TARIM DANIŞMANLARI EĞİTİLİYOR
Erzurum’da “Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi Tarım Danışmanı Eğitim Semineri” başladı. 6 Temmuz tarihine kadar sürecek olan eğitim semineri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünde yapılan törenle start aldı.
Vali Celalettin Güvenç’in de katıldığı törende Erzurum Vali Yardımcısı Vekili Cihan Demirhan, İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitü Müdürü Ufuk Dinler ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal’da hazır bulundular.
Törenin açılış konuşmasını yapan İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan her ülkenin kendi şartlarına göre modeller geliştirdiğini söyleyerek, Türkiye’de de bu güne kadar değişik projeler üretildiğini belirtti.
DANIŞMANLAR ÇİFTÇİYE YÖN VERECEK
Tarım Danışmanlarına yönelik bir konuşma yapan Vali Celalettin Güvenç ise ülke için tarım ve hayvancılığın çok önemli olduğunu belirterek Tarım Danışmanlarının, köyde köylünün yanında mesleklerini icra etmeyi seçtiklerini ve oraya bir şeyler verme arzusunda olduklarını söyledi. Vali Güvenç; “Hemen belirteyim ki bu proje çok geç kalınmış bir projedir. Çok zaman kaybettikten sonra yürürlüğe koyabildiğimiz bir projedir. Keşke bu kadar zaman kaybetmeseydik. Keşke bu fakir milletin kısıtlı imkânlarla kurduğu Ziraat ve Veteriner Fakültelerinde yetiştirdiğimiz insan gücümüz çok daha öncelerde alana çıkabilse ve köylümüzle bütünleşebilselerdi. Tarım ve hayvancılık potansiyelimizi yerinde görebilselerdi inanın Türkiye bugün bu durumda olmayacaktı. Çok daha kalkınmış, gelişmiş, yaşanabilir köylerimiz olacaktı, çok daha müreffeh bir Anadolu olacaktı. Bu gün Erzurum’da bir barajımız var. 1987 yılında temeli atılmış, 370 trilyon lira bu baraja harcanmış, gelinen noktada 140 bin dönüm arazi sulanabilecek durumda iken, bu altyapıyla köylüyü buluşturamadığımız için insanlar bu suyun 1/6 sını kullanabiliyor. Köylerimizde vatandaşlarımız 100-200 dönüm arazisini boş bırakıp İstanbul, Bursa, İzmir gibi şehirlerde iş arıyor, sefil oluyorlar. Onların çocukları da zaman zaman kötü niyetli insanların kucağına düşerek çok tehlikeli hale gelebiliyorlar. Bunun kökeninde bilinçsizlik vardır, potansiyelimize sahip olamama vardır. Bu ilde 50 yıl önce Ziraat Fakültesi kurulmuş. Şimdi üç yıldır arkadaşlarımızla bir değişim, dönüşüm projesi uygulamaya çalışıyoruz. Köylere çıkıyoruz. Köylerimizde kabul edilemez yanlış uygulamalar var. Fakültelerdeki bilgiyi köye ve köylüye götürememenin inanılmaz sonuçları var. Niye bu halde olduğumuzun açık göstergeleri her yerde görülüyor. Hep söylüyorum, bu ilde Vali olarak görev yaptığım sürece de söyleyeceğim. Bana göre Anadolu’nun öncelikli sektörü tarım ve hayvancılıktır. Kalkınmanın olmazsa olmazı budur. Anadolu’da tarım ve hayvancılık için inanılmaz bir potansiyel vardır” dedi.