SAMET ÖZÜNAL(GHA) – MEMURSEN Konfederasyonu’na bağlı Eğitim Bir-Sen Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Zinnur Şimşek, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu ile İstiklal Marşı’nın TBMM’da kabul edilişinin yıldönümü olan 12 Mart dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Beraberinde sendika yöneticileri Mustafa Karataş ve Seyit Ali Baykara ile birlikte habercilerin karşısına geçen Şimşek, İstiklal Marşı’nı, “Varoluşumuzu belirleyen değerlerin manzum manifestosu” olarak nitelendirdi. Osmanlı’nın dış dünyadaki gelişmeler ve meydan okumalar karşısında, yozlaşmaya sathi bir “kültür ve medeniyet” değişimine yol vermekten başka çözüm üretememenin bedelini en ağır şekilde ödemek zorunda kaldığını kaydeden Şimşek, “Milletimizin özünü oluşturan, varlığına, varoluşuna ve bütün eylemlerine anlam kazandıran-yön veren değerler; yeryüzünün tamamını dönüştürerek, sömürgeleştirmek için çok yönlü bir savaş başlatan Batı emperyalizmi karşısında çaresiz bırakılmıştır. Her yenilenme çabası, her defasında yeni sorunlar üreten fasit bir daireye mahkûm olmanın yanında Düvel-i Muazzama’nın daha çok denetim ve gözetimine girmeye yol açan bir sürece dönüşmüştür. Bu yıkıcı, bozucu, ifsat edici süreç, Birinci Dünya Savaşı’na kadar sürmüş, zaman zaman onurlu diriliş ve direniş çabaları olmuşsa da, bunlar gelecek olan felaketleri ötelemekten başka bir işe yaramamıştır.” diye konuştu.
ŞİMŞEK’İN DEĞERLENDİRMESİ
Emperyalist güçlerin vatanı fiilen paylaşmak üzere harekete geçmelerinin en son aşama olduğuna dikkati çeken Şimşek, “İşte, İstiklal Marşı, böylesi zamanlarda yazılmış bir destanıdır. Bu destan, yazıldığı dönemi aşan, milletimizi oluşturan her bireyin varoluş amacını belirleyen değerlerin manzum manifestosudur. Kimliğimizin kurucu unsurlarını içinde taşıyan bir manzumedir. İdeallerimizin ve mirasımızın temellerinin ve özünün dile gelmiş halidir. Geçmişten kopmadan, geleceğe uzanan nizamın yol haritasıdır. Uçsuz bucaksız, iç içe geçmiş dünyaların simgesel anlatımıdır. Adanmışlığın ve kahramanlığın edebî ve ebedi anıtıdır. İstiklal Marşı bizi anlatır. Çünkü Akif, milleti için yaşamıştır. Anlattıkları da, hayatı da milletin hayatıdır. Kendi ifadesiyle, ‘Onu millete hediye ettim; artık o, milletindir. Benimle alâkası kesilmiştir. Zaten o, milletin eseri, milletin malıdır.’” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Eğitim Bir-Sen Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Zinnur Şimşek, 12 Mart’ın, İstiklal Marşı’nın kabulünün yanı sıra, Erzurum’un düşman işgalinden kurtarıldığı gün olduğuna vurgu yaparak, “Şehri mübarek Erzurum’un düşman işgalinden kurtarılışının üzerinden geçen 93 yıl boyunca bu necip milletin hafızasına hep kahramanlık, milli ve manevi birliktelik kazılı olmuştur. Bugün bizim bayramımızdır, şölenimizdir. Allah Merhum Akif’in de dediği gibi; ‘bu millete bir kez daha İstiklal Marşı yazdırtmasın’ Allah, bu millete esaret ve işgal yüzü göstermesin.” dedi.