ANKARA (İHA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Perakende Yasası'nın çıkarılmamasının esnafa zarar vermeye devam ettiğini belirterek, "Şehir içinde dinlence ve eğlence parkı yapmaya yer kalmadı. Geleneksel sosyal iletişimin kurulduğu mahalle kültürü yok oluyor" dedi.
PALANDÖKEN’İN DEĞERLENDİRMESİ
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, "Yasanın çıkmamasını fırsat bilen AVM'ler dur durak bilmeden büyüyor. Hiper-grosmarket, alışveriş merkezleri (AVM) ve büyük mağazalar olarak isimlendirilen işletmelerin sayısının hızla artması, perakende piyasasında rekabet şartlarının yok olmasına yol açarak, her geçen gün esnaf ve sanatkara zarar vermeye devam ediyor " dedi.
1999 yılında 40 milyar dolardan bu gün 250 milyar dolara ulaşan perakende sektörü içinde geleneksel perakendenin payı yüzde 85 iken, 2011 yılında yüzde 40'a düştüğünü ifade eden Palandöken, "2000 yılında 2 bin 500 tane olan zincir ve süpermarket sayısı, şimdi 11 bin 588 mağazaya ulaşmış durumdadır. Yasanın çıkmasının gecikmesi sektörde haksız, kontrolsüz ve denetimsiz bir rekabet yaratmaktadır. Mahalle araları indirim marketlerinden geçilmiyor. Yabancı sermayeli AVM'ler Anadolu'da da hızla yayılarak, 58 ilimizde topladığı sıcak parayı il dışına çıkararak esnafımıza ve ekonomiye zarar veriyor" diye konuştu.
YABANCI SERMAYE
Türkiye'de faaliyet gösteren ve büyük çoğunluğu yabancı sermayenin elinde olan AVM'ler, hiper ve süper marketlerin açıldıkları bölgelerde ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olduğunu belirten Palandöken, "Geleneksel sosyal iletişimin kurulduğu mahalle kültürü yok oluyor. Dün kendi dükkanında çalışan esnafımız, şimdi AVM'lerde işçi konumuna düştü. 2005'te AVM sayısı 106 iken, 2010'da bu rakam 263'e, 2011 yılında açılan 11 yeni AVM ile sayı 278'a ulaştı. Sektörün 2012 yılında büyüme öngörüsüne göre sayının 350'e ulaşması bekleniyor. İllere göre bakıldığında yüzde 60'ı İstanbul ve Ankara'da yoğunlaşıyor. İstanbul 109 alışveriş merkezi ile ilk sırada olup, Ankara 37, İzmir 17 alışveriş merkezi ile İstanbul'u takip etmektedir. Fakat bin kişiye düşen alışveriş metrekaresi dikkate alındığında Ankara 297 metrekare ile liderliğini sürdürmektedir" dedi.
Belediyelere de seslenen Palandöken, "Bu duruma 'dur' diyebilecek, haksız rekabeti önleyebilecek yasal imkanlarınız olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Dinlence ve eğlence için park yapacak şehir içlerinde boş alan kalmadı. Aynı konsepte yan yana açılan AVM'ler vatandaşı bıktırdı. Zaman içinde atıl duruma düştüklerinde milli ekonomiye de zararları olacak" diye konuştu.