ERZURUM(GHA) – Sağlık süt üretiminde ahırların temizliği ve meme bakımının büyük bir önem taşıdığı bildirildi.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğu ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Armağan Çolak, Erzurum’daki süt üreticilerine uyarılarda bulundu. Sağlıklı sütün tanıtımının, ‘mikrop içermeyen ve somatik hücre sayısı 200 binden daha düşük olan süt’ şeklinde yapıldığını kaydeden Çolak, başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri’nde, somatik hücre sayısı 400 bin ve üzerinde olan sütlerin, insan gıdası olarak kullanılmasına izin verilmediğini söyledi.
//SAĞLIKLI SÜT ÜRETİMİ
Sağlıklı süt elde edebilmek için, hayvanların yaşadıkları ahırlar kadar, sağım öncesi ve sonrasının da önemli olduğuna vurgu yapan Çolak, Erzurum’daki süt üreticilerinin bu anlamda pek tecrübe sahibi olmadığını ifade etti. Süt üreticileri tarafından mutlaka dikkate alınması gerekli uyarı ve tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Çolak, sağım öncesi ve sonrasında izlenmesi gereken yolları sıraladı.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğu ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Armağan Çolak, “Sağlıklı süt elde edebilmek için en başta ahır temizliği ve bakımına dikkat edilmelidir. Sağılacak ineğin memeleri, antiseptik sularla temizlenmeli, aynı işlem sağımdan sonra da farklı bir yöntemle tekrar edilmelidir. Memeler, antiseptik su bulunan kaplara daldırılmalı, meme başlarının bu sıvıyla temas etmesi sağlanarak, mikro organizmaların oluşmasına izin verilmemelidir.” diye konuştu.
SÜTTE TERCİH TAVSİYESİ
Sağım ineklerinin memeleri için kuru dönem tüp uygulaması da yapılması çağrısında bulunan Prof. Dr. Armağan Çolak, Erzurum ve yöresindeki birçok üreticinin, sağlık açısından çok önemli olan bu ayrıntılara pek dikkat etmediğini dile getirdi.
Çolak, “Bölgemizde bu nedenlerden dolayı sağlıklı süt üretimi beklenen düzeyde olmuyor. Süt üretimi profesyonel bir sisteme tabi tutulmadığından, sağlıksız sütler yüzünden insan sağlığı da, risk altına sokulmuş olabiliyor.” dedi. Sağlıklı süt tüketimi açısından şimdilik pastörize edilmiş sütleri tüketmenin en mantıklı çözüm yolu olduğunu vurgulayan Armağan Çolak, “Sütle insana geçebilen hastalıklar var. Bu nedenle sütün pastörize edilmiş olması büyük önem taşıyor. Tüketilen sütün hangi şartlarda ve nasıl elde edildiği bilinmediğinden, karşımıza büyük bir risk çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde sütte somatik hücre sayımı yapılabildiğine işaret eden Prof. Dr. Armağan Çolak, dileyen üreticilerin bu anlamda fakülteden teknik yardım alabileceklerini sözlerine ekledi.