Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda düzenlenen sigorta acenteleri toplantısında konuşma yapan TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Haşim Altınözlü, tarım poliçesi kesmeye yetkili sigorta şirketlerinin acentelerine yönelik olarak başladıkları eğitimi 28 Mayıs tarihine kadar 59 ilde gerçekleştireceklerini söyledi. Altınözlü, "Acentelerin Devlet Destekli Tarım Sigortalan Sistemi, mevzuat, çalışma usul ve esaslar ile ilgili bilgi düzeylerinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla yapılacak eğitimler, ilgili Tarsim Bölge Koordinatörlükleri tarafından gerçekleştirilecek. Yurt çapında toplam 59 il merkezinde düzenlenecek eğitimlerden, 79 ildeki acentenin yanı sıra bankaların genel merkezleri ve bölge müdürlükleri ile broker firmalardan personeller de faydalanabilecek.
//EĞİTİMİN İÇERİĞİ
Eğitimlerde, Devlet Destekti Tarım Sigortaları Sistemi'nin amacı, sistemin temel özellikleri, yasal düzenlemeler, Tarsim'in kurumsal yapısı, sistemde acentenin rolü, acentenin görev ve yükümlülükleri, teminatlar, operasyonel süreçler ve ekran uygulamaları, poliçe tanzimi, hasar ihbar, tespit ve tazminat ödeme süreci, indirimler ve ek prim uygulamaları, prim fiyatları, acente ek komisyonu, prim tahsilatı, muafiyet ve müşterek sigorta uygulamaları, zeyil çeşitleri ve yetkiler gibi temel başlıklar adı altında eğitimler verilecek" ifadelerini kullandı.
Altınözlü, "2009 yılında, 120 milyon TL prim topladık, bunun karşılığında 110 milyon TL tazminat olarak ödedik. En fazla tazminatı da Malatya'da kayısı üreticilerine ödedik. Malatya'da geçen yıl 7 milyon TL prim topladık, bunun karşılığında 28 milyon Tl tazminat ödedik" şeklinde konuştu.
TARSİM Malatya Bölge Koordinatörü Sabri Akın da konuşmasında, geçen yıl 40 noktada çiftçi eğitimi yaptıklarını hatırlatarak, "Daha sonra eksperlere yönelik eğitim düzenledik. Şimdi de, acente eğitimini gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.
2090 sayılı afet yasasındaki eksikler nedeniyle TARSİM tarım sigortasının kurulduğunu hatırlatan Sabri Akın, çağdaş, şeffaf ve sürdürüleabilir bir sistemi olan TARSİM tarım sigortasının kanundaki boşluğu doldurduğunu vurguladı.
TARSİM Malatya Bölge Koordinatör Yardımcısı Bünyamin Kadak da, bölgelerine bağlı 14 il'de acente eğitimini yapacaklarını ifade edip, Malatya'da ise bugün 80, yarın da 80 acente'de çalışanlara eğitim vereceklerini bildirip.Bünyamin Kadak da, bitkisel, hayvan, su ürünleri,. ve sera ile iglili tarım sigortasını anlattı.
Tarsim Malatya Bölge Koordinatörlüğü tarafından diğer illerde gerçekleştirilecek eğitimin planlaması şu şekilde:
"17 Mayıs - Sivas Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu, 18 Mayıs - Erzincan Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu, 20 Mayıs - İğdır Tarım İt Müdürlüğü Toplantı Salonu, 21 Mayıs - Erzurum Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu, 26 Mayıs - Elazığ Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu, 28 Mayıs - Van Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu."