ERZURUM (İHA) - Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce yapılan açıklama ile vatandaşlar Soba Zehirlenmelerine karşı uyarıldı.
Karbonmonoksit gazının; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gaz olduğu belirtilen açıklamada, “ Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir. Bu sessiz katile karşı hepimiz tedbirli olmalıyız” denildi.
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR?
Karbonmonoksit zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk ve bitkinlik hissi, nefes darlığı, mide bulantısı, baş dönmesi hafif düzeyli karbonmonoksit zehirlenmelerinde görülen belirtileri ile anlaşılabileceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Ciddi düzeyli karbonmonoksit zehirlenmelerinde ise sersemlik, kusma, kas koordinasyonunun kaybolması, bilinç kaybı görülür ve bazı olgular ölümle sonuçlanabilir.
Karbonmaonoksit zehirlenmeleri mutlaka hastanede tedavi edilmelidir. Acil Yardım hizmeti için Sağlık Bakanlığının 112 nolu telefonu aranabilir.
Bu tür zehirlenmelerde Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Zehir Danışma Merkezinin (UZEM) ücretsiz telefonu 114 ten İlk yardım hakkında gerekli bilgi alınabilir.
KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Ev ve işyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırarak iyi durumda olduklarını kontrol edilmeli.
Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanmalıdır. Onun için pencerelerden içeriye oksijen girmesini sağlayacak açıklıklar olmalıdır. Bunlar hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Cihazın içerisine hava girişi sağlayan kısmı bloke edilmemelidir. Soba yakılan odalar sık sık havalandırılmalıdır.
Baca ve soba borusu bağlantısının uygun bir biçimde yapıldığından emin olunmalıdır.
Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır.
Bacalar dışarıya kaçak olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Dışarıya kadar metal bir boru ile kaçak olmayacak şekilde gitmelidir. Bacaların ve boruların temiz ve tıkanıksız olduğunu garanti altına alınmalı.
Sık sık baca tepmesi oluyorsa baca deliğinin uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Rüzgâr yönüne göre yön değiştiren baca kapakları en uygunudur.
Şofbenler standartlara uygun olmalı, oksijen yetersizliği olduğunda kendiliğinden sönen tipte olanlar seçilmelidir. En iyisi banyolarda bulunmaması mümkünse balkonlara ya da havadar mekânlara konulmalıdır.
Şofbenle ilgili bozukluklar yeterli eğitim görmüş teknik elemanlarca yapılmalıdır.
Banyo uygun bir şekilde havalandırılmalıdır.
Kapalı veya yarı kapalı garajlarda motorlu taşıtları uzun süre çalışır durumda bırakılmamalı.
Özellikle Lodoslu havalarda ölüm oranlarında artış gözlendiğinden dolayı bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece mutlaka söndürülmelidir.