuda çok faydalı olmak istememize rağmen ürün olmadığı için insanlarımızda, ürünlerini bizlere getiremediler. Tabi her yıl böyle geçecek diye bir şey yok, iklim şartlarında doğrultusunda meydana gelen bir şey” diye konuştu.
“ÖNÜMÜZDE Kİ SEZON MAZOTLA İLGİLİ CİDDİ PROJELERİMİZ VAR”
Mazotla ilgili yenilemelere gideceklerini kaydeden Karraarslan, “Bu sene çiftçimize yine Tarım Bakanlığının bize vermiş olduğu görevler çerçevesinde Genç Çiftçi Projelerine dâhil olduk. 57 tane küçükbaş ve büyükbaş Genç Çiftçi projesi yaptık. Çiftçilerimize proje kapsamında Bakanlık tarafından öngörülen teslimatlarını yaptık. Yine önümüzde ki sezon için mazotla ilgili ciddi projelerimiz var. Mazot filolarımızda yenilemeler yapıyoruz. Mazotu verirken çok ciddi imkânlar sunuyoruz. Çiftçimiz bugün aldığı fiyattan 5 ay sonrasında aynı fiyattan ödemek kaydıyla vade yapıyoruz, peşin satışlarda yüzde 4 pompa fiyatı üzerinden indirim uyguluyoruz. Bu da çiftçimiz tarafından çok benimsendi ve tutuldu” ifadelerini kullandı.
UYGUN FİYATTAN KÖMÜR DAĞITIMI
Çiftçinin ısınma ihtiyacını da temin etmek üzere kaliteli ve güvenilir firmalarla yapılan sözleşmeler ile uygun fiyattan kömür dağıtımı yaptıklarını söyleyen Karaarslan, “Çiftçimizin ihtiyaç malzemeleri kapsamında verdiğimiz kömür var. Soğuk bir iklime sahibiz ve insanlarımızın bu zorlu kış şartlarında ihtiyacı olan esas ihtiyaçlarından biri olan ısınma ihtiyacını da temin etmek üzere kaliteli ve güvenilir firmalarla yaptığımız sözleşmeler çerçevesinde uygun fiyattan kömür dağıtımı yapmaktayız. Gerek nakdi, gerek ayni kredilerimizden çiftçimizi üreticimizi yararlanmaktayız” dedi.
MISIR SİLAJI YÖREDE YAYGINLAŞMALI
Yörede mısır silajının yaygınlaşması gerektiğini belirten Karaarslan, bul yaklaşık 3 ton dağıtım yaptıklarını ifade ederek, “Yörede özellikle damızlık işletmelerimizde süt hayvancılığı yapılmasına rağmen, hayvanlarımıza silaj verme noktasında bir ürkeklik var, daha doğrusu böyle bir alışkanlık yok. Hayvanlarımızın ihtiyacı olan enerjiyi daha çok kesif yeden karşılamaya çalışıyorlar. Biz bu yörede bunu yaymaya çalışıyoruz. ;Özellikle mısır silajı batı bölgelerinde çok ciddi bir şekilde kullanılıyor. Bu sene aşağı yukarı 3 bin ton civarında bir paketli silajlık mısır satışımız oldu. Ama bunun daha da yaygınlaşması lazım. 2 türlü faydası var; hem enerjisi yükse, hem hayvanlarımızın ihtiyacı olan kaba yem kısmını da buradan temin edebilir, bunun yanında fiyatı da uygun. Yöremizde de saman sıkıntısı ile ilgili yaşanan fiyat artışları olduğu dönemde insanlarımızın silaja yönelmesine çok büyük fayda görüyoruz” şeklinde konuştu.