ENİSE YAPAR
ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TANAP'ta kamulaştırmanın başlamasına ilişkin, "Bununla alakalı hissedarlık devir sözleşmesini Mart ayının sonuna kadar, belki Nisan ayının ortalarına kadar tamamlamayı düşünüyoruz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. TANAP'ta kamulaştırmanın başlamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldız, "TANAP hem geçtiği iller hem istihdam oluşturması açısından 2018 yılındaki Türkiye'nin büyümesini karşılayacak doğalgaz tedariki açısından son derece önemli bir proje. Bu proje, kademeli olarak artırılacak olan, öncelikle 31 milyar metreküplere çıkacak olan bir kapasiteyi oluşturuyor. Türkiye'nin de bu geçecek TANAP boru hattından 6 milyar metreküplük doğalgaz tedarikini öngörüyor. Özellikle doğalgazın çok daha fazla kullanıldığı Eskişehir ve Trakya bölgelerine çıkış yapacağımız TANAP boru hattında iki tane şapkamız var; bir taşıyıcı, iki tüketici olarak. Yani, tüketim noktalarında sattığımız BOTAŞ'tan kar elde edeceğimiz yapı aynı zamanda TANAP'ın ortakları olarak da bulunacağız. Buradaki hissemizi yüzde 30'lara kadar çıkartacağımızı söylemiştik. Bununla alakalı hissedarlık devir sözleşmesini Mart ayının sonuna kadar, belki Nisan ayının ortalarına kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Azerbaycan'la, tabii ki Gürcistan'dan geçecek bu projenin ortaklarından BP ile onların da yüzde 12'lik hissesi olacak TANAP'ta. Dün de BP'de benzer görüşmeler, bölge başkanlarıyla görüşmeler yapmıştık. Sonuçta TANAP'ın hem kamulaştırmayla alakalı işlemleri başlıyor hem de borunun tedarikiyle alakalı konuda 18 tane firma ön yeterliliği almıştı. Bunlardan 6 tanesi Türkiye'deki dev boru fabrikalarındandır. Bunu son derece önemli buluyoruz. Çünkü yaklaşık bin 800 kilometrelik bu hatta hemen hemen 2 milyon tona yakın boru kullanılacak. Bu boruların yerli imalatla yapılmasını son derece önemsiyoruz. Çünkü bunların geçeceği illerdeki istihdamı ve birçok inşaat alanını oluşturmuş olacağız. Ardahan'dan başlayıp Kars, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nden geçecek projede önemli bir değişiklik olmazsa bu illerden TANAP boru hattı geçecek" diye konuştu.
5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
"Toplamında yaklaşık 5 bin kişinin çalışacağı bir alandan bahsediyoruz" diyen Yıldız, "Bir yerden başlayıp diğer tarafa giden tek kanal olarak değil, 5-7 yerde çalışma birden başlatılacak. Çünkü, biz 45 milyar dolarlık bir yatırımdan ve bunun 4 yıl içerisinde bitirilmesinden bahsediyoruz. Bunun özellikle üretim alanları yaklaşık 30 milyar dolara yakın olacak. Yani Şahdeniz Projesi, Şahdeniz-2 operasyonlarıyla alakalı olacak. Toplamında İtalya'nın sonuna kadar gidecek bu boru hattı önemli bir proje. Gerek AB üyesi ülkeler açısından, gerekse Türkiye açısından önemli bir proje olacak. Önümüzdeki yıllarda 2015'ten itibaren de ciddi bir şantiye faaliyetini de görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.
Kamulaştırmanın tahmini bir bedelinin olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, "Tabii ki kamulaştırmayla alakalı belirli bir bütçe ayrıldı. Kamulaştırmaları BOTAŞ yapacak, para tedarikini de proje şirketi yapacak. Bu manada cebinden müstakil bir kamulaştırma bedeli çıkmış olmayacak" şeklinde konuştu.
Türkiye ve Azerbaycan, bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerine bir yenisini daha ekleyerek dünya enerji piyasalarında ses getirecek dev bir projeye imza atıyorlar. O projenin adı ise: Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)
İki kardeş ülke, Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliğiyle ortaya çıkan bu dev proje ile Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamayı bunun yanı sıra bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanmasını hedefliyor