BAYRAM KILINÇER(İHA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, elektrik faturalarındaki haksız uygulamaların kaldırılmasını isteyerek, "Kaçak elektrikle mücadele yok, kaçağın faturası vatandaşa yansıyor" dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, her ay artan elektrik faturalarının dikkatle incelendiğinde kayıp-kaçak, sayaç okuma, dağıtım, perakende satış, iletim sistemi kullanma bedeli adı altında haksız olarak tahsilat yapıldığının görüldüğünü söyledi. Yine faturaya yansıyan 'Elektrik Tüketim Vergisi'nin, KDV'sinin bile alındığına dikkat çeken Palandöken, "Yani verginin vergisi alınmaktadır. Eğer haksız uygulamalar kaldırılırsa faturalarımız yüzde 40 azalacaktır. Yetkililerimizden bir an evvel düzenleme yapılmasını istiyoruz" dedi.
KAÇAĞIN CEVASINI VATANDAŞ NİYE ÖDESİN
Türkiye genelinde 32 milyon 484 bin 440 abonenin bulunduğunu belirten Palandöken, "Yapılan denetimlerde 545 bin 94 kaçak kullanıcının 2 milyar liralık zararı ise faturalarını düzenli ödeyen abonelere yüklenmekte, faturalarımızın tutarı artmaktadır. En önemlisi kayıp kaçak oranlarının düşüp düşmediği konusunda açıklama yapılmıyor. Bir önemli konu ise bir başkasının kullandığı kaçak elektriği suçu olmayan abonelerden tahsil edilmesidir. Bu adaletsizliğe son verilmeli ve şirketler kaçak elektrik kullananlarla mücadelelerini artırmalıdırlar. Bir başka önemli konu ise dağıtım bedeli, hizmet bedeli, perakende satış bedeli adı altında alınan ücretlerin hangi amaçla alındığı açıklanmalıdır. Bu alınan ücretler haksız ve adaletsizdir. Gerekirse bu haksız alınan ücretlerin kaldırılması için mahkemeye gideceğiz. Dağıtım şirketleri kayıp-kaçağın azaltılması için bir çaba göstermiyor. Çünkü her faturaya yüzde 15 yansıyan oran, kayıp-kaçak oranı düşük bölgelerde çifte karlılık yaratıyor" dedi.
Son zamanlarda elektrik sayaçlarının bozukmuş gibi değiştirilmesi nedeniyle kendilerine şikayetlerin yoğunlaştığını belirten Palandöken, "Birde son günlerde artan elektrik sayaçlarının bir arızası olmadan vatandaştan 50-60 lira alınarak değiştirildiği şikyetleri geliyor. Görevlilerin yasal olarak bakım yapmak zorundayız demesine rağmen Müdürlüklere giden vatandaşa bakım pahalı değiştirin yoksa bin 400 lira cezası var denerek değiştirilmesi sağlanıyor. O kadar sayaç boşa çıkarak milli servetin heba
olmasına sebep oluyor" dedi.
ESNAFIN GİDER ARTIŞI
Esnafın elektrik ve diğer kalemlerden oluşan giderlerinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerindeki esnaflardan bile fazla olduğunu kaydeden Palandöken, "Ekim 2011 tarihinde gelen zamla, kilovat saat bazında, vergi ve fonlar dahil olmak üzere tek zamanlı elektrik satış fiyatları yükseldi. Sanayide orta gerilim seviyesinde 24,479 kuruşa, ticarethanelerde 30,816 kuruşa yükseldi. Sanayici ile esnafın kullandığı elektrik fiyatları karşılaştırıldığında yüzde 25 esnaf daha pahalı elektrik kullanmakta. Organize sanayi
bölgelerinde bu fark yüzde 50'ye çıkmaktadır. Esnafa yönelik özel bir tarife çıkarılması durumunda enerji indirimi bölgelere göre yüzde 35-40'ı bulacaktır. Türkiye'nin düze çıkması esnafın desteklenmesine bağlıdır. Esnaf durursa ekonominin çarkları durur, işsizlik frenlenemez. Esnaf her zaman devletinin yanındadır. Devlet de her zaman esnafının yanında olduğunu göstermelidir. Esnafa elektrik müjdesi vermeyi hedefleyen çalışmaların biran önce sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Bu konuda Hükümetten destek bekliyoruz" diye konuştu.