AA/Erzurum'da yetiştirme yurtlarından alınarak bir apartmanda kiralanan dairelere yerleştirilen çocuklarda, aile olma bilincinin geliştiği belirlendi. Erzurum İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün tespitlerine göre, ilde geçen yıl apartmanlarda kiralanan dairelerde oluşturulan 8 çocuk evinde kalan kimsesizlerin davranışlarında önemli değişikler yaşandı.
//AİLE HAYATI YAŞIYORLAR
Normal bir aile yaşantısına göre düzenlenen ve eğitim seviyesi en az ön lisans olan 3 görevlinin sorumluluğuna verilen evlerde kalanlar, tam anlamıyla bir aile hayatı yaşamaya başladı. Yetiştirme yurtlarındayken tüm hizmetlerin sunulduğu kimsesizler, çocuk evlerine alındıktan sonra yapabilecekleri ev işi, yemek, temizlik ve alış veriş gibi işlerden sorumlu tutuldular.
Evlerde çalışan görevlileri ebeveynleri gibi benimseyen ve aynı evde kaldıkları çocuklardan bahsederken de 'kardeşim' diyen çocuklar, komşularıyla ise sağlıklı iletişim kurma becerisi kazandı. Yuvada kaldıkları döneme göre, koşma, yüksek sesle konuşma gibi hareketli davranışları terk eden çocuklar, artık daha sakin bir hayat yaşıyor ve bir ailenin bireyi gibi hareket ediyor.
//ÖZGÜVEN KAZANDILAR
Daha önceden görülen kendilerini acındırma ve çevrelerinde bulunan kişilerden bir şeyler talep etme alışkanlıkları da azalan çocuklar, yemek masasının hazırlanmasına ve toplanmasına yardımcı olma gibi davranışlar sergiliyor. Mutfak araç ve gereçlerinin isimlerini, eve yapılan alışverişlere katılarak para ve malzeme kullanımını öğrenen çocukların, bu sayede öz güvenleri gelişirken, ev içi diyalogları ve arkadaş iletişimlerinin daha verimli olmaya başlandığı tespit edildi.
//PSİKOLOJİLERİ DEĞİŞTİ
İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tespitine göre, ayrıca çocuk evlerinde kalan kimsesizlerin ev sisteminde birebir ilişkileri yoğun yaşamaları ve birbirlerine karşı kontrollerinin fazla olması nedeniyle de olumsuz davranışlara daha az yöneldikleri gözlemlendi.
Kuruluş ortamına göre çocuklara model olmanın daha etkin olduğu ve çocuğun psiko-sosyal sorunların tespiti ve değerlendirilmesinin daha hızlı yapıldığı çocuk evlerinde, bunun sonucu olarak yuva ve yurtlarda sıklıkla yaşanan izinsiz ayrılma davranışları şimdiye kadar hiç yaşanmadı.
Çocukların, daha önce kaldıkları kuruluşları çeşitli nedenlerle ziyaretlerinde yurtlara geri dönme korkusu yaşadığı da belirtiliyor.
Yetkililer, Yetiştirme Yurtlarına bağlı olan çocuk evlerindeki hizmetin amacına ulaştığı, ildeki toplam 45 çocuk için 8'er kişilik oluşturulan çocuk evi sayısını, 2011'de artırarak 16'ya çıkarmayı planladıklarını bildirdi. Kurbani Geyik/AA