SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’daki mahalli çeşmelerle ilgili olarak bir hatırlatma da, İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürü Muhittin Gül’den geldi. Gül, “Erzurum’daki mahalli çeşmelerden 31’inden kirli su akıyor. İçme suyu olarak kullanılmasında herhangi bir sorun olmayacak nitelikte çeşme sayısını ise, 25 olarak tespit ettik.” dedi.
//25 ÇEŞMENİN SUYU TEMİZ
Erzurum’da içme suyu tartışmalarının başlamasıyla birlikte vatandaşın ilgi odağı haline gelen mahalli çeşmelerin büyük bir bölümünün kirli olduğu açıklandı. İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürü Muhittin Gül, mahalli çeşmelerden alınan su numunelerinin analiz sonuçlarıyla ilgili olarak bilgiler verdi. Şube Müdürü Gül, mahalli çeşmelerden her gün düzenli bir biçimde 7 ayrı su numunesi alındığını belirterek, “Yaptırdığımız analizlere göre, şehirdeki içme suyu şebekeleri aracılığıyla dolaşımı sağlanan sularımızda herhangi bir sorun yok. Ancak mahalli çeşme diye tabir edilen umuma açık sokak çeşmelerinde kirlilik tespit edildi.” diye konuştu. Mahalli çeşmelerden alınan numuneler sonucunda 31 çeşmenin suyunun kirli, 25’inin ise, suyu içilebilir nitelikte olduğunun gözlendiğini vurgulayan Gül, “Kirli olduğu tespit edilen sularda başta bulanıklık olmak üzere demir ve magnezyum sorunu karşımıza çıkıyor. Yani söz konusu çeşmelerden akan sular, İçme Suları Kalite Yönetmeliği’ne aykırılık taşıyor.” şeklinde konuştu.
//SU ANALİZİ
Mahalli çeşmelerden su numuneleri alınırken oldukça titiz davrandıklarını anlatan Muhittin Gül, “Şebeke sularında odak dediğimiz noktalar var. Bu noktalarda ESKİ Genel Müdürlüğü ekipleriyle birlikte analiz için her gün su numuneleri alarak, laboratuarlara yönlendiriyoruz. Her gün 7 ayrı numune alıyoruz. Şebeke sularında içilmemeyi gerektiren bir durum yok. Ancak aynı şeyi mahalli çeşmeler için söylememiz mümkün görünmüyor.” ifadelerini kullandı.
//OYUNCAK DENETİM SONUÇLARI
Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü’nün, Sağlık Bakanlığı’nca yayımlanan Piyasa Denetimi ve Gözetimi Yönetmeliği kapsamında Erzurum’daki oyuncak ve oyuncakçılara yönelik olarak çalışmalar da yaptığı bildirildi. Çevre Sağlığı Şube Müdürü Muhittin Gül, insan sağlığına zararlı olduğu bilinen maddeler barındıran oyuncakların bertaraf edilmesini amaçlayan denetimler kapsamında, 716 ayrı denetim yaptıklarını dile getiren Gül, denetimlerde sakıncalı olduğu düşünülen çok sayıda oyuncağın ise, analiz için Sağlık Bakanlığı’na gönderildiğini bildirdi.
Çevre Sağlığı Şube Müdürü Gül, denetimlerin dışında oyuncak satışının yapıldığı işletmelerin sahiplerine yönelik eğitimler de verdiklerine işaret ederek, “Erzurum’da bu çerçevede 40 işletme sahibi ve çalışanına bilgilendirme eğitimleri verdik. Bu alandaki denetim ve bilgilendirme etkinliklerimiz periyodik aralıkla devam edecek.” şeklinde konuştu.