Türkiye İhracatçılar Meclisi Erzurum haziran ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan bu yılın Haziran ayında 1,5 milyon, ocak – haziran ayları kapsamında ise 12,8 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. Erzurum’un bölge toplamında ihracat payı yüzde 3.23 olurken, il ihracat değeri bölge illeri sıralamasında 6’ıncı sırayı aldı.
ERZURUM’UN 6 AYLIK İHRACATI
Erzurum’dan bu yılın ilk yarısında en fazla tutarda ihracatın gerçekleştirildiği dönem mayıs ayı oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Erzurum’dan ocak ayında 1 milyon 373 bin dolar, şubat ayında 1 milyon 896 bin dolar, mart ayında 2 milyon 223 bin dolar, nisan ayında 2 milyon 460 bin dolar, mayısta 3 milyon 339 bin, haziranda 1 milyon 588 bin tutarında ihracat gerçekleştirildi.
HAZİRAN AYI BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM
TİM verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince gerçekleştirilen analizlere göre, Haziran ayında Erzurum’dan 1,5 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 2,4 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 9,9 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 48,8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Erzurum’un haziran ayı ihracat değeri bölge toplamında yüzde 3.2’lik oran gösterdi.
6 AYLIK DÜZEYDE BÖLGESEL SONUÇLAR VE ERZURUM
DOSİAD analizlerine göre, 2019’un Ocak-Haziran ayları düzeyinde Erzurum’dan 12,8 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 22,5 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 70,2 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 397,4 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum’un 5 aylık ölçekte bölge ihracat payı yüzde 3,2 olarak hesaplandı.
DOĞU ANADOLU’DAN İHRACAT
TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, Doğu Anadolu Bölgesinden bu yılın ilk 6 ayı açılımında, ocak ayında 54.3 milyon dolar, şubat ayında 60.2 milyon dolar, mart ayında 76.3 milyon dolar, nisan ayında 74.3 milyon dolar, mayıs ayında 83.6 milyon dolar, haziran ayında 48.8 milyon dolar, toplamda 397.4 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleşti.
BÖLGE İLLERİ 6 AYLIK DAĞILIM
Ocak -Mayıs ayları kapsamında Malatya’dan 169,4 milyon, Elazığ’dan 119,8 milyon, Iğdır’dan 30,6 milyon, Van’dan 23,9 milyon, Ağrı’dan 16,1 milyon, Erzurum’dan 12,8 milyon, Hakkari’den 8,3 milyon, Bitlis’ten 2,4 milyon, Muş’tan 2,7 milyon bin, Bingöl’den 534,8 bin, Ardahan’dan 758,2 bin, Tunceli’den 94,9 bin, Erzincan’dan 9,4 milyon, Kars’tan 155,1 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.
GÜLLE: DAHA AZ İŞ GÜNÜNDE; DAHA FAZLA İHRACAT YAPTIK
İhracatta peş peşe aylık bazda kırılan rekorların ardından, haziran ayı ihracatında 9 günlük Ramazan Bayramı tatili belirleyici oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Ticaret Bakanlığı ile birlikte açıkladığı ihracat rakamı haziranda Genel Ticaret Sistemi'ne göre yüzde 14,9 azalarak 11 milyar 597 milyon dolar olurken, Özel Ticaret Sistemi'ne göre ise ihracat, yüzde 14,2 azalışla 11 milyar 89 milyon dolara geriledi. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Haziran'da, 9 günlük uzun bayram tatili nedeniyle, daha az iş gününde, daha yüksek günlük performansla ihracat gerçekleştirdik” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanlığı ile birlikte haziran ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında ihracat, Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 14,9 azalarak 11 milyar 597 milyon dolar oldu. Özel Ticaret Sistemi'ne (ÖTS) göre ise ihracat, yüzde 14,2 azalışla 11 milyar 89 milyon dolar oldu.
İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle “Mayıs ayında yaşadığımız Ramazan bereketinin ardından haziran ayının başında idrak ettiğimiz Ramazan Bayramı, ihracatın belirleyicisi oldu. 9 günlük uzun bayram tatili dolayısıyla haziran ayında deyim yerinde ise sadece 3 hafta tam randımanlı ihracat gerçekleştirdik” dedi.
3-9 HAZİRAN HAFTASINDA İHRACAT 381 MİLYON DOLARDA KALDI
2018 yılında haziran ve ağustos ayları hariç tüm aylarda aylık ihracat rekorları kırıldığını hatırlatan İsmail Gülle, “Son 3 yıldır Ramazan Bayramı haziran ayına isabet ediyor. Buradan hareketle aylık ihracat rakamları üzerinde takvim etkisinden söz etmek mümkün. Nitekim yılbaşından bu yana haftalık ortalama 3.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirmişken, 3-9 Haziran haftasında ihracatımız 381 milyon dolarda kaldı. Hesaplamalarımıza göre haziranda takvim etkisinden arındırılmış yapısal artış yüzde 8 düzeyinde” diye konuştu.
6 AYLIK İHRACAT
İlk 6 ayda ihracatın GTS'ye göre yüzde 2,2 artışla 88 milyar dolar, ÖTS'ye göre ise yüzde 1,9 artışla 84 milyar dolara ulaştığını kaydeden TİM Başkanı, “Son 12 aylık ihracata baktığımızda GTS'ye göre 179 milyar dolar, ÖTS'ye göre ise 170 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik” dedi.
Haziran ayında ihracata ilişkin çok önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden TİM Başkanı, “16 Haziran'da genel kurulumuzu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın teşrifleriyle gerçekleştirdik. Aynı anda İlk 1000 İhracatçı araştırmamızın sonuçlarını açıkladık, dereceye giren ihracat şampiyonlarına ödüllerini takdim ettik. Geçtiğimiz hafta birlik başkanlarımız ile birlikte 'İhracat Master Planı' için çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. İhracatın tek çatı kuruluşu olarak işimiz gücümüz ihracat. Net ihracatın 2019'da da büyümeye pozitif katkısını güçlü kılmak adına, geceli gündüzlü çalışıyoruz ” dedi.
DEĞERLENDİRME
1 Temmuz'da Tokyo'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıda Japon iş dünyasıyla bir araya geldiklerini, buradaki temasların ardından Çin'de Pekin Expo'da Türk Günü etkinliklerine katıldıklarını kaydeden TİM Başkanı Gülle, “Uzakdoğu, bizler için son derece kritik bir pazar. Gerek Çin gerekse Japonya, pazar paylarımızın AB ve Ortadoğu ülkelerine göre hak ettiği potansiyele göre düşük kaldığı coğrafyalar. Artık globalleşen dünyada, geldiğimiz dijital çağda uzak yakın kavramı anlamını yitirdi. Çin'e ve Japonya'ya ihracatımızı en az Almanya, Irak, ABD gibi ülkelerde edindiğimiz seviyeye çıkarmamız, bu artışta da, rekabetçi ürünlerimizin yanı sıra, yüksek teknolojili ürünlere ağırlık vermemiz son derece gerekli” dedi.
HAZİRAN'DA 1.107 FİRMA İHRACATA BAŞLADI
Haziran ayında ihracat yapan firma sayıları konusunda da bilgi veren TİM Başkanı “Haziran'da 32.973 firmamız ihracat gerçekleştirdi, bu firmaların 1.107'i ise tarihinde ilk defa ihracat yaptı. Ailemize yeni katılan firmalarımıza uzun soluklu bir ihracat başarısı diliyorum” dedi.
ALMANYA İLK SIRADA, AB'NİN PAYI YÜZDE 51,3 OLDU
Haziran ayı ihracatının detaylarına değinen TİM Başkanı şunları kaydetti:
"Haziran ayında ihracatımızda lider ülke yine Almanya olurken, bu ülkeye ihracatımız 1 milyar 75 milyon dolar oldu. Almanya'yı 684 milyon dolarla İngiltere, 639 milyon dolarla Fransa takip etti. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ülkeye ihracatımız 5,5 milyar dolar ile aylık ihracatta yüzde 49,4 pay alırken, ilk 20 ülkede bu oran yüzde 66 oldu. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke arasına Haziran'da Irak girerken ABD listede 6. oldu. Haziranda en güçlü ihracat artışını yüzde 410 ile Singapur'a, yüzde 192 ile Malta'ya ve yüzde 146 ile Nijerya'ya yaşadık.
Ülke gruplarında ise AB'ye ihracatımızın toplam ihracat içerisindeki payı Haziran'da yüzde 51,3 oldu.
23 il ihracatını artırmayı başardı
İLLER
İllere baktığımızda haziran ayında 81 ilimizin tamamı ihracat gerçekleştirdi. Bir önceki yılın haziran ayında ihracatı olmayan Kars ilimiz 23 bin dolarlık ihracat gerçekleştirirken bunda Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektöründeki ihracat etkili oldu. Aylık ihracatın düşüşü ile birçok ilimizin ihracatı düşerken, 23 ilimiz ihracatını artırmayı başardı. En dikkat çekici artışlar ise ihracatını 4,5 kat artıran Rize, neredeyse 3 katına çıkaran Siirt ile yüzde 40'ın üzerinde artıran Adıyaman oldu.
Lider otomotivi kimyevi maddeler takip etti
SEKTÖRLER
Sektörlere baktığımızda lider sektörümüzün yine otomotiv olduğunu görüyoruz. Sektörümüz haziran ayında 2.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, onu 1.3 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1.1 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü takip etti. Savunma ve havacılık sektörümüz, yüzde 69'luk artış oranı ile en dikkat çekici artış oranına ulaşırken, bunda sektörümüzün İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi yanında İsviçre ve Gana'ya ihracatta yaşanan artışlar etkili oldu.
6 aylık parite kaybı 3.9 milyar dolar
Haziran ayında ihracat, miktar bazında yüzde 1,6 azaldı. Tarım ürünleri ihracatımız miktar olarak yüzde 10,7 azalışla 1,3 milyon ton, madencilik ürünleri ihracatımız yüzde 9,4 azalışla 2 milyon ton olurken, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 3,1 artışla 6,6 milyon tona ulaştı.
Parite etkisi ise yılbaşından bu yana olduğu gibi haziran ayında da ihracatı olumsuz etkilemeyi sürdürdü. Haziran ayında sadece Euro dolar paritesi kaynaklı 186 milyon dolarlık negatif bir kayıp yaşandı. Yılbaşından bu yana yaşanan kayıp ise 3,9 milyar dolar oldu."
PEKCAN’DAN HAZİRAN AYI İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Haziran ayında 11 milyar 597 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, “2019 yılı boyunca Türkiye’nin ihracatındaki olumlu performansın sürmesini bekliyoruz” dedi.
Ticaret Bakanlığının Haziran ayı ihracat verilerini değerlendiren Bakan Pekcan, Haziran ayında uzun bayram tatilinin beklenildiği üzere ihracat rakamlarına yansıdığını belirterek, “Bayram tatilinin ihracat rakamlarındaki beklenen olumsuz etkisi bayram sonrası ihracattaki hızlı artış ile hızla kapanıyor. Bu yıl 1-9 Haziran tarihlerinin bayram tatili olması nedeniyle GTS’ye göre Haziran ayı ihracatımız 10 Haziran itibari ile geçen yılın aynı dönemine göre eksi 3 milyar 790 milyon dolar ile başlamıştır. Buna rağmen bayram tatilinin bitmesi ile hızlı bir ivme kazanan ihracatımız Haziran ayının son 20 gününde yüzde 19,6 artışla bayram tatili nedeniyle oluşan ihracat kayıplarını büyük ölçüde telafi ederek, bu farkın 2 milyar 24 milyon dolara inmesini sağlamıştır” dedi.
HAZİRAN AYI RAKAMLARI
Bakan Pekcan, Haziran ayı ihracat rakamının GTS’ye göre 11 milyar 597 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Haziran ayında ithalatın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,8 azalarak 15 milyar 86 milyon dolara gerilediğine işaret eden Pekcan, 2018 yılının Haziran ayında yüzde 69,7 olarak gerçekleşen ihracatın ithalatı karşılama oranının 2019 yılının Haziran ayında yüzde 76,9 düzeyine yükseldiğini kaydetti.
"DIŞ TİCARET AÇIĞINDAKİ AZALMA DEVAM EDİYOR"
Haziran ayında dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,1 düzeyinde azalarak 3 milyar 489 milyon dolara gerilediğini aktaran Pekcan, “Geçen yılın Haziran ayında dış ticaret açığımız 5 milyar 923 milyon dolar seviyesindeydi. Bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre dış ticaret açığımız toplam 13 milyar 963 milyon dolara gerilemiştir. Dış ticaret hacmimiz ise yüzde 11,3 azalarak 190,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti” dedi.
ÖDEMELER DENGESİ
Pekcan, “Önümüzdeki aylarda artacak turizm gelirlerinin de etkisiyle mal ve hizmet dış ticaretinde 2019 yılının ilk yarısında ödemeler dengesi rakamları açıklandığında Türkiye’nin toplam mal ve hizmet ihracatının ithalatımızı karşılayacağını görmeyi bekliyoruz” ifadesini kullandı.
Küresel ticarette olumsuz gelişmelere rağmen yıl boyunca Türkiye ihracatındaki olumlu performansın sürmesini beklediklerini vurgulayan Pekcan, küresel ekonomide, özellikle de en önemli ihracat pazarı olan Euro Bölgesi büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyonlar olmasına rağmen ihracatın yılın ilk yarısında yüzde 2,18 artışla 88,2 milyar dolara ulaştığını ve Cumhuriyet tarihi rekoru kırdığını kaydetti. Aynı şekilde karşılama oranındaki olumlu gelişmelerin de dikkat çekici olduğunu dile getiren Pekcan, “İhracatın ithalatı karşılama oranı da 2018 yılının ilk 6 ayındaki yüzde 67,3 seviyesinden 2019 yılının ilk 6 ayında yüzde 86,3 seviyesine yükselmiştir” ifadelerini kullandı.
KÜRESEL TİCARET
Küresel ticaret üzerinde en önemli tehditlerin dünya ekonomisinin büyümesinde görülen yavaşlama, ticaret savaşları ve Brexit belirsizliği olduğuna işaret eden Pekcan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“2018’te yüzde 3,6 büyüyen dünya ekonomisinin IMF’nin 2019 yılının Nisan’da yayımlanan Dünya Ekonomik Görünümü raporunda da belirtildiği üzere yüzde 3,3 büyümesi tahmin ediliyor. Yine aynı şekilde en önemli pazarımız olan Euro Bölgesi'nde geçen yıl yüzde 1,8 olan büyümenin bu yıl yüzde 1,3 olması beklenmektedir. (2019 tahminleri Almanya yüzde 0,8, İngiltere yüzde 1,2, İtalya yüzde 0,1) Diğer taraftan, küresel ticarette görülen korumacılık eğilimleri ve anlaşmasız Brexit ihtimali de küresel ihracatımızı zorlaştıran diğer faktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Tüm bu zorluklara rağmen 2019 yılı boyunca Türkiye ihracatındaki bu olumlu performansın sürmesini bekliyoruz.”
Pekcan, 47,9 puan ile son 1 yılın en yüksek verisi görülen Haziran PMI verilerinin de uluslararası pazarlardaki sıkıntıya rağmen ihracat siparişlerinde artış olduğunu teyit ettiğine dikkati çekti.
"DIŞ FİNANSMAN İHTİYACIMIZ İHRACATLA AZALIYOR"
2019 yılında dış ticaret açığındaki hızlı azalışın ekonominin dış finansman ihtiyacını azaltarak ekonomiye stratejik bir katkı sunduğunu vurgulayan Pekcan, “Yılın ilk 6 ayında dış ticaret açığımızdaki daralma 27 milyar 974 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer bir ifade ile ülke ekonomimizin geçen yılın aynı dönemine göre dış finansman ihtiyacı 27 milyar 974 milyon dolar azalmıştır. Türkiye ekonomisinin dış finansman ihtiyacı, net ihracatımızın pozitif performansı ile düşmektedir” dedi.
Pekcan, TÜİK tarafından Nisan ayında açıklanan büyüme rakamlarında net ihracatın büyümeye katkısının 2019 yılının ilk çeyreğinde 12,2 puan gibi rekor seviyeye ulaşmasının dikkat çektiğini dile getirerek, “Geçen yılın aynı döneminde bu oran eksi 4,1 seviyesindeydi. Yine bir önceki çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısı 9,7 puan olarak gerçekleşmişti. Diğer bir ifade ile 2019 yılında net ihracatımız büyümemize de tarihi seviyelerde bir destek sunmaktadır. Önümüzdeki aylarda da ihracatımızın büyümeye güçlü bir şekilde pozitif destek vermeye devam etmesi beklenmektedir” ifadesini kullandı.