Erzurum’da iki kişi sobadan sızan karbon monoksit gazından zehirlendi.
Edinilen bilgiye göre, Erzurum’un Palandöken ilçesinde meydana gelen olayda Çarşamba günü sobayı yakıp uyuyan F. N. K., ve S. K., sobadan sızan karbon monoksit gazından zehirlendi. Diğer aile fertlerinin durumu fark etmeleri üzerine F. N. K., ve S. K., hastaneye kaldırıldı.
Mideleri yıkanan iki kişinin hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.
//SOBA VE ŞOFBEN ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARI
Kış mevsimlerinde soba ve şofben zehirlenmeleri vakalarının arttığına dikkati çeken yetkililer, şu uyarılarda bulundular: “Tüp gaz havadan ağırdır ve yerde birikir. Doğalgaz havadan hafiftir ve tavanda birikir. Her ikisi de kokusuzdur ve sonradan kokulandırılmıştır. Bunlar kokuları vasıtası ile hissedilir. Bulunulan ortamı doldurmaya başladıklarında ortamdaki havayı kovarak boğulmaya sebep olurlar. Bu da daha çok zaman alan bir süreçtir. Ancak, özellikle oksijenin az olduğu ortamda, yanma neticesinde meydana gelen baca
gazındaki karbon monoksit çabucak kanla birleşerek insanı zehirlemekte ve halsiz bırakarak ölümüne yol açmaktadır. İnsan zehirlendiğini anladığı anda halsizlik yüzünden bulunduğu ortamdan çıkamamaktadır. Özellikle mutfakta bulunan havalandırmayı sağlayan menfezlerin soğuk geliyor diye kapatılmaması gerekir. Kapatıldığı takdirde belli bir hacme ulaşan gaz, ufak bir kıvılcımla patlamaya sebep olmaktadır. Baca ve bağlantılarının sızdırmadığından ve çekişin iyi olduğundan emin olunmalıdır. Güvercin, tuğla, kar, harç vb. şeylerin bacayı tıkamadığından emin olunmalı ve senede en az iki kere bacalar temizletilmelidir. Banyoda buhar, oksijenin yerini alır. Banyolarda hacim genellikle küçüktür. Daha çok ısınmak için içeri soğuk hava girmesi istenmez. Dolayısı ile içerde cihazınızla oksijen alma savaşı başlar. Cihaz sizi düşünmeden oksijeni alacaktır. Kendi havanızı sağlama almadan banyoya girmeyin. Şofbenin yeri banyo değildir. Unutmayınız ki, evinizin nefes borusu bacanızdır. Her ikisi de tıkalı olmamalıdır. Elektrik sobası hariç, gazyağı, fueloil, tüp gaz, doğalgaz, odun veya kömürle çalışan her soba, mangal, katalitik soba, şofben, kombi veya kazan, bulunduğu ortamdan oksijen alır ve karbondioksit verir. Tıpkı insanlar gibi. Bir farkla ki, ortamda oksijen azaldığında cihaz bu kez zehirli bir gaz olan karbon monoksit vermeye başlar. Bacanın geri tepmesi, baca bağlantısının, sobanın veya boruların sızdırması ile karbon monoksit bulunduğunuz ortama yayılır ve sizi zehirler. Bu gaz ortamdan yeterince uzaklaştırılırsa bu defa da yakıt tam yanmadan atıldığı için enerji boşa harcanmış olur, çevre kirletilmiş olunur".
Aynı yerde yatan aile fertlerinin topluca ölümüne, ocaklarının sönmesine yol açan bu riski yaşamak yerine sobanın söndürülmesinin daha mantıklı olduğunu ifade eden yetkililer, "Eskilerin deyimi ile korkulu rüya görmektense uyanık yatmalı, özellikle lodoslu havalarda yatmadan önce soba söndürülmelidir. Sobaya yanmakta iken, özellikle yatarken yeni kömür atılmamalıdır. Kovanın üçte ikisinden fazla kömür konmamalı, linyit kömürü üstten, kok kömürü alttan yakılmalıdır. Sobanızın bacasının çektiğinden emin olunmalı, bacalar en az altı ayda bir temizletilmeli, baca kapağı hep kapalı olmalı, baca, çatının en üst seviyesinden 1 metre üste kadar uzatılmalıdır. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Binaların yangından korunması yönetmeliklerine mutlaka uyulmalıdır. TSE 4900 belgeli soba satın alınız ve sobanın hangi kömürle nasıl yakılacağına ilişkin bilgilendirme formu isteyiniz. Katalitik sobaları, Japon sobası denilen gaz sobalarını çok iyi havalanmayan yerlerde kullanmak doğru değildir. Gri duman, tam tutuşmadan çıkan yanıcı gazdır. Sıcaklık azsa oluşur. Siyah duman ise hava az olduğunda karbon isi oluşması ile meydana gelir. “