Geçmiş yıllarda yorgancılık mesleğinin çok önemli olduğunu ve dikkat çektiğini belirten Harun Harmandar, Küçük esnafın para kazanamadığını ve çırak yetiştiremediği için mesleği devredecek eleman sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Harmandar, böyle gitmesi durumunda mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını dile getirdi.
Harmandar, “Bizler geçimini yorgancılık mesleğinden sağlayan ustalar olarak işlerin eskiye göre çok düştüğünü, mesleğe ilginin kalmadığını söyleyebiliriz. Şuanda yorgancılık mesleğini yapan esnaf arkadaşlarım yorgancılık mesleğinin son ustaları olacağız. Zira bundan sonra bu mesleği yürütecek nesil yok. Ben uzun yıllardır yorgancılık yapıyorum. Baba mesleğimi ayakta tutmak için çabalıyorum. Teknolojinin gelişmesi ve yeni ürünlerin piyasaya çıkmasıyla bizim el emeği göz nuru ile yaptığımız yorganlar artık pek rağbet görmemeye başladı. Yaklaşık 30 yıldır yorgan ustası olarak geçimimizi sağlıyoruz. Önceki yıllarda yün yorgana rağbet çok fazlaydı, şimdi ise hazıra ağırlık verildi. Hazır yorganların yaygınlaşmasıyla yün yorgana ilgi kalmadı. Bu da işlerimizin düşmesine sebep oldu.” diye konuştu.
‘MESLEĞİMİZİN GELECEĞİ YOK.’
Harmandar, “Gençler, bu meslekte gelecek göremeyince tercih etmiyor. Bizde yanımızda çalıştıracak çırak bulamıyoruz. Babadan oğula geçen el sanatları yok oluyor. El sanatları artık tarihe karışıyor. Bu durum biz yorgancıları da etkilemektedir. Bizim mesleğimiz de yakın zamanda tarih olabilir. Artık bizim iki günde imal ettiğimiz el emeği göz nuru yorganlarımızı almak yerine vatandaşlar mağazaların sattığı hazır ürünleri tercih ediyor. Tabii hazır satılan ürünlerin dayanıklılığı ve güzelliği bizim ürünlerimiz ile kıyaslanamaz. Bu durumun farkında çok az sayıda müşterimiz var. Erzurum’da bu sıkıntılı dönemi atlatamayan ve kepenk kapatan meslektaşlarımız var. Bakalım sonumuz ne olacak. Mesleğimizin geleceği yok.” dedi.