SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Erzurum İl Temsilciliği’nde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) seferberliği başlatıldı. Genç TEMA üyelerinden oluşan 40 kişilik gruba, 7 hafta boyunca (GDO) eğitimi verilecek.
TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilciliği, genç üyelerine yönelik olarak Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) eğitimleri başlattı. Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Rafet Arslantaş’ın katılımıyla Genç TEMA üyelerine 6 hafta boyunca GDO eğitim verilecek. Bu hafta başlayan eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, GDO’ların, hem ekolojik yapı, hem de insan sağlığı açısından çok ciddi risk taşıyan bir boyut kazandığını söyledi. Gençlere yönelik olarak başlattıkları eğitimlerin, GDO’lara karşı bir farkındalık oluşturma amacı taşıdığını kaydeden Bedirhanoğlu, bu bağlamda bilinç düzeyinin yükseltilmesinin Türkiye’de artık kaçınılmaz hale geldiğini kaydetti. GDO eğitim toplantılarına alanında uzman akademisyenlerin katılacağını ve her hafta sonu mutlaka etkinlikler yapılacağını anlatan Bedirhanoğlu, “7 hafta sürecek olan eğitimlerin sonunda elde edilecek materyaller bir kitap haline getirilerek, halka da dağıtılacak. Çünkü halkımızın GDO konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı için çok ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğunu anlatmak istiyoruz.” diye konuştu.
ARSLANTAŞ: 5 YILDA 17,5 MİLYON GDO’LU ÜRÜN İTHAL EDİLDİ
Açılış konuşmasının ardından GDO konulu eğitim programının ilk konusu işleyen Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Rafet Arslantaş, GDO’larla ilgili ürkütücü rakamlar açıkladı. 2003 ile 2008 yılları arasında 17,5 milyon ton GDO’lu mısır, soya, pamuk, kanola ve palmiye küspesi ithal edildiğine dikkati çeken Arslantaş, GDO’lu gıda kaçakçılığının ise, Erzurum sınırlarını da aşarak artık Van’a kadar dayandığını ifade etti. GDO’lu ürünlerin yasaklandığı ülkelerin bulunduğunu, çünkü GDO’larla ilgili çok ciddi insan sağlığı risklerinin ortaya çıktığını anlatan Arslantaş, “GDO’lu ürünlerin neden olduğu ve günümüz en sık rastlanan sağlık sorunlarının başında alerji ve kısırlık geliyor.” dedi.
Herhangi bir gıda ürününün, GDO’lardan birisini ya da birkaçını toplamda en az yüzde 0,9 oranında bulundurması halinde GDO’lu olarak kabul edilebileceğini anlatan Arslantaş, insanların neyi tükettiklerine çok dikkat etmeleri çağrısında bulundu.
Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Rafet Arslantaş, konuşmasının ardından Genç TEMA üyelerinin sorularını yanıtladı.