ÇİFTÇİ AŞI PARASI VEREMEYİNCE....
Hayvancılığın klasik yöntemlerle yapılmasının önüne geçmek ve verimli hayvan ırkları oluşturabilmek amacıyla uygulanan proje kapsamında, geçtiğimiz yıl 43 bin 33 hayvana suni tohumlama yapılırken, 2008 yılında bu rakam 10 binlere kadar geriledi. İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Şahset Karaman’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı bu rakamlar, projenin 2010 yılı hedefinin sekteye uğradığını ortaya koyarken, Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, “Çiftçiden tohumlama başına ücret talep ederseniz, bu projede başarı elde edemezsiniz” dedi.
UYGULAMA ÖNCEDEN PARASIZ GERÇEKLEŞTİRİLİYORDU
2005 yılında uygulanmasına başlanan ‘Suni Tohumlama Projesi’nin, geçtiğimiz yılın sonuna kadar ücretsiz yapıldığını hatırlatan Harmandar, ancak 2008 yılında her bir baş hayvan için çiftçiden 50 YTL para talep edildiğini dile getirdi. Harmandar, “Köy yerinde 50 YTL, çiftçi için 50 bin YTL demek. Hal böyle olunca, projeye dahil olan çiftçilerin sayısında da büyük ölçüde düşüş yaşandı” dedi.
EZO BAŞKANI HARMANDAR UYGULAMAYI DEĞERLENDİRDİ
Suni Tohumlama Projesi kapsamında 2005 yılında 13 bin, 2006 yılında 52 bin ve 2007 yılında da 43 bin hayvana suni tohumlama yapıldığına değinen Harmandar, 2008 yılında bu rakamın 10 binlere kadar gerilemiş olmasının, çözülmeyi bekleyen bir sorunun varlığına işaret ettiğini ifade etti.
ÇİFTÇİNİN ÖDEME GÜCÜ YOK
Harmandar, “Proje, düşük verimli hayvanların, yüksek verim imkanına sahip olan kültür ırklarıyla çiftleştirilerek, yeni türler elde edilmesini amaçlıyor. Projenin uygulanmaya başlandığı ilk yıl çiftçiler çekimser davrandı. Ama sonuçları görülünce, ilgi de arttı. Nitekim 2006 ve 2007 yılında ulaşılan rakamlar, projenin kaydettiği mesafeyi görmek açısından çok önemlidir. Geçtiğimiz yılsonuna kadar ücretsiz yapılan tohumlama, maalesef 2008 yılında ücretli hale getirilmiş ve çiftçiden her bir baş hayvan için 50 YTL talep edilmiştir. En az hayvanı olan çiftçinin bile 250-300 YTL para ödemesini gerektiren bu uygulama, maalesef bu yıl ilgi görmemiştir. Çünkü 50 YTL köy yerinde bir çiftçi için 50 bin YTL ile eşdeğer demektir. Madem bu proje 2010 yılına kadar uygulanacak, halde kaynak temini yapılmalıdır. Çünkü çiftçinin bu küçük maliyeti bile karşılamaya gücü yoktur” diye konuştu.