ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 415 hafız icazet aldı
Erzurum’da 415 hafız icazet aldı
Erzurum’da Eğitim Yatırımları gündemi
Erzurum’da Eğitim Yatırımları gündemi
Tekin'den yarıyıl tatili mesajı
Tekin'den yarıyıl tatili mesajı
Erdoğan’dan kalıcı barış vurgusu
Erdoğan’dan kalıcı barış vurgusu
‘Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmadık’
‘Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmadık’
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
6 Mart 2017 Pazartesi - 14:18

'Katliama Ermeniler de tepki gösterdi'

NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Türk - Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 25 yıl önce yaşanan Hocalı Katliamı ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı.

 Katliama Ermeniler de tepki gösterdi

Bundan tam 25 yıl önce Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasının, yaşanan katliamla birlikte haritadan silindiğini söyleyen Atatürk Üniversitesi Türk - Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermeni taşnak çeteleri tarafından 26 Şubat 1992’de işlenen bu vahşet gününün Müslüman Türk Soykırım günü olarak tüm dünyada kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

HOCALI’DA BİR İNSANLIK DRAMI YAŞANDI

26 Şubat günü tarihe kara bir leke sürüldüğünü ve insanların hunharca katledildiğini kaydeden Kürkçüoğlu, “26 Şubat 1992 tarihinde bundan tam 25 yıl önce Azerbaycan Karabağ bölgesinin önemli stratejik konuma sahip olan Hocalı kasabasında bir insanlık dramı yaşandı. 25’i 26 Şubat’a bağlayan o gecede kadınlar, çocuklar ve yaşlı ihtiyarlardan oluşan 613 Azerbaycan Türk’ü savaşta hiçbir zaman ilgi ve alakaları olmayan bu masum insanlar Ermenilerin taşnak çeteleri tarafından hunharca katledilmişlerdir. Özetle 26 Şubat 1992’de Hocalı ‘da bir insanlık dramı yaşanmış ve insanlarımız alçakça katledilmiştir.  Bütün dünyanın gözü önünde işlenen bir katliamdır bu. Katliamdan üç gün sonra şehit kameraman Cengiz Mustafayev bu bölgeye yabancı basın mensuplarını, yabancı gazetecileri götürmüştür. Bütün dünyanın gözü önünde Hocalı ’da ki Müslüman katliamını ve katliamın derin izlerini ibretle izlemişlerdir” ifadelerine yer verdi.

HOCALI KATLİAMLA HARİTADAN SİLİNDİ

Ermeni taşnak çeteleri tarafından yapılan katliamda kadın, çocuk, yaşlı ayırt edilmediğini vurgulayan Kürkçüoğlu, bu katliamla Hocalı kasabasının harita üzerinden silindiğine dikkat çekti.

Katliamın ağır bilançosuna değinen Kürkçüoğlu, “613 Azerbaycan Türk’ü 103’ü kadın,63 tanesi ise çocuktu katledilenlerin. Bin 500 tane ise kayıp var. 500’e yakın bir sayıda ise o dönemde esir düşenler var. Esir düşenler ve kaybolanlar var ve durumları belli değil. Özetle Ermeniler Hocalı kasabasını bu katliamla, bu vahşetle haritadan sildiler” diye konuştu.

KATLİAMA ERMENİLERDE TEPKİ GÖSTERDİ

Bu insanlık dramını batılı gazetecilerinde sık sık gündeme getirdiğini vurgulayan Kürkçüoğlu, Hocalı Katliamına bazı Ermeni kesimlerinden de tepkiler geldiğine değindi.

O dönemde katliama sessiz kalanların yanı sıra tepki gösterenlerinde olduğunun altını çizen Kürkçüoğlu, “Hocalı katliamı batılı gazetecilerin ve yazarlarında sık sık gündemlerinde yer alan bir konu. Ve hatta Ermeniler dahi bu noktada tepki göstermişlerdir.  Hocalı’da ki bu Müslüman ahalinin katledilmesine Ermeniler tepki göstermişlerdir. Bunlardan birini örnek verecek olursak o dönemde bir Ermeni vatandaşı Daud Kheyriyan, bir kitap yazıyor, kitabın adı da Haçın Hatırı İçin. Bu kitapta kendi anlatımıyla diyor ki, 2 Mart 1992 tarihinde Hocalı’ya yakın bir bölgede 100’e yakın Azerbaycan Türk’ünün katledildiği bir alana 8-10 yaşlarında bir kız çocuğu getirdiler. Kız çocuğu kolundan ve bacağından yaralıydı. Ağrısı sızısı fazlaydı. Feryat figan bağırıyordu bana yardım edin ey insanlar bana yardım edin.  Daud Kheyriyan’ın ifadesiyle bir Ermeni askeri o kız çocuğunu, Azerbaycan balasını tutup diğer cesetlerin üzerine fırlattı. Alanı olduğu gibi taradılar. O kız çocuğunu diyor feryatları bugün hala kulaklarımda çınlıyor. Taşnak çeteleri Şuşa’ya dönerken ben diyor utancımdan ülkemi terk etmek ve gidip Beyrut’a yerleşmek zorunda kaldım. Bunlarda bu katliamın en net kanıtlarıdır, ispatıdır” şeklinde konuştu.

BATILI EMPERYALİST DEVLETLER KATLİAMA SEYİRCİ KALIYOR

Hocalı ‘da bir katliam yapıldığını fakat batılı emperyalist devletlerin buna seyirci kalmakla yetindiğini belirten Kürkçüoğlu, 26 Şubat 1992 tarihinin tüm dünyada  Müslüman Türk Soykırımı günü ilan edilmesi yönünde de bir öneride bulundu.

Dünyanın Hocalı katliamıyla ilgili sessiz kalmaması gerektiğine değine Kürkçüoğku, “ Hocalı’da bir katliam yapılmıştır, ama bugün maalesef batılı emperyalist devletler Hocalı katliamına seyirci kalmaktadır.  Bizzat kendi yazarları, muhabirleri, gazetecileri, basın mensuplarının gözlemlediği ve şahit oldukları bu hadise elbette ki 25 yıl önce de, bugün de biz Türkleri derinden yaralamaktadır. Bir katliam yapıldı evet bu yüzden 26 Şubat 1992 tarihini dünyada Müslüman-Türk soykırımı günü olarak kabul etmek gerekir. Birleşmiş Milletler ’in de bu konuya sessiz kalmaması gerekmektedir. Mutlaka bu tarihin dünyada Azerbaycan Türklerine, Hocalı Müslümanlarına yönelik yapılan katliam günü olarak ilan edilmesi gerekir. Burada en önemli nokta budur. Ve benim en önemli önerimde Dünya Soykırım Gününün ilan edilmesi olacaktır” dedi.

 
Marmara Oltulular Derneği üyeleri istişare etti
 
Erzurumlulardan yalıtım duyarlılığı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATA Teknokent'ten bilgilendirme etkinliği
ATA Teknoloji Transfer Ofisi Uzmanları ile MÜSİAD Erzurum Şubesi’ni ziyaret ...
SODES Projeleri başvuru rehberi yayınlandı
23 Şubat-16 Mart 2017 Tarihleri arasında alınacak olan Sosyal Destek Programının ...
‘Faizin kılıfı olmaz..!’
M.COŞKUN-Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, Faizin başka isimler adı altında ...
 
Üniversite - Sanayi işbirliğinde ATA TTO yaklaşımı
DİLEK BAYRAK-Ziyaret kapsamında, üretim tesislerini ve Ar – Ge Laboratuvarlarını ...
Çerkezköy, Dadaşköy oldu
Yılda yüzde 10’luk nüfus artışı ile Türkiye’nin en çok göç alan ilçesi ...
Bir milyon 817 bin kişiyle Erzurum 9'uncu sırada
Türkiye’de nüfusa kayıtlı oldukları kente göre sıralamada Şanlıurfalılar ...
 
Haziran'da Bilim ve Sanayi Şöleni var
FATMA AKTAŞ_Yıldız, ‘Kent meydanında fuar yapmayı planlıyoruz ve amaç ...
Eğilmez Fırat Kalkanı harekatını değerlendirdi
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş ...
‘Dövmeden uzak durun..!’
M.COŞKUN-Yakutiye Müftülüğü Şube Müdürü Eyüp Karakelle, dövmenin dinimizde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Eleştirisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva