Terzilik mesleğinin nerden nereye geldiğini anlatan esnaf Selami Buğdalı, çırak olmak için kapılarda bekleyenlerden, elbisesini tamir ettirmek için dahi uğranılmayan bir adres haline geldiklerini söyledi. Buğdalı, ‘Sökük büyüdü, tamir edemedik.’ dedi.
ÇOCUKLAR HEM EĞLENİR; HEM ÖĞRENİRLERDİ
Baba mesleği olan terziliği 60 yıldır Erzurum’da yürüttüğünü dile getiren Buğdalı, hazır giyim konfeksiyonların rağbetin artmasıyla mesleğin önemini kaybettiğini söyledi. Buğdalı, “60 yıldır bu işle uğraşıyorum. Önceden okullar tatil olduktan sonra aileler çocuklarını yanımıza, mesleği öğrenmesi için gönderirdi. Gelen çocukları çırak olarak yetiştirirdik ve çok hevesli yaparlardı. İşten çıkmak istemez, babaları gelince masa altına saklanırlardı. Mesleği öğrenme aşkları vardı. Dükkâna 4- 5 çırak alırdık. Terzilik dedin mi herkes ilgi duyardı. Şimdilerde bırakın çırak almayı terziye insan gelmiyor. Gelişen teknoloji hazır giyimi artırdığı gibi mesleğe olan ilgiyi de bitirdi. Öğrenme hevesini ortadan kaldırarak meslek edinmeyi gereksiz gören çocuklar yetişmeye başladı. Eskilerden meslek öğrenmek için can atan çocuklar şimdiler de bağımlı bir teknoloji kurbanı oldular. Ben ve diğer esnaf arkadaşlarım bu konudan mustaribiz elimizde ki meslekler sanat ile eş değerken, yüzüne bakılmayan tarihe gömülecek meslek olacak diye korkuyorum. Bu yüzden her mesleğin kıymetini bilecek çocuklar yetiştirmemiz lazım.” diye konuştu.
KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYORUZ
Buğdalı, “Teknolojinin gelişmesi ve hazır giyime rağbet bizim mesleğimizi vurdu. Biz hazır bir iş değil ısmarlama iş yapıyoruz. Yıllar önce rağbet gören terzilik mesleğinde kazanç çoktu. Şimdilerde sadece karın tokluğuna çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.