İhsan KUMRU
Doğal yaşam alanı Asya olan, yaklaşık 4 santimetre boyunda, yumurtayla çoğalan ve genetik araştırmalarda bilim adamlarının vazgeçemediği “ Zebra Balığı ”Erzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ait Akvaryum Balıkları Üretim ve Araştırma Merkezi'nde üretiliyor.
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Saltuk Buğrahan Ceyhun, Zebra balığı çeşidiyle yapılan çalışmaların bilimsel kabul edilebilirliği daha fazla olduğunu Genom yapısı insanınkine oldukça benzediğini söyledi.
Ceyhun,” Zebra balığı bilimsel platformda çok önemli canlı materyal, model bir organizma. Bu balık çeşidiyle yapılan çalışmaların bilimsel kabul edilebilirliği daha fazla genom yapısı insanınkine oldukça benziyor. Embriyo gelişimi dönemi transparan yani şeffaf bir yapıya sahip. Canlı içindeki gelişmeleri mikroskopla eş zamanlı olarak görebiliyorsunuz. Embriyonik gelişim ve kuluçka dönemi oldukça kısa iki aylık kısa sürede yeniden döl verebilecek olgunluğa ulaşması yaptığınız uygulamaların yeni nesillerde takip edilme şansı tanıyor. Şu an moleküler düzeydeki çalışmalarımızın büyük çoğunluğu Zebra Balığı üzerinde gerçekleştiriliyor" diye konuştu.
Bilimsel çalışmalarda büyük önemi bulunan zebra balığının üretiminde Türkiye'de sıkıntı olduğunu vurgulayan Yrd. Doç.Dr. Saltuk Buğrahan Ceyhun, "Bu balık çeşidini bulmak çok zor. Biz fakültemiz bünyesinde Türkiye’de bir ilk olarak kendi imkanlarımızla kurduğumuz sistem sayesinde rutin olarak zebra balığı üretimini başardık. Kendi bilimsel çalışmalarımız için yeteri düzeyde üretimimiz var. Şimdiki hedefimiz diğer fakülte ve üniversitelerin ihtiyacını karşılayacak üretimi yapmak. Burada kurduğumuz sistem sayesinde kısa sürede çok ciddi anlamda üretim kapasitesine ulaşacağız" dedi.
ZEBRA BALIĞI HAKKINDA BİLGİ
Yaklaşık 4-6 santimetre boyundaki zebra balığı, yumurtayla çoğalan tropikal bir balık türü. 80 ile 180 arasında yumurta bırakan zebra, genetik araştırmalarda kullanılan, çok hareketli bir balık. Akvaryumda kolayca çoğaltılabilen zebra balığı yüzecek geniş alan bulunduran bitkilendirilmiş akvaryumları seviyor.