ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
GSİM’de proje gündemi
GSİM’de proje gündemi
HABERLER>GUNCEL
12 Mart 2011 Cumartesi - 05:01

‘Su hakkı, insanlık hakkı’

Dünyada 1 milyar 200 milyondan fazla insanın, yeterli su miktarına erişemediği, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde 2025 yılında dünyanın üçte ikisinin ciddi manada su sıkıntısı çekeceği bildirildi.

‘Su hakkı, insanlık hakkı’

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Dünyada 1 milyar 200 milyondan fazla insanın, yeterli su miktarına erişemediği, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde 2025 yılında dünyanın üçte ikisinin ciddi manada su sıkıntısı çekeceği bildirildi.
SU KONFERANSI
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Çolakoğlu, “Su Hakkının ‘Güvenlik’ Bağlamında Yorumu” konulu bir konferans verdi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen konferansa, İİBF Dekanı Prof. Dr. M. Suphi Orhan, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Eyüp Tavlaşoğlu, ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Yrd. Doç. Dr. Elif Çolakoğlu konuşmasında, dünyada 1 milyar 200 binden fazla insanın yeterli su miktarına erişemediğini açıkladı.
KÜRESEL BOYUTTA SU SORUNU
2,5 milyardan fazla insanın, hijyen koşullarına uygun olmayan bir biçimde yaşamlarını sürdürdüklerini kaydeden Çolakoğlu, “Eğer mevcut eğilimler devam edecek olursa, 2025 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisinin ciddi su kıtlığıyla ya da su yokluğuyla karşılaşacağı varsayılmaktadır.” dedi. Konuşmasında su kıtlığının nedenlerini de açıklayan Çolakoğlu, dünya yüzeyindeki erişilebilecek toplam tatlı su miktarının son derece az ve sınırlı olmasının yanında, hızlı nüfus artışıyla birlikte, her yıl kişi başına kullanılabilen yıllık su miktarının bir o kadar azaldığını ve su kaynaklarının giderek yok olma eğilimi içerisine girdiğini belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Elif Çolakoğlu, “1850 yılında kişi başına düşen su miktarı, ortalama 33 bin metreküp iken, bugün bu rakam, 7 bin 69 metreküp dolaylarındadır. Dünyanın mevcut su potansiyelinin yaklaşık 25 milyarlık nüfusa yetecek düzeyde olduğu ileri sürülmektedir. Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının tarım, endüstri ve yerleşim yeri atıklarıyla kirletilerek yok edilme eğiliminde olmasına ek olarak, iklim değişikliğinin, su çevrimlerini ve su kaynaklarını hem miktar, hem kalite olarak olumsuz yönde etkilemesi ve suyun fiyatlandırılması ile “ekonomik” bir mal gibi alınıp satılması, kıtlık yaşanmasında önemli bir rol oynamaktadır.” diye konuştu.
ÇOLAKOĞLU, “SU HAKKI” KAVRAMINI ELE ALDI…
‘Su Hakkı’nın bir “bireysel güvenlik” talebi olduğunu ve “ulusal güvenlik” çerçevesinde çözüme kavuşturulması gereken konulardan birisini oluşturduğunu anlatan Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Çolakoğlu, ‘Su hakkı, tüm insanlara biyolojik, doğal, sosyal ve insani gereksinmelerini asgari düzeyde karşılayabilecekleri kalitede ve miktardaki suyun sağlanabilmesi hakkıdır. Bu hak, su kıtlığı ya da baskısı karşısında bireylerin yeterli düzeyde suya erişebilme hakkını ifade etmektedir.
Su hakkının öznesi ‘birey’ olsa dahi, çevre merkezli etik anlayışı gereği, bireyin diğer canlı ve cansızların haklarını korumak ve gözetmek görevi bulunmakta ve bu haktan dolayı insanın suyu sınırsız kullanma hakkı ve yetkisi bulunmamaktadır. Su hakkının kabulü, toplumun savunmasız ve güçsüz kesimlerine emniyetli, kullanılabilir, erişilebilir ve satın alınabilir suyu sağlayabilmenin yanı sıra, ayrıca su politikasına ilişkin karar verme süreçlerinde bireylerin katılımını sağlayarak insanlara söz hakkını tanımakta ve mağdurlara da, haklarının yargı önünde korunacağının garantisini olanaklı kılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Yrd. Doç. Dr. Elif Çolakoğlu, ‘Su Hakkı’ ile ilgili olarak uluslararası sözleşmelerden de örnekler verdiği konferansı, su hakkının benimsenmesine yönelik aktarımlarla tamamladı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cengiz: “12 Mart, milli diriliştir”
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, “12 Mart, tarihe altın harflerle ...
‘İstiklal Marşı milli yol haritamızdır’
MEMURSEN Konfederasyonu’na bağlı Eğitim Bir-Sen Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı ...
‘İstiklal marşı milli pusulamızdır’
Halkın Sesi Partisi (HAS PARTİ) Erzurum il Başkanı Teoman Kümbet, Erzurum’un ...
 
Şehitlere rahmet yağdı
Palandöken Müftülüğü, Erzurum'un kurtuluşu sırasında şehit edilen askerler ...
Ankara'da Dadaşlar'dan etkinlik serisi
Erzurum Dernekler Federasyonu, Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun ...
Küçükler halkın nabzını tutuyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, ev gezilerini sürdürüyor. ...
 
Palandöken turistleri ağırlıyor
Doğu'daki kayak merkezlerinden Erzurum Palandöken'de 86, Bayraktepe Kayak ...
ETB’den Korkmaz’a tepki
ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hınıslıoğlu, 25’inci Dünya Üniversiteler Kış ...
Alaca Şehitleri gözyaşlarıyla anıldı
Aziziye ilçesine bağlı Alaca köyünde 93 yıl önce Ermeni mezalimine uğrayan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva