TEŞVİK’İN ÖMRÜ AZALDI
2008 yılının Temmuz ayında Teşvik uygulama süresi tamamlanacak. Erzurum’da yıl sonu verilerine göre sadece 5 KOBİ belge aldı. İlde istihdam sorunlarının giderilebilmesi için mevcut teşvikli yatırım sayısı yetersiz kalıyor.
Erzurum’un 2007 yılının 11 aylık bölümünde KOBİ Yatırım Teşvik Payı Türkiye ölçeğine göre yüzde 0.59, bölgesel çerçevede ise yüzde 19.23 olarak gerçekleşti. Bölgenin KOBİ Yatırım teşvik belgesi payı Türkiye toplamının yüzde 3’ünde kaldı.
11 AYDA BEŞ BELGE
Hazine Müsteşarlığı, 2007 Yılı Ocak-Kasım Aylarında Verilen KOBİ Yatırım Teşvik Belgelerinin İl ve bölgelere göre dağılım sonuçlarını açıkladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde bu yılın 11 aylık bölümünde belge alan KOBİ sayısı 26, Erzurum’da ise 5’te kaldı.
AYLIK DEĞERLENDİRME
Ekim ayına göre Yatırım Teşvik belgesi alan KOBİ sayısı Erzurum’da yüzde 66, bölgede ise yüzde 13 oranında artış kaydetti. Erzurum’da Ekim ayında 3 olan KOBİ Yatırım Teşvik belgesi sayısı 5’e, bölgede ise 23’den 26’ya çıktı.
SEKTÖREL DAĞILIM
Erzurum’da İmalat sektörü gıda ve dokuma giyim alt guruplarında bir, hizmetler sektöründe ise 2 KOBİ yatırımına teşvik belgesi tahsis edildi. İlde belge alan KOBİ’lerin teşvikli yatırım tutarları 3 milyon 336 bin YTL, kullanılan dış kaynak tutarı ise 708 bin dolar olarak belirlendi. Teşvikli yatırımlar kapsamında 72 kişinin istihdamı öngörülüyor.
BÖLGENİN DURUMU
Doğu Anadolu Bölgesi’nde belge alan 26 KOBİ yatırımında 15 milyon 814 bin YTL yatırım harcaması gerçekleştirildi. Bir milyon 796 bin dolar tutarında dış kaynağın kullanıldığı teşvikli yatırımlarda 549 kişilik istihdam hacmi oluşturuldu. Bölge, KOBİ Yatırım teşvik belgesi sayısı bakımından bölgeler sıralamasında son sırada yer aldı.
İKİNCİ OLDUK
Bölgede KOBİ Yatırım teşvik belgesi dağılımında Malatya 7 belgeyle ilk sırada yer alırken, Erzurum ve Elazığ 5’er belgeyle ikinci sırada kaldılar. Bu yılın 11 aylık bölümünde Bitlis, Iğdır,Tunceli ve Ağrı’da bir, Van’da 2, Erzincan’da ise 3 KOBİ yatırım teşvik belgesi aldı.