ERZURUM GAZETESİ
Erzurum Karayazı’da yetişen ve son kalan 57 adet soğanı iki Hollandalı tarafından yurt dışına götürülmeye çalışılırken ele geçirilen ters lale çiçeğinin Atatürk Üniversitesi'nin botanik bahçesinde koruma altına alınacağı bildirildi
Yurt dışına çıkmak üzereyken Edirne’de yakalanarak el konulan ters lalelerin sayılarının son derece hızlı bir şekilde azaldığını belirten Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, ters lalelerin Erzurum, Kars ve Ağrı bölgesine özgü soğanlı bitki türlerinden olduğunu söyled.
8 FARKLI LALE TÜRÜ TESPİT EDİLDİ
Bölgede ters lalelerle birlikte 8 farklı soğanlı bitki türü tespit ettiklerini ifade eden Yılmaz,
farklı özelliklere sahip laleleri korumaya almak için proje hazırladıklarını dile getirdi.
Bölgede yetişen yaklaşık 500 endemik bitki türü olduğunu anımsatan Prof. Dr. Yılmaz, “Soğanlı bitkilerin birçoğunun sayısı giderek azalıyor. Ters lalelerin yanı sıra Türkiye’ye özgü birçok bitki türü yok olmak üzere. Üniversite olarak bu bitki türlerini tespit edip botanik bahçede toplayacağız. Edirne’de ele geçirilerek Yalova Bahçe Bitkileri Enstitüsü’ne götürülen ters lale soğanlarınından birkaç örneğini alıp bahçeye getirmek istiyoruz” diye konuştu.
Anadolu coğrafyasının çok zengin bitki örtüsüne ev sahipliği yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, “Türkiye'de 3 bin 500 endemik türü bulunuyor. Doğu Anadolu’da Munzur, Çoruh ve Aras vadileri endemik bitkilerin kaynağını oluşturuyor. Türkiye tüm Avrupa kıtasından daha fazla bitki türüne sahp. Ülkemizde, bölge ülkelerinden Irak ve İran'dan da daha fazla bitki türü var. Bu zenginliğe sahip çıkma adına Üniversite olarak önemli çalışmalar yapıldı. Botanik bahçesinde, Erzurum civarında yetişen yabani erik, armut ve iğde ağaçları ile çalılardan örnekler toplayarak bir araya getirildi. Diğer bölgelerde de yüzey araştırmaları yapıp sayısı giderek azalan soğanlı bitki türlerini tespit ettikten sonra bahçede toplamayı hedefliyoruz” diye konuştu.