Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzurum Şubesi'nin her ay gerçekleştirdiği şiir ve edebiyat sohbetlerinin 6'ıncısı Cumartesi günü Sedir Kültür Merkezi'nde yapıldı. "Necip Fazıl Kısakürek ve Şiiri" konulu sohbet toplantısına, Akademisyen ve Şair Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, konuşmacı olarak katılırken, edebiyatçı ve şiir severlerin bir araya geldiği sohbet toplantısında Necip Fazıl'ın şiir sanatı, yine şiirlerle anlatı.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatından kesitler sunarak, katılımcılarla söyleşi yaptı.
TÜR EDEBİYATINDA UFUK ÇİZEN ŞAHSİYET
Necip Fazıl'ın çok yönlü bir Şair olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, "Necip Fazıl, yirminci yüzyılda düşünce dünyamıza engin dehası, sanatı, aksiyonu ile Türk insanını aydınlatmış ve yol göstermiş büyük bir dava, sanat ve fikir adamıdır. Bize düşen, onun engin fikir, düşünce ve mücadelesini iyi okuyup istifade etmek ve onun yarım bıraktığı binayı tamamlamaktır." dedi.
EDEBİYAT ONUNLA HEYACAN KAZANDI
Şimşek, Necip Fazıl Kısakürek'in, Türkiye'nin yetiştirdiği büyük bir fikir adamı, şair ve yazar olduğunu belirterek, ''Necip Fazıl, kitleleri etkilemiş ve halen etkilemeye devam eden, ölümünden sonra dahi eserleri ilk günkü heyecanla takip edilen ender şahsiyetlerden biridir'' diye konuştu.
NECİP FAZIL VE ŞİİR
Tarih, kültür, din ve siyaset konularında da eserler veren Kısakürek'in, en baskın yönünün şairliği olduğunu söyleyen Tacettin Şimşek, şairin güçlü bir zihne sahip olduğunu ve kendinde önemli bir misyon gördüğünü dile getirdi.
Şimşek, ''Şüphesiz fikirlerine katılmayanlar vardı. Ancak bu mert ve ender kişilik, fikirlerini benimsemeyenleri bile etkilemişti'' dedi.
Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, "Yazdığı yazılar nedeniyle defalarca hapse giren şair, pek çok eserini orada yazdı. 1943 yılında siyasi, fikri ve edebi mücadelesini işlediği "Büyük Doğu" dergisini yayımladı. Bununla yetinmeyen şair bütün yurdu gezerek verdiği konferanslarla o günün gençliğini peşinden sürükledi. 26 Mayıs 1980'de Türk Edebiyat Vakfı tarafından "Şairler Sultanı" seçildi. 1981 yılının başlarında, "İman ve İslam Atlası"nı yazmak için, bir daha çıkmamak üzere evine kapandı. 25 Mayıs 1983 günü ela gözlerini pencereden dışarıya dikti ve "Demek böyle ölünürmüş!.." diyerek Hakk'a yürüdü. Şiiriyle edebiyatımızı, fikirleriyle düşünce hayatımızı etkileyen Necip Fazıl geride 60'ın üzerinde eser bıraktı." şeklinde konuştu.
TYB'nin edebiyat söyleşisi, Necip Fazıl'a ait şiirlerin okunmasıyla son buldusona erdi.