SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Türkiye’nin kayak sporuyla tanışması 1935 yılına dayanırken, ilk kayak eğitimlerinin 1914 yılında verilmeye başlandığı Erzurum, dünyanın sayılı kış turizm merkezlerine arasına girmeye hazırlanıyor. 2011 Kış Oyunları’na 75 gün sonra ev sahipliği yapacak olan Erzurum, 2007 yılından bu yana yapımı sürdürülen tesislerle, daha şimdiden kış sporları meraklılarının ilgi odağı haline geldi.
//TÜRKİYE’DE ERZURUM FARKI
Buz Pateni, Curling ve Hokey Salonları, Atlama Kuleleri, Biathlon Tesisleri, Göletler, Oyunlar Köyü ve Arena Stadıyla 2011 Kış Oyunları’na hazırlanan Erzurum, kış sporlarında bir dünya markası olmanın yanında, toplam maliyeti 700 milyon lirayı bulan devasa tesislerin de sahibi oldu. 2011 Kış Oyunları kapsamında şehre kazandırılan fiziki imkanlar, dünyanın kış sporlarıyla ünlü birçok merkezini bile geride bırakırken, bu ay sonuna kadar yapımı tamamlanacak olan 2011 tesisleriyle Erzurum yepyeni bir döneme giriyor.
//96 YIL SONRA GELEN HEYECAN
İlk kayak eğitiminin 1914 yılında askeri amaçlı olarak verilmeye başlandığı Erzurum’da, 96 yıl sonra gelinen nokta, “tarihi bir başarı” olarak yorumlanıyor. Erzurum’un kayakla ilk buluşması, tarihi kaynaklarda şöyle aktarılıyor: “Erzurum’da ilk kayak eğitiminin geçmişi 1914 yılına kadar uzanır. Kafkas Cephesi’ndeki askerlerin ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla bir marangoz atölyesinde tahtadan 100 çift kayak takımı yapılır. Haliç’ten hayvanların sırtına yüklenen ahşap kayak malzemeleri, 26 gün süren bir yolculuğun ardından Erzurum’a ulaştırılır. Askerler arasından 30 er seçilir ve kayak eğitimlerine başlanır. 2 aylık süren eğitimlerin ardından kayakçı askerler, cepheye gıda ve ilkyardım malzemesi ulaştırmak için kullanılır.”
//OKULLARDA KAYAK EĞİTİMİ
“Erzurum’da askeri amaçlı olarak verilen ilk kayak eğitimi, 12 yıl sonra mekteplere taşınır. Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra Erzurum’da açılan ilk erkek okulu (ilkokul) olan Cumhuriyet Mektebi, öğrencilere verilen kayak dersleriyle ön plana çıkar. Erzurum’da kurulan ilk erkek mektebi olan ve Erzurum Kongresi’nin toplandığı binada eğitim öğretime başlayan Cumhuriyet Mektebi’nde, öğrencilere tarih, Coğrafya, Matematik ve Fen gibi temel derslerin yanında, ayrıca kayak eğitimleri de verilir.”
Öte yandan Erzurum’un kayak alanında yıllar öncesine dayanan ilgisi, bugün gelinen noktayı “tesadüf” olmaktan çıkarırken, Erzurum’a kazandırılan tesisler ise, ‘bir hakkın teslimi’ olarak değerlendiriliyor.
//KORKMAZ: TESİSLER ERZURUM’UN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK
Kış oyunları organizasyonu için Erzurum’a kazandırılan tesislerin, geleceğin sporcularının yetiştirilmesine büyük katkı sunacağını söyleyen 2011 Kış Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, “Türkiye'de sadece 3 adet buz pisti varken, Erzurum'da 5 adet birden yapıldı. Hiç atlama kulesi yokken, 2'si yarış, 3'ü antrenman amaçlı olmak üzere toplam 5 adet atlama kulesi, yine Erzurum’a yapıldı. Palandöken dünyanın kesintisiz 2’nci büyük pistine sahiptir. Konaklı bölgemizde de bu evsaflarda pistimiz oldu. Buralarda sporcular yetişecek. Bu tesislerde geleceğin sporcuları yetişecek. Tesislerimizin yapılması beraberinde birçok artıyı getirecek. Üniversitelerimizin öğrenci kapasitesi artacak. Yeni tanışacağımız spor dallarıyla ilgili çok sayıda spor kulübü kurulacak. Kısa eğitimin bile altyapısı ve müfredatı değişecek.” diye konuştu.