Türk Büro-Sen Erzurum Şube Başkanı Gani Harmandar, kadına yönelik şiddete ve kadın istihdamına değindi.
Kadın cinayetlerinin artışına dikkat çeken Harmandar, “2015 yılında toplam 303 kadın cinayeti olmuşken, 2016 yılında bu sayı artmış 328'e ulaşmıştı. 2017 yılı Ocak ayında 37, Şubat ayında 30 kadın en yakınları (koca, baba, kardeş, erkek arkadaş) tarafından öldürüldü. Kadınlar, erkek şiddetine karşı adalet arayışından vazgeçmiyor; şiddet olaylarının birçoğu kolluk kuvvetlerine intikal ettiriliyor ve yargıya taşınıyor. Ancak Basından takip ettiğimiz kadarıyla Şubat ayında hunharca katledilen kadınlarımızdan üçünün devlet koruması altında olduğunu öğreniyoruz. Peki devletimiz kendisine sığınan, şiddete maruz kalan kadınlarımızı yeterince koruyamıyor mu? Kadınlar çocuklarının gözleri önünde öldürülüyor, kadın cinayetlerinde yaş aralığı gittikçe düşüyor, çocuklar, doğmamış bebekler öldürülüyor. Devletimiz bu konuda her türlü önlemi ivedilikle almalıdır. Bu konuda hiçbir mazeret kabul edilemez.” diye konuştu.
KADIN İSTİHDAMI HALA YETERLİ SAYIDA DEĞİL
Kadın istihdamına yönelik değerlendirmelerde bulunan Başkan Harmandar, “Dünya geneline baktığımızda, kadınların erkeklere oranla eğitim seviyelerinin daha düşük, işsizlik oranının kadınlarda daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ne yazık ki, dünyada ve ülkemizde kadınlar çalışma hayatında yeteri kadar yer alamamakta, kariyer gelişimi noktasında erkeklerin gerisinde, daha düşük ücretlerle, güvencesiz bir biçimde çalışmak zorunda kalmaktadır. Nüfusumuzun yüzde 49.8'ini kadınlar oluştururken, Erkeklerin istihdam oranı kadınların istihdam oranının 2.4 katıdır. Üst düzey kadın yönetici oranımız sadece yüzde 9.4'tür. Kadın işsizliği son iki yılda yüzde 36 artarak, 1 milyon 151 binden, 1 milyon 566 bine yükseldi. Bir araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre; 0-5 yaş aralığında bulunan çocukların gündüz bakımı işinin yüzde 86'sını annelerin gerçekleştirdiği, ev işlerinin boya/badana hariç tamamının kadın tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştır. Çalışan kadınların azımsanamayacak bir bölümü çocuk sahibi olduktan sonra, çalışma hayatını bırakmıştır. Kadının, yeterli liyakate sahip olduğu halde hak ettiği görevlere getirilmemesi ve işten çıkarılacaklar listesinde en üst sıraya oturtulması asla ve asla kabul edilemez bir durumdur.” şeklinde konuştu.
SENDİKA AYRIMI KALKTI
Sendikacılığa bakış açısının değiştiğine yönelikte özel açıklamalarda bulunan Harmandar, “Daha önceden memur kesimi olarak sendikacılık olarak bakış açıları çok farklıydı. Bir korku bir çekingenlik vardı. Hangi sendika, hangi tarafta diye sorgular ve ona göre ilerlerdi. Ancak şimdi bu kalkmaya başladı. Özellikle Yani Kapı Mitingi sonrası bir birliktelik, bir bakış açısı doğdu. İnsanlar artık sendikaları tercih ederken taraflara veya korkularına yönelik hareket etmiyor.” ifadelerini kullandı.