“TARIMSAL ALTYAPI SORUNLARINI, KENDİMİZ ÇÖZMELİYİZ”
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, AB'den gelecek parayla kırsaldaki altyapı sorununun çözülemeyeceğini, Türkiye'nin bu sorunu ancak kendi öz kaynaklarıyla çözebileceğini söyledi.
MAKRO BÜYÜMEYE KARŞI, TARIMDA KÜÇÜLME
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, makro ekonomide büyümeye karşı tarım sektöründe yaşanılan küçülmenin, tarımdaki çöküş tablosunu yansıttığını belirterek, "Türkiye'de tarımın kalkınması için en azından önümüzdeki 10 yılda, yılda 10 milyar doları tarıma aktarmayan bir hükümetin, 'tarıma hizmet ve destek veriyorum' demesine hangi parti olursa olsun inanmamak gerekir" dedi.
YANLIŞ POLİTİKALAR İDDİASI
Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanlığı tarafından, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık binası konferans salonunda düzenlenen, "AB Sürecinde Türk Tarımı" konulu konferansa katılan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, tarım sektörünün yanlış politikalar sebebiyle dibe vurduğunu belirtti.
TARIM SEKTÖRÜNDEKİ KÜÇÜLME HIZLANDI
Konferansta, Türk tarımı ve Avrupa Biriliği (AB) tarımının genel durumunu ve değişim seyrini irdeleyerek, değişim sürecinin Türk tarımını nasıl etkileyebileceği hususunda bilgi veren Günaydın, "58. ve 59. hükümetlerin bütçe içerisinden tarıma ayırdığı pay, 2003 yılında 2.6 katrilyon TL, 2004 yılında 3 katrilyon TL ve 2005 yılında 3.4 katrilyon TL olmuş, söz konusu dönemde tarım sektörünün bütçeden aldığı pay yüzde 1.85 ile yüzde 2.2 arasında değişmiştir. AB'nin 6 Ekim 2004 tarihli İlerleme Raporu'na göre, AB'de uygulanan Ortak Tarım Politikası Türkiye'de aynen uygulansa, 11.3 milyar euro kaynağa gereksinim vardır. Kıyaslandığında, Türkiye'nin mevcut destekleme düzeyi, AB düzeyinin ancak 1 bölü 7'si kadardır. Ülke istihdamına yüzde 33, GSMH'sine yüzde 11 katkı koyan böylesine önemli bir sektörün, bütçeden ayrılan yüzde 2'lik paylarla desteklenmesinin olanaksızlığı ortadadır. 2003 yılında makro ekonomi 5.5 büyürken, tarım yüzde 2.3 küçüldü. 2004 yılında ise yüzde 9.9 olduğu söylenen makro ekonomik büyüme içerisinde tarımın yüzde 2 civarında büyüdüğü söyleniyor. Fakat hiçbir alt sektörel gözlem tarımda büyümeye işaret etmiyor. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizde sektörün küçülmekte kırsal gelir oranı günde 2 doların altına geçinmeye çalışanların oranı yüzde 26'yı buldu" diye konuştu.
TARIMA CİDDİ BİR KAYNAK AKTARILMALIDIR
Türkiye'nin en iyimser bakıldığında 2015 yılında AB'ye girebileceğini kaydeden Günaydın, AB'nin kurtuluş anahtarı olmadığını ifade ederek, "Türkiye'de tarımın kalkınması için en azından önümüzdeki 10 yılda, yılda 10 milyar doları tarıma aktarmayan bir hükümetin, tarıma hizmet ve destek veriyorum demesine hangi parti olursa olsun inanmamak gerekir. Kalkınma isteyen hükümet, yılda 10 milyar doları bu ülke tarımına aktarmak zorundadır. Bu ülkede 7 milyon 200 bin kişi tarımda, 4 milyon kişi sanayide,11 milyon kişi de hizmetler sektöründe çalışıyor. Bu 22 milyonun sadece yüzde 5'inin tarımda kalması demek bir milyon 100 bin kişi tarımda kalacak demektir. Yani 7 milyon 200 bin kişiyi, bir milyon 100 bin kişiye indirmek için 6 milyon 100 bin kişiyi aileleriyle birlikte tarımdan koparıp başka yere götürecekseniz" şeklinde konuştu.